8,6K
Każde ciastko zamoczyć z jednej strony w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie. Pozostawić do zastygnięcia. Smacznego!
Źródło: książka „Pieczenie ciasteczek, szybko i prosto”. Minimalnie zmodyfikowany.
Spritzgebäck to słynne niemieckie ciasteczka maślane, tak kruche, że czasem rozpadają się w dłoniach! Upiekłam je specjalnie na Dzień Języków Obcych, który jakiś czas temu odbył się w mojej szkole. Każda klasa losowała państwo i w tym dniu musiała je reprezentować, np. poprzez ubiór, flagi, udekorowaną salę lub popularne potrawy. Nie trudno się domyślić, że wraz z klasą wylosowaliśmy Niemcy ;). Ciastka znikły migiem!
Składniki: (na ok. 50 sztuk)
220 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
90 g cukru pudru
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
miąższ z 1 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (ewentualnie ekstrakt lub aromat waniliowy)
1 jajko
280 g mąki pszennej
100 g gorzkiej czekolady (u mnie z dodatkiem pomarańczy)
Przygotowanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do jasności i puszystości. Dodać miąższ z laski wanilii lub pastę waniliową (ewentualnie ekstrakt lub aromat waniliowy), skórkę z cytryny oraz jajko, zmiksować na średnich obrotach miksera. Wsypać przesianą mąkę pszenną i ponownie zmiksować do połączenia się składników.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką (rękawem cukierniczym będzie ciężej). Wycisnąć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia kształty przypominające serduszka (patrz zdjęcia).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 7-10 minut. Ciastka mają tendencje do przypalania, więc polecam piec na wyższym poziomie w piekarniku. Upieczone wyjąć i ostudzić na kratce.
Każde ciastko zamoczyć z jednej strony w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie. Pozostawić do zastygnięcia. Smacznego!
Źródło: książka „Pieczenie ciasteczek, szybko i prosto”. Minimalnie zmodyfikowany.