3,9K
Gofry!! Kto ich nie lubi ;). To pierwsze goferki na Nastoletnich i zapewniam, że nie ostatnie. Będzie jeszcze przepis podstawowy oraz gofry w wersji zdrowszej (ale to w swoim czasie). Dzisiaj czekoladowe z podstawowych składników, które na pewno macie w domu. Rozejrzyjcie się i do dzieła! Na śniadanie będą doskonałe ;). Przeuroczy miętowy talerzyk w kropki widoczny na zdjęciach jest autorstwa Marty z mkrasnakornak.pl. Dziękuję! 🙂
Składniki: (na 9-10 sztuk)
2 jajka rozmiar L
szczypta soli
2-3 łyżki cukru
300 g kefiru
50 g oleju rzepakowego
150 g mąki pszennej tortowej
20 g naturalnego kakao
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wraz z cukrem, kefirem, olejem, przesianą mąką, kakao oraz proszkiem do pieczenia zmiksować do połączenia. W innej czystej misce ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Ubite delikatnie wmieszać do masy szpatułką.
Ciasto partiami wylewać na rozgrzaną gofrownicę. Nie nakładać za dużo ciasta- może wypłynąć. Zamknąć, piec kilka minut.
Upieczone gofry wyjąć z gofrownicy podważając drewnianą lub silikonową łopatką. Przenieść na kratkę do studzenia, by spokojnie odparowały. Położone, np. na talerzu zmiękną i zwilgotnieją- nie będą już tak chrupiące. Podawać na ciepło bądź zimno. U mnie z tahini i bananem. Smacznego!
Rada:
– jeśli gofry przywierają Wam do gofrownicy, wysmarujcie ją wcześniej olejem rzepakowym.
4 komentarze
mocno czekoladowe + banan. pychota! <3
I właśnie w takich chwilach ubolewam, że nie mam gofrownicy ;D
Gofry na śniadanie? Super! Gofry czekoladowe na śniadanie? Niebo w ustach!
wszędzie gofry a ja bez gofrownicy… 😀