2,K
Przygotowanie:
Mając w domu jeszcze jeden słoiczek domowego dżemu z cukinii (tutaj przepis na dżemik- klik), postanowiłam go w dobry sposób spożytkować. Skończył zamknięty w cieście muffinkowym ;). Ale uwierzcie, że czuł się tam naprawdę dobrze! Otulony słodkim puszystym jasnym ciastem, tuż to sama przyjemność. Polecam łasuchy!! 🙂
Składniki: (na ok. 10 sztuk)
Ciasto:
1 jajko
1/2 szkl mleka
1/2 szkl oleju rzepakowego
1 łyżka soku z cytryny
170 g mąki pszennej
70 g mąki krupczatki
2/3 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
ok. 180 g dżemu cukiniowego z tego przepisu
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mokre składniki wymieszać. W innej misce wymieszać składniki suche. Zawartość obydwu misek połączyć krótko mieszając widelcem lub trzepaczką.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć odrobinę ciasta, następnie łyżeczkę dżemu cukiniowego. Dżem przykryć resztą jasnego ciasta. Papilotki napełniać do 3/4 wysokości papilotek- nie wyżej (mocno urosną).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 20 minut do ładnego wyrośnięcia i zezłocenia. Wyjąć z piekarnika, a następnie z formy i przenieść na kratkę do studzenia. Ostudzone muffinki oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!