57,9K
Nie bez powodu tak nazwałam to ciasto. Nie ma tu co liczyć kalorii lub zastanawiać się, czy jak zjem dwa kawałki, to dieta pójdzie w las… i tak pójdzie ;). To jest uzależniające, w pełni słodkie i kaloryczne ciasto bez pieczenia specjalnie na dni słabości i wilczego apetytu. Na samym dole ciasteczkowy spód, na nim czekoladowa masa z dużą ilością mlecznych krówek. Kolejna warstwa to oczywiście bita śmietana, a jakby było tego mało, pod śmietaną znajdujemy plasterki bananów. Żeby już nie przesadzać i nie dokładać kalorii, posypka wykonana jest z płatków owsianych- taki drobny zdrowy akcencik na koniec ;). No… teraz to już wiecie co zrobić na podwieczorek! Polecam!
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24×24 cm)
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24×24 cm)
Ciasteczkowy spód:
200 g kruchych maślanych ciasteczek
100 g płatków owsianych
140 g masła
Masa czekoladowa:
200 ml mleka
60 g masła
260 g cukierków krówek mlecznych
2 łyżeczki kawy zbożowej Inka
150 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
Masa śmietankowa:
360 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej
2 płaskie łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
60 ml zimnego mleka
Posypka owsiana:
20 g masła
100 g płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki cukru trzcinowego
Dodatkowo:
3 banany
kilka łyżek soku z cytryny do skropienia bananów
Przygotowanie:
Ciasteczkowy spód: W malakserze, blenderze lub w młynku do kawy zmiksować płatki owsiane, ale niezbyt mocno, by nie uzyskać czystej mąki (tylko do momentu, aż powstaną „wiórki”). Do płatków dodać kruche ciasteczka, zmiksować, aż drobno się pokruszą. Masełko stopić w garnuszku, a po lekkim przestudzeniu wlać do ciasteczek z płatkami i wymieszać łyżką. Ciasteczkową masę wyłożyć do blaszki o wymiarach 24×24 cm, którą uprzednio wyścielić papierem do pieczenia. Masę dobrze podociskać w dno formy. Schłodzić w lodówce 30 minut.
Masa czekoladowa: Krówki i obydwie czekolady drobno posiekać. Do garnuszka wlać mleko, dodać kawę i masło, podgrzewać na małym ogniu. Gdy mleko prawie się zagotuje, dodać krówki oraz czekoladę i podgrzewać, cały czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Czekoladową masę zdjąć z ognia, a gdy przestygnie i zacznie gęstnieć, wylać ją na schłodzony ciasteczkowy spód (w celu szybszego zgęstnienia wstawić na chwilę do lodówki). Blaszkę z ciastem ponownie schłodzić, tym razem dłużej, by czekolada zastygła (spód i masę czekoladową najlepiej przygotować dzień wcześniej wieczorem i zostawić w lodówce na całą noc).
Masa śmietankowa: Żelatynę zalać 60 ml zimnego mleka, wymieszać i po minutce podgrzać w mikrofalówce, aż żelatyna się rozpuści (nie można doprowadzić do zagotowania!).
Schłodzoną śmietankę 30% ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Do lekko przestudzonej żelatyny dodać 2 łyżeczki ubitej śmietany, energicznie wymieszać, po czym całą żelatynę wlać do śmietany i krótko zmiksować.
Na schłodzonej masie czekoladowej poukładać plasterki bananów, które uprzednio skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Na banany wyłożyć masę śmietankową, wyrównać powierzchnię.
Posypka owsiana: Płatki owsiane zezłocić na patelni z masełkiem i cukrem do lekkiego skarmelizowania (cały czas mieszając, by masło się stopiło, a płatki nie przypaliły). Następnie zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
Wierzch ciasta posypać posypką owsianą. Całość po raz ostatni schłodzić w lodówce kilka godzin. Smacznego!
9 komentarzy
Dla takiego ciacha – nie warto liczyć kalorii 🙂 SUPER!:)
A tam zaraz kaloria.
Jedna kaloria jeszcze nikomu krzywdy nie zrobiła…
😀
Wygląda pysznie, szkoda, że nie robią takich w cukierni, bo akurat mam kupon xD
O mamusiu, to musi być bardzo kaloryczne i pyszne <3
czy można krówki zastąpić masą krówkową z puszki?
Nie próbowałam, ale myślę, że tak 🙂
uwielbiam takie ciasta, a ostatnio mogę jeść je w ilościach hurtowych 😀
Czym można zastąpić banany? Aby pasowało.
może brzoskwinie, ananas, truskawki? 😉