27,8K
Trzy warstwy kakaowych herbatników przełożonych masą serową, tzw. gotowanym sernikiem. Na wierzchu kawałki brzoskwiń zatopionych w galaretce (również brzoskwiniowej). Jest to ciasto bez pieczenia, dlatego nie pozostaje Wam nic innego, jak tylko wypróbować przepis przy najbliższej okazji. Ciacho robiłam już kilkakrotnie, a dodam nawet, że przygotowywałam je już na Komunię oraz na imprezę do pracy mojego Taty. Zdało egzamin na szóstkę! Polecam serdecznie :).
Składniki: (na blaszkę 24×24 cm)
Masa serowa:
1 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
200 g masła
3/4 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
100 ml mleka
2 żółtka
2 op. budyniu wanilinowego bez cukru
Dodatkowo:
200-250 g kakaowych herbatników
2 galaretki brzoskwiniowe
3 szkl gorącej wody
duża puszka brzoskwiń
Przygotowanie:
Masa serowa: Zmielony twaróg przełożyć do dużego garnuszka. Zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Dodać również pokrojone w drobną kostkę masło. Całość podgrzewać, aż masełko oraz cukier się stopią i połączą z twarogiem. W międzyczasie w mleku rozprowadzić budynie i żółtka. Najlepiej zmiksować, by uniknąć grudek. Budyniową mieszankę wlać do gorącego twarogu z cukrami i masłem. Od tej chwili nieustannie mieszając podgrzewać do zagotowania i zgęstnienia masy. Gotować, aż proszek budyniowy nie będzie wyczuwalny na języku. Zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego przestudzenia, co jakiś czas mieszając, by nie utworzył się kożuch.
Kwadratową blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie formy poukładać pierwszą warstwę kakaowych herbatników. Na nie wyłożyć połowę jeszcze ciepłej masy serowej, przykryć drugą warstwą herbatników i ponownie rozsmarować resztę serowego budyniu. Na wierzch wyłożyć ostatnią już trzecią warstwę herbatników. Ciasto schłodzić w lodówce co najmniej 60 minut, aż masa serowa się odpowiednio zetnie.
Gdy ciasto się chłodzi przygotować galaretki: rozpuścić je w 3 szklankach gorącej wody, a po ostudzeniu włożyć do lodówki, by przyspieszyć proces tężenia.
Brzoskwinie odsączyć z syropu z puszki, pokroić w drobną kostkę i wyłożyć na schłodzone ciasto na herbatniki. Gdy galaretka z lodówki zacznie pomalutku tężeć, ale wciąż będzie płynna wylać ją na brzoskwinki. Ciasto ponownie umieścić w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
26 komentarzy
alez pysznie wygląda!!!
Polecam! 🙂
Rewelacja, robiłam podobny, wszystkim smakował 🙂
To prawda, ciasto jest wyśmienite! 🙂
muszę spróbować bo ciekawie wygląda i na pewno jest smaczny.Pozdrawiam
Koniecznie wypróbuj! 😉
zjadłabym całą blachę na raz;)
Nic tylko robić 😀
Pozdrawiam!
Aż ślinka cieknie. Jutro zabieram się do roboty ��
Trzymam kciuki i czekam na opinię 😉
Witam jakiej marki sera pani uzywa? Pozdrawiam!
Witam, to różnie 🙂
Jeśli nie mielę twarogu sama to korzystam z tych wiaderkowych. Do tego sernika wykorzystałam ser Vitello dostępny w Biedronce 😉
Zapomniałaś napisać, że żółtka trzeba dodać do budyniu i razem wlać do masy serowej. Sernik pyszny *.* Moja wersja z truskawkami 😀
Cytując przepis: "W międzyczasie w mleku rozprowadzić budynie i żółtka. Najlepiej zmiksować, by uniknąć grudek. Budyniową mieszankę wlać do gorącego twarogu z cukrami i masłem." 🙂
Wszystko jest, pozdrawiam! 😉
Pycha….. też robię
250 g herbatników nie starczyło i masa sernikowa nie jest stabilna
Czy robiła Pani w blaszce o wymiarach jakie podaje w przepisie? 🙂 Przepis jest na kwadratową formę 24×24 cm.
Masa sernikowa po schlodzeniu powinna być stabilna, może za krótko ją gotowałaś? Gotujemy do zgęstnienia (konsystencja budyniu)
Blaszka była kwadratowa o podanych wymiarach a gotowałam do zgestnienia.Nie wiem dlaczego tak się stało.
Sernik robiłam już wielokrotnie i wszystko było okey. Może następnym razem się uda 🙂
Nigdy nie robiłam w ten sposób sernika. Po tych zdjęciach muszę na pewno.
a można zrobić ten przepis na większą blaszke? to wtedy o ile bym musiała zwiększyć proporcje?
Przykładowo na prostokątną blaszkę o wymiarach 25×35 cm należy zrobić z 1,5 porcji podanej w przepisie 😉
Witam 🙂 obserwuje strone juz jakis czas i jestem pod wrazeniem 🙂 Mam pytanie odnosnie tego przepisu…jest mi trudno dostac blaszke kwadratowa nie za miliony monet(mieszkam w Niemczech) udalo by sie zrobic w tortownicy?
Pewnie! Proszę użyć tortownicy o średnicy 27-28 cm. Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Ile gram musi miec budyn
40g :))