6,8K
Apple pie to słynna amerykańska szarlotka. Kruche ciasto i dużo nadzienia jabłkowego, tym się właśnie charakteryzuje. Ja przedstawiam Wam dzisiaj wersje mini- w postaci uroczych babeczek. Przepis na każdą porę roku, bo przecież jabłka mamy przez cały rok!
Składniki: (na ok. 10 sztuk)
Ciasto kruche:
150 g zimnego, schłodzonego masła
szczypta soli
1 łyżka zimnej wody
240 g mąki pszennej
110 g cukru pudru
Nadzienie:
500 g kwaśnych jabłek
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 płaska łyżeczka mąki pszennej
Dodatkowo:
masło i bułka tarta do formy
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut.
Nadzienie: Jabłka umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Dodać do nich pozostałe składniki nadzienia i dobrze wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 2-3 mm. Szeroką szklanką wykroić z ciasta 10 kół. Umieścić je w gniazdach formy na muffinki wysmarowanej masłem i lekko obsypanej bułką tartą. Dobrze poprzyklejać w dno i boki foremek. Do środka każdej nałożyć kilka łyżeczek nadzienia jabłkowego, dobrze docisnąć i w razie potrzeby jeszcze dołożyć jabłek.
Z pozostałego ciasta wyciąć szklanką kółka o górnej średnicy gniazd muffinkowych. Umieścić je na jabłkach lekko dociskając, by ciasta skleiły się ze sobą. Widelcem zrobić kilka nakłuć. Mnie sporo ciasta zostało, więc wycięłam z resztek kwiatuszki i umieściłam na górze.
Tak przygotowane szarlotkowe babeczki piec w 180 st.C przez około 25-30 minut do zezłocenia.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremek i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
4 komentarze
Są cudne!
Porywam jedną 😉
Chciałbym zauważyć, że nie ma cukru waniliowego tylko jest cukier wanilinowy! Sprawdź opakowanie.
Cukier waniliowy-cukier przechowywany z kilkoma laskami wanilii, cukier wanilinowy-kupowany w torebeczkach
To widocznie został użyty taki domowej roboty,więc waniliowy 🙂