60,7K
Kolejny deserek, który przygotowuję w cukierni, gdzie przez wakacje mam możliwość pracować. Deser Snickers to deser nowoczesny, słodki i pięknie wyglądający. Jeśli Snickers to oczywiście masa krówkowa, czekolada i orzeszki- tych składników tu nie brakuje! W kawiarni deserek cieszy się bardzo dobrą opinią i świetnie się sprzedaje. Wypróbujcie, nie pożałujecie :).
Składniki: (na 4-5 porcji)
50 g białej czekolady
250 g serka mascarpone
150 g masy krówkowej
350 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej
3 batony Snickers (3×50 g)
2 łyżeczki płynnego miodu
1 łyżeczka naturalnego kakao
30 g orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie przestudzić. Serek mascarpone zmiksować przez minutkę, po czym dodać 100 g masy krówkowej oraz wlać przestudzoną białą czekoladę, zmiksować do połączenia.
W osobnej suchej misce ubić schłodzoną śmietankę kremówkę (śmietana nie powinna być ubita na sztywno- ma być dosyć luźna). Dodać ją w kilku turach do mieszanki z serka mascarpone, masy krówkowej i czekolady. Całość krótko zmiksować do uzyskania puszystego słodkiego kremu.
Pozostałą masę krówkową (50 g) podgrzać uważając, by jej nie przypalić. Taką płynną masą- polewą krówkową polać od wewnątrz ścianki szklanek (z przepisu wychodzi 4-5 deserków). Batony Snickers pokroić na plasterki. Poprzyklejać po kilka sztuk do ścianek szklanek (dzięki polewie krówkowej plasterki będą się dobrze kleić i nie odpadną). Szklanki do samej góry napełnić kremem. Wierzch deserków posypać orzeszkami ziemnymi, na górę dać również kilka plasterków Snickersów.
Płynny miód wymieszać z kakao, aż powstanie aksamitna czekoladowa polewa. Dynamicznymi ruchami udekorować nią desery (polewę można również przelać do tutki z papieru do pieczenia, odciąć róg i tak dekorować- uzyskamy tym samym piękne cienkie „nitki” czekoladowe.
Desery schłodzić w lodówce przez minimum godzinkę. Smacznego!
19 komentarzy
Napewno sprobuje 🙂
coś dla mnie,uwielbiam takie słodkości,trzeba sie skusic i przygotować taki deser.
Malowniczy deser…
Pucharki wygladaa spektakularnie!
🙂
Super! Bardzo apetycznie wygląda! 🙂
Polecam! 😉
na pewno jest przepyszny 🙂
Czy deser można zostawić na noc w lodówce?
Tak 🙂
czy ten deser jest sztywny? chce zrobić go na szkolny kiermasz, ale nie wiem czy ta MASA jest twarda, czy jednak może wypłynąc w transporcie?
W przepisie piszę, by ubić kremówkę na luźno. W Twoim przypadku, jeśli deser ma być transportowany, polecam ubic kremówkę na sztywno. Maacarpone i biała czekolada zageszczają i utrwalają krem ;). Spokojnie da radę!
tak zrobię 🙂
Chcialam zapytac na jakiej wielkosci pucharki podana jest ilosc 4/5 sztuk? 125ml czy wieksze?
Spokojnie większe niż 125 ml 🙂
Witam, czy lepiej użyć orzeszków ziemnych solonych czy bez soli? 🙂
Wygląda pysznie!
solony zrobią fajny kontrast 😉
Czy mase mascarpone z śmietana można wymieszać tylko łyżka czy trzeba mikserem ? Jest możliwe że krem może się ściąć? Śmietana może być ubitą na sztywno ?
Najlepiej mikserem. Można ubić śmietanę na sztywno- wtedy krem będzie bardziej stabilny
Pychotka🥰właśnie zjadłam!!!polecam
Chciałabym zrobić tort i przełożyć go kremem snickers, czy się na daje 😊