Najprostszy truskawkowy koktajl z dodatkiem nasion chia, które pod wpływem czasu pęcznieją i sprawiają, że owocowy napój jest zdrowszy i bardziej sycący. Najlepiej koktajl zmiksować wieczorem, schować na noc do lodówki tak, by rano móc cieszyć się smakiem. Przy okazji informuję, że na Fb Nastoletnich ruszył urodzinowy konkurs, w którym do wygrania jest fantastyczna książka Ewy Wachowicz “Sałatki”. Szczegóły tutaj. Zapraszam! 😉
Składniki: (na 2 porcje)
250 g truskawek
150 ml mleka
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka płynnego miodu (lub więcej)
2 łyżki nasion chia
Przygotowanie:
Truskawki umyć pod bieżącą wodą, odszypułkować i zmiksować z mlekiem, jogurtem oraz miodem do powstania jednolitego koktajlu. Na koniec wsypać nasiona chia, wymieszać.
Po 5-10 minutach koktajl ponownie wymieszać, po czym wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, by nasionka chia napęczniały. Pamiętajcie, by naczynie z koktajlem przykryć folią spożywczą- nie chcemy zapachów z lodówki. Ja koktajl przygotowałam wieczorem, dzięki czemu rano mogłam delektować się zdrowym napojem. Koktajl przelać do szklanek i podawać, np. z truskawkami. Smacznego!
2 komentarze
Szukałam kiedyś przepisów z chia Ale nic mi nie pasowało. Ten przepis jest jednak świetny i myślę ze będzie mi smakowac 🙂
Polecam! 😉