82,5K
Nie będę się rozpisywać, wszystko dokładnie widać na zdjęciach, w szczególności tą chrupiąca skórkę. Bez wątpienia perfekcyjny przepis na domowe bułki na śniadanie! Miąższ z dużymi dziurami to zasługa zaczynu, który przez całą noc spokojnie sobie pracuje. Przygotowując te bułki chciałam uzyskać poszarpany wierzch- wzorując się na tych sklepowych bułkach wiejskich. No i chyba się udało ;). Spróbujcie koniecznie!
Składniki: (na około 8 sztuk)
Zaczyn:
140 mąki żytniej typ 720
1/3 łyżeczki suszonych drożdży
150 g letniej wody
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
250 g letniej wody
450 g mąki pszennej typ 550+ trochę do podsypania
1/2 łyżeczki suszonych drożdży
1 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Zaczyn: Dzień wcześniej wieczorem przygotować zaczyn- składniki na zaczyn dobrze wymieszać i pozostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na około 12 godzin (najlepiej pozostawić zaczyn na noc, by rano móc upiec świeże bułeczki). Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej pasty. W razie potrzeby dolać odrobinę wody.
Ciasto właściwe:
Do zaczynu, który po nocy zwiększy swoją objętość dodać wodę, mąkę pszenną, drożdże oraz sól. Całość dobrze wyrobić do otrzymania gęstego, troszkę lepkiego, ale sprężystego ciasta. Polecam wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (ok. 5-10 minut). Można również ręcznie, ale proces ten będzie trwać dłużej. Na sam koniec podsypać ciasto mąką i zagnieść w kulę (ciasto jest dosyć lepkie). Przełożyć je do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość.
Do zaczynu, który po nocy zwiększy swoją objętość dodać wodę, mąkę pszenną, drożdże oraz sól. Całość dobrze wyrobić do otrzymania gęstego, troszkę lepkiego, ale sprężystego ciasta. Polecam wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (ok. 5-10 minut). Można również ręcznie, ale proces ten będzie trwać dłużej. Na sam koniec podsypać ciasto mąką i zagnieść w kulę (ciasto jest dosyć lepkie). Przełożyć je do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość.
Po tym czasie podzielić ciasto na 8 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek troszkę ponaciągać, ponacinać itp., by po upieczeniu bułki miały pysznie chrupiącą i wyglądającą skórkę (po prostu poszarpać nieco wierzch).
Bułki odstawić w cieple do napuszenia na około 30 minut.
Bułki odstawić w cieple do napuszenia na około 30 minut.
Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Bułeczki piec przez 20-25 minut do ładnego wyrośnięcia i zarumienienia. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
45 komentarzy
Dzisiaj zabieram sie za pieczenie bułeczek,wyglądają smakowicie.
Bulki nie przypiekly sie mimo dlugiego pieczenia. Sa dosyc blade i niczym nie przypominaja te ze zdjecia ;-). Jaka moze byc przyczyna? Tempetatura piekarnika byla odpowiednia
Wyglądają rewelacyjnie i bardzo smakowicie
Bardzo smakowicie wyglądają. Proszę podać ile by to było świeżych drożdży ☺
Drożdży świeżych dajemy zawsze 2 razy więcej niż suchych. W tym wypadku do zaczynu około 3 g świeżych drożdży, a do ciasta właściwego 4 gramy 🙂
Wyglądają przepysznie i zapewne tak smakują.Bardzo kusi chrupiąca skórka .Wystarczy odrobina masełka i kapka miodu.Smacznego.
Bomba, z zaczynam nie bardzo mi sie udaję, ale jednak spróbuję
Ależ smacznie wyglądają 🙂
Bułki wyszły strasznie twarde…
Czy wszystkie składniki zostały prawidłowo odważone? Czy ciasto wystarczająco długo wyrastało?
Co do ilości świeżych drożdży to wydaje mi się ,że chyba pomyłka! Chyba 30 i 40 g? Proszę o odpowiedź.
Proszę dokładnie przeczytać cały przepis 😉 Ilość drożdży jest prawidłowa. W przepisie mowa jest o suchych drożdżach, można zastąpić je drożdżami świeżymi. Dajemy ich wtedy 2x więcej czyli około 4 g. Bułki wyrastają nie dzięki drożdży, a dzięki przygotowaniu odpowiednio wcześniej zaczynu ;). Drożdże jedynie delikatnie wspomagają wyrastania. Pozdrawiam!
W jakim trybie w piekarniku piec bułki?
góra-dół 😉
Witam. Co do bułeczk czy piekarnik ma być ustawiony na termoobieg czy np. sama grzałka górna i dolna?
Cześć! Ja piekę góra dół 😉
Zglodnialam na widok zdjecia tych buleczek, jutro pieke. Dziekuje za przepis.
Czy można robić te bułeczki z maki pszennej?
Można, choć polecam do zaczynu żytnią ☺️
Bułki rewelacja dzisiaj pierwszy raz w życiu piekłam bułki, przepis łatwy i dobrze opisane co robić krok po kroku dziękuję ❤️
❤️ smacznego!
Pani Justyno mam pytanie czy można do środka ciasta dodać jakieś ziarna i też posypać ziarnami bułki?
Jak najbardziej! Proszę modyfikować 😊😊
Pani Justyno czym albo jak Pani szarpie bułki? Ja szarpię palcami i nożem i po upieczeniu bułek zero śladu i nie wyglądają tak jak u Pani na zdjęciu 😢
Oj dawno tych bułeczek nie robiłam! Najlepiej ponaciągać ciasto palcami ku górze tworząc nierównomierną strukturę 🙂
Witam Czy moge przygotować ciasto na bułki całościowo wieczorem, zostawić w ciepłym a upiec dopiero rano ? Chciałabym upiec na śniadanie wielkanocne a nie chce wstawać o 6 🙂 pozdrawiam
Można, ale koniecznie ciasto wstawić do lodówki do wyrastania. Rano piec bułeczki ☺️
Mam pytanie. Czy mozna zamiast zaczynu dac aktywny zakwas żytni?
Cześć! Nie próbowałam takiej wersji, ale myślę, że powinno być okey 😉
witam. czy mogę użyć maki zytniej 1150?
Bułki wyszły przecudne! Prawie identyczne jak z sklepu, dziękuuuje za przepis!
czy mogę dac do zaczynu make zytnia 2000
tak 😉
Mam zamiar upiec swoje pierwsze bułeczki stąd moje pytanie łyżeczka w przepisie ma być płaska, czy raczej czubata?
Normalna, bez „górki” 😉
Dziękuję bardzo. Teraz muszę juzbttkko znaleźć gdzieś mąkę żytnią i biorę się do roboty 😊
*już tylko
Bułeczki wyszły blade. Mimo, że wydłużyłam czas pieczenia do 35 min. Zaintrygowana weszłam na link z przepisem oryginalnym i tam czas pieczenia to 40 min. Może warto to podać w powyższym przepisie.
Wyszły rewelacyjnie!!!!!!!
Przepyszne
przeraziłam się wyciągając z piekarnika, że są twarde, ale po chwili przestudzenia były po prostu idealne,
dzięki!
Dzień dobry! Czy do wypieku tych bułeczek mogę użyć mąki orkiszowej typ 500 lub 700? Muszę unikać zwykłej pszenicy…
Można zaczyn z orkiszowej 650 zrobic i pozniej we wlasciwym pszenna, lub z przennej a pozniej we wlasciwej orkiszowa. Dwa rozne smaki 😉
witam. czy mogę użyć maki zytniej 1150?
bułeczki rewelacja, piekę często i zawsze są idealne.
a czy można z tej porcji upiec w wersji chlebka?
Pani Justyno ile trzeba wyrabiac recznie ciasto? Czy mozliwe ze przez zbyt krotkie wyrabianie( okolo 12 min) , bułki wyszly dosyc twarde, blade i maja malo dziur w srodku. Waga skladnikow sie zgadza, czas pieczenia rowniez. Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
Hej!
A gdybym chciała zamrozić takie lekko podpieczone bułeczki? Myślisz ze mogłabym je delikatnie przypiec i zostawić takie do zamrożenia?