4,6K
Najwilgotniejsze ciasto jakie znam! Nawet najlepszy mokry murzynek nie jest tak wilgotny jak Tres Leches, czyli mleczne ciasto. Po upieczeniu nasącza się je mieszanką trzech różnych mlek. Tuż to dopiero pomysł! By nie było tak „mlecznie” na górze mamy brzoskwiniowy dżemik oraz prażone płatki migdałów. Przepis od Grzesia z MniamMniam z moimi drobnymi zmianami. Polecam! 😉
Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm)
Ciasto:
3 małe jajka
125 g cukru
150 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta soli
50 g masła
2,5 łyżki mleka
1/2 łyżki pasty waniliowej (u mnie kilka kropel aromatu waniliowego)
skórka otarta z 1/2 cytryny
Do nasączenia:
1/2 szkl skondensowanego słodzonego mleka
3/4 szkl zagęszczonego niesłodzonego mleka
1/4 szkl śmietanki 12%
1/2 łyżeczki pasty waniliowej (u mnie kilka kropel aromatu waniliowego)
Dodatkowo:
180 g dżemu brzoskwiniowego
50 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Masło rozpuścić w mleku podgrzewając na małym ogniu, odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą. Jajka ubić z cukrem do puszystości i jasności (ok. 5 min). Odstawić mikser na bok. Do ubitych jajek strumyczkiem wlewać ostudzone masełko z mlekiem, a następnie dodać suche składniki, skórkę otartą z 1/2 cytryny oraz pastę waniliową (lub aromat). Wszystko delikatnie wymieszać szpatułką, aż składniki się połączą (nie miksować!).
Tak przygotowane ciasto przelać do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut.
W międzyczasie wymieszać ze sobą składniki do nasączenia: skondensowane słodzone mleko, zagęszczone niesłodzone mleko, śmietankę 12% oraz pastę z wanilii (lub aromat).
Po 10 minut w jeszcze gorącym cieście (najlepiej nie wyjmować go z formy, by lepiej wsiąkło płyn), za pomocą patyczka do szaszłyków, zrobić dużo dziurek. Wylewać łyżką mleczną mieszankę. Ciasto powinno wchłonąć całe mleko. Po nasączeniu wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Dżem podgrzać na małym ogniu, by był płynny. Następnie zmiksować, by pozbyć się kawałków owoców. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni (uwaga! Szybko się rumienią!). Ostudzić.
Na schłodzonym cieście rozsmarować warstwę dżemu, posypać ostudzonymi prażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do lodówki na minimum godzinę, choć ja kroiłam już po kilkunastu minutach- zdjęcia czekać nie mogły ;). Smacznego!
2 komentarze
Obledne <3
ach, z pewnością przepyszne <3