11,9K
Najprostszy truskawkowy koktajl z dodatkiem nasion chia, które pod wpływem czasu pęcznieją i sprawiają, że owocowy napój jest zdrowszy i bardziej sycący. Nasiona chia są świetnym dodatkiem do naszej diety, m.in. ze względu na wysoką zawartość kwasów z rodziny omega. Te cenne tłuszcze wspomagają układ nerwowy i sercowo-naczyniowy, pozytywnie wpływają na zdrowie psychiczne i minimalizują stany zapalne, także warto je regularnie spożywać, np. w formie pysznego napoju. Najlepiej koktajl zmiksować wieczorem, schować na noc do lodówki tak, by rano móc cieszyć się smakiem. Przy okazji informuję, że na Fb Nastoletnich ruszył urodzinowy konkurs, w którym do wygrania jest fantastyczna książka Ewy Wachowicz „Sałatki”. Szczegóły tutaj. Zapraszam! 😉
SKŁADNIKI
(na 2 porcje)
- 250 g truskawek
- 150 ml mleka
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka płynnego miodu (lub więcej)
- 2 łyżki nasion chia
PRZYGOTOWANIE
Truskawki umyć pod bieżącą wodą, odszypułkować i zmiksować z mlekiem, jogurtem oraz miodem do powstania jednolitego koktajlu. Na koniec wsypać nasiona chia, wymieszać.
Po 5-10 minutach koktajl ponownie wymieszać, po czym wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, by nasionka chia napęczniały. Pamiętajcie, by naczynie z koktajlem przykryć folią spożywczą- nie chcemy zapachów z lodówki. Ja koktajl przygotowałam wieczorem, dzięki czemu rano mogłam delektować się zdrowym napojem. Koktajl przelać do szklanek i podawać, np. z truskawkami. Smacznego!
poprzedni
2 komentarze
Szukałam kiedyś przepisów z chia Ale nic mi nie pasowało. Ten przepis jest jednak świetny i myślę ze będzie mi smakowac 🙂
Polecam! 😉