Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
CIASTACiasta kremowe, przekładaneKomuniaRolady i ciasta biszkoptoweWielkanoc

Ciasto Łabędzi Puch

by Justyna Dragan 27 marca 2019
autor Justyna Dragan 27 marca 2019

Czy pomyślelibyście, że w słodkim kremie jednym z głównych składników mogą być bułki kajzerki?! Łabędzi Puch to dość popularne ciasto, które swą popularność osiągnęło m.in. właśnie przez ten nietypowy składnik. Również byłam ciekawa, jak to jest z tymi bułkami: czuć czy nie czuć?! Powiem Wam, że w ogóle są niewyczuwalne. Leciutki biszkopt, słodka biała masa, podprażone na maśle z cukrem wiórki kokosowe, a dla przełamania słodyczy kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki. Kolejna propozycja na tegoroczne święta.

Kochani dzisiaj oprócz przepisu, chciałam Wam również przedstawić mojego niezastąpionego pomocnika, który od kilku miesięcy gości w moim domu.


Robot planetarny Kenwood Chef  XL w pięknym białym kolorze.


Pomaga mi przy każdym przepisie, również przy dzisiejszym cieście! Jego największymi zaletami są:



  • duża misa, która pozwala m.in. na wyrobienie sporej ilości ciasta drożdżowego i ubicie piany nawet z kilkunastu białek (!).
  • wielofunkcyjność- możliwość rozbudowy: hak do wyrabiania, mieszadła do ucierania i ubijania. Funkcja mielenia i blendowania.
  • duża moc 1200 W
  • unikatowy design, minimalistyczny wygląd

Jestem z niego bardzo zadowolona- nie wątpię, że będzie mi służyć długie lata.


Wiem, że wielu z Was zapewne poszukuje tego jedynego, wymarzonego robota, który ułatwi Wam pracę w kuchni. Bez zastanowienia i bez żadnych wątpliwości polecam Wam roboty kuchenne marki Kenwood. Zachęcam również do przeczytania dwóch poradników, które mogą okazać się bardzo pomocne w wyborze: 

  • Najlepszy planetarny robot kuchenny – ranking blogerów
  • Jaki wielofunkcyjny robot kuchenny do wszystkiego? Porady i ranking


 

A teraz zapraszam na obłędny Łabędzi Puch. Sami zobaczcie Kenwooda w akcji! 😉 Przepis ukazany krok po kroku, więc każdy sobie z nim poradzi.


 

Składniki: (na blaszkę o wymiarach 20×35 cm)

Biszkopt:
6 jajek
szczypta soli
1 szklanka cukru
140 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
2 bułki kajzerki, najlepiej czerstwe
750 ml mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 g wiórków kokosowych
200 g miękkiego masła

Posypka:
1 łyżka masła
100 g wiórków kokosowych
4 łyżki cukru

Poncz:
syrop z puszki brzoskwiń

Dodatkowo:
mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki




Przygotowanie:

Biszkopt: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.



Gdy piana będzie lśniąca i śnieżnobiała dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Po dodaniu całego cukru wlewać żółtka (jeden po drugim, nieustannie miksując). Wyłączyć mikser, a do piany wsypać przesiane suche składniki (mąki i proszek do pieczenia). Delikatnie wszystko wymieszać szpatułką do powstania jednolitego ciasta.


Tak przygotowane ciasto biszkoptowe przelać do prostokątnej blaszki o wymiarach 20×35 cm, wyrównać szpatułką.  Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, a po wystudzeniu delikatnie oddzielić od papieru i przekroić na dwa równe blaty.

Krem: Bułki podzielić na mniejsze części, zalać dwoma szklankami mleka. Odstawić na kilka minut do namoczenia. Następnie zmiksować blenderem. Resztę mleka (1 szklankę) zagotować z cukrami i wiórkami kokosowymi. Do gotującej się mieszanki dodać mleko z bułkami, energicznie mieszając gotować do zgęstnienia masy (potrwa to dobre kilka minut). Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia (masa podczas studzenia dodatkowo zgęstnieje).


Miękkie masło utrzeć na puszystą jasną masę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać ostudzoną masę bułkowo-kokosową (koniecznie ostudzoną i w temperaturze pokojowej!). Powinniśmy otrzymać gęsty biały krem.


Posypka: Masełko stopić na patelni, wsypać cukier, podgrzewać chwilkę, wsypać wiórki kokosowe, wymieszać. Smażyć na małym ogniu do zezłocenia kokosu. Ważne, by co jakiś czas przemieszać, by wiórki się nie przypaliły. Ostudzić.



Pierwszy blat biszkoptu umieścić w blaszce, w której był pieczony (koniecznie wyłóżcie blaszkę papierem do pieczenia). Biszkopt nasączyć syropem brzoskwiniowy. Wysmarować go dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć 3/4 kremu, wyrównać powierzchnię i przykryć II blatem biszkoptu. Również go nasączyć, wysmarować resztą kremu i posypać podprażonymi na maśle z cukrem wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego!
* przepis zmodyfikowany z wielu dostępnych w sieci.


/Wpis powstał we współpracy z marką Kenwood/
dżemwiórki kokosowe
11 komentarzy
0
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Sernik bananowy z czekoladą na melasie
następny
Bułeczki ze szpinakiem, fetą i orzechami włoskimi

Zobacz również

Sernik z masłem orzechowym

Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

Quiche z brokułami (książka „7 sposobów” Jamiego Olivera)

Limonkowy sernik z białą czekoladą

Jagielnik kokosowo-jagodowy

Zdrowe ciasto malinowo-kokosowe z kremem twarogowym

Letnie ciasto maślane z kremem ananasowym i świeżymi...

Tarta migdałowo-borówkowa

11 komentarzy

Mirabelka 9 kwietnia 2017 - 19:28

Robiłam już to ciasto, wychodzi genialne i robi się je naprawdę dosyć szybko, jak na tak dobre i ładnie wyglądające ciastko z kremem.

odpowiedz
Ewa W 12 kwietnia 2017 - 07:37

dawno dawno temu jadłam,i pamiętam że mi smakowało,chyba czas najwyższy żebym i ja zrobiła 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 12 kwietnia 2017 - 09:42

Koniecznie! 😉

odpowiedz
Anonimowy 7 grudnia 2017 - 14:39

Ale pysznie wygląda, fajne masz te przepisy i bardzo dobrze napisane przepisy, nie da się zabladzic. ��

odpowiedz
honka 28 marca 2019 - 11:18

Moja mama robi dokładnie takie ciasto, tylko że z truskawkami/jabłkami. W zależności od sezonu 🙂 Pyszne jest!

odpowiedz
Teresa S 28 marca 2019 - 11:37

Jadłam jest pyszne

odpowiedz
rani 29 marca 2019 - 13:27

Pycha!

odpowiedz
Delektujemy 2 kwietnia 2019 - 11:53

Próbowałam i potwierdzam, jest przepyszny!

odpowiedz
lizka 4 kwietnia 2019 - 15:00

Sama też korzystam z Kenwooda, świetne mają sprzęty 🙂 a co do ciasta to wygląda obłędnie. A te wiórki kokosowe to jadłabym łyżkami!

odpowiedz
ciastuś 6 kwietnia 2019 - 15:01

Zrobiłam, polubiłam, będę próbować z innymi dżemami 🙂

odpowiedz
Ewa 19 kwietnia 2019 - 19:08

Ciasto jest bardzo dobre:) choć faktycznie, wykorzystanie bułek w pierwszej chwili może wywołać konsternację;)

Robot jak marzenie

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

Popularne

  • 1

    Sernik z masłem orzechowym

  • 2

    Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

  • 3

    Piernik staropolski

  • 4

    Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

  • 5

    Bazlama- turecki chleb z patelni

  • 6

    Murzynek- wilgotny i puszysty

Najnowsze komentarze

  • Justyna Dragan o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Justyna Dragan o Deser Snickers
  • Justyna Dragan o Makaroniki piernikowe
  • Anett o Chleb orkiszowo- żytni wieloziarnisty
  • Oliwia o Makaroniki piernikowe

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby pomarańcza porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
🎉🎉 #21 Dopiero co zakładałam Nastoletnie, 🎉🎉 #21 Dopiero co zakładałam Nastoletnie,
Dopiero co 18stka, maturka, prawko, nasza Cytrynka...
Leci ten czas, oj leci 😅😁 Dobrze mieć zdrowie, poczucie bezpieczeństwa i bliskich obok ❤️ Urodzinki „świętuję” dziś w Wawce- mamy zjazd w ten weekend 😅 ▶️ Także kanapki do plecaka! Kawa do termosu! A na uczelni batony z automatu! 😂❤️ To będzie dobry dzień!! 🎉😜😂 (na wszystkie wiadomości odpiszę z opóźnieniem 😘☺️) Trzymajcie się 🤍😊 #justynadragan#curlygirlpolska#curlygirl#polishgirl#foodblogger#food#instaphoto#hair#curlyhair#instagirls#omo#birthday#21yo#urodziny#blogger
Wybaczcie, że w połowie stycznia wrzucam jeszcze Wybaczcie, że w połowie stycznia wrzucam jeszcze piernik staropolski, ale odświeżyłam w minione święta zdjęcia i szkoda, by czekały one do kolejnych świąt 😁 Myślę, że to też dobra okazja, by poruszyć temat POTRAW, które tylko raz w roku smakują TAK DOBRZE 😁 Wigilijny barszcz z uszkami zrobiony w lutym nie będzie już smakować tak samo 😜 Podobnie jak pierogi z kapustą i grzybami czy właśnie piernik. O czym to świadczy? O tym, że zwracamy uwagę nie tylko na smak dania/deseru, ale również na OKOLICZNOŚCI w jakich jemy: klimat, osoby, nasze aktualne samopoczucie ❤️ Jedzenie to nie tylko talerz i kilka składników!!! 😉☺️ #justynadragan#foodpick#foodphotography#food#mniam#yummy#foodporn#eat#follow#followme#dessert#blog#blogger#foodblogger#baked#ciastka#childhood#dzieciństwo#święta#christmas#pierniczki#recipe#gingerbread#piernikstaropolski
🎉 30 tys. 🎉 Wooow!! Moi Drodzy! Jest nas tu 🎉 30 tys. 🎉
Wooow!! Moi Drodzy! 
Jest nas tu już ponad 30.000 osób 🥺
Z czego się ogromnie cieszę? Z tego, że to nie jest tylko „sucha liczba” 😉 Wasza codzienna aktywność i zaangażowanie TWORZY TEN PROFIL ❤️ Dziękuję, że jesteście częścią tego miejsca ☺️ Duma na sercu móc gromadzić Czytelników, którzy przychodzą po konkretne treści,  liczą na cenne wskazówki, ale i też niejednokrotnie sami się nimi dzielą 🥰
Dobrze, że jesteś! 🙌 Daj znać, od kiedy tu zaglądasz 😁 Jest wśród nas spoooro nowych osób ❤️☺️ PS. Na zdjęciu rzeczywistość warsztatowa 😜😁 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#szkolenie
Szybkie i proste w przygotowaniu pączki hiszpańs Szybkie i proste w przygotowaniu pączki hiszpańskie 😎 Dzisiaj chciałam Wam przypomnieć ten przepis 😁 Przyznajcie się, kto pierwsze smażenie pączków ma już w tym roku za sobą? 😉 LINK DO PRZEPISU W BIO @justyna_dragan ❤️ #tłustyujusty#justynadragan#NastoletnieWypiekanie#cake#food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#oponki#donut#doughnuts#weekend#ptysie
Twoje ulubione orzechy to..? 🥜 😉 Przyznaj si Twoje ulubione orzechy to..? 🥜 😉 Przyznaj się, które z nich możesz jeść na okrągło? 😅 Nerkowce, laskowe i pistacje to zdecydowanie moja TOP TRÓJKA 😁 Czekam na Twoją!! #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#follow#followme#cake#recipe#nuts#pekan
Weź widelczyk, poczęstuj się! 😁 Tylko nie za Weź widelczyk, poczęstuj się! 😁 Tylko nie za dużo ❗️ Niech starczy każdemu 😘🥰 Kto jeszcze nie widział najnowszego przepisu, niech zerknie do bio ❤️❤️🙌 #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Sernik z masłem orzechowym, polewą czekoladową Sernik z masłem orzechowym, polewą czekoladową i kremem. Na spodzie z ciastem Oreo 🥜🥜🥜 Syty, słodki i konkretny wypiek 🥰 Nowy przepis już na blogu ❤️ Link w bio @justyna_dragan ❗️❗️ #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Oficjalnie witam w 2021 🎉😉 Już jutro na str Oficjalnie witam w 2021 🎉😉 Już jutro na stronie pojawi się pierwszy przepis w tym nowym roku ☺️ Zgadniecie, jaki składnik odpowiada za charakterystyczny smak tego sernika? 😎 #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2020 - Justyna Dragan
Polityka prywatności


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.