Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Boże NarodzenieCIASTAPierniki i makowceWielkanoc

Makowiec Złota Rosa

by Justyna Dragan 9 grudnia 2016
autor Justyna Dragan 9 grudnia 2016
 
Ze złotą rosą kojarzy nam się przede wszystkim Sernik Złota Rosa. Czas to zmienić! Co powiecie na wilgotny makowiec na kruchym spodzie z lekką pianką, na której widać złociste kropelki?? To jest hit, takie makowce tylko tutaj ;). Polecam!
 
 
Składniki: (na blaszkę 35×25 cm)
 
Ciasto kruche:
150 g zimnego masła
100 g cukru pudru
3 żółtka
280 g mąki pszennej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
 
Masa makowa:
1200 g gotowej masy makowej z puszki
150 g cukru
100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
120 g miękkiego masła
1 łyżeczka aromatu migdałowego
4 łyżki kaszy manny
4 duże jajka
 
Pianka:
8 białek w temperaturze pokojowej
1 i 1/4 szkl cukru pudru
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto kruche: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem na stolicę. Dodać pokrojone w plasterki masło i żółtka. Wszystkie składniki szybko zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Wylepiamy nim wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach 35×25 cm. Tak przygotowany spód chłodzić w lodówce minimum 30 minut, a następnie podpiec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C do ładnego zarumienienia. Wyjąć i przestudzić.
 
 
Masa makowa: Do masy z puszki dodać cukier, posiekane orzechy, miękkie masło, aromat, kaszę mannę oraz żółtka jaj. Całość utrzeć drewnianą łyżką, aż składniki się połączą, a masło przestanie być widoczne. Białka ubić w osobnym naczyniu na sztywną, lśniącą pianę. Delikatnie wmieszać do masy makowej.
 
Na wystudzony spód ciasta wyłożyć masę makową, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez ok. 35-45 minut (masa makowa powinna się ściąć z wierzchu).  Pod koniec tego czasu przygotować piankę…
 
Pianka: Białka (koniecznie w temperaturze pokojowej!) ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać przesiany cukier puder, cały czas miksując.
 
 
Po tych 35-45 minutach pieczenia makowca, uchylić piekarnik i szybciutko wyłożyć na wierzch ubitą pianę z białek. Wyrównać i przy pomocy skrobki zrobić na piance delikatne fale (fale sprzyjają powstawaniu kropelek rosy- w ich szczelinach lubią się tworzyć ;)).
 
Zapiekać jeszcze przez około 15 minut w 150-160 st.C. Temperatura nie może być za wysoka, a czas pieczenia makowca już z pianką nie może być zbyt długi. Jeśli pianka zbyt mocno się przyrumieni- nici z kropelek rosy! Ja często, gdy widzę, że po 10 minutach pieczenia pianka nabiera koloru, wyłączam piekarnik i pozostawiam w nim ciasto jeszcze na ok. 5-10 minut. Pianka w tym czasie dochodzi do siebie.
 
Upieczony makowiec wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Kropelki rosy podczas chłodzenia ciasta powinny się uwidaczniać. Po całkowitym wystudzeniu schłodzić w lodówce. Smacznego!
 
 

 

Zobacz również:

 

Sernik Złota Rosa
http://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/2015/07/sernik-zota-rosa.html
kasza mannamakorzechy włoskiewykorzystanie białek
6 komentarzy
2
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Spritzgebäck- niemieckie ciastka maślane
następny
Vanillekipferl- niemieckie waniliowe półksiężyce

Zobacz również

Torcik brownie malinowy

Tort bezowy Dacquoise

Tarta Creme Brulee

Sernik z masłem orzechowym

Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

Makaroniki piernikowe

Quiche z brokułami (książka „7 sposobów” Jamiego Olivera)

Limonkowy sernik z białą czekoladą

6 komentarzy

Alicja 10 grudnia 2016 - 12:21

Pycha

odpowiedz
zaproszenia ślubne 10 grudnia 2016 - 15:07

wszystko co ma mak musi być pyszne

odpowiedz
Asia 26 grudnia 2016 - 11:34

Zrobiłam na Święta, znikł w mgnieniu oka!

odpowiedz
Justyna Dragan 26 grudnia 2016 - 12:10

No i pięknie!! 😀 Bardzo się cieszę!
Pozdrawiam i dziękuję za opinię 😉

odpowiedz
Asia 27 grudnia 2016 - 16:25

Makowca już nie ma, zjedzony co do ostatniego okruszka. Dziś, dzień po Świętach, rodzina już pyta kiedy zrobię kolejnego 🙂 Więc będzie też na Sylwestra 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 27 grudnia 2016 - 17:30

Cudownie! Życzę smacznego 🙂

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

Popularne

  • 1

    Kardamonki

  • 2

    Torcik brownie malinowy

  • 3

    Migdałowa panna cotta z owocowym akcentem

  • 4

    Tort bezowy Dacquoise

  • 5

    Tarta Creme Brulee

  • 6

    Sernik z masłem orzechowym

  • 7

    Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

  • 8

    Tradycyjne pączki

  • 9

    Piernik staropolski

  • 10

    Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

  • 11

    Perfekcyjne bezy-PORADY

  • 12

    Ciasto Kaloria

Najnowsze komentarze

  • Marta o Torcik brownie malinowy
  • Robal o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Aleksandra o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Marian o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Marta o Kardamonki

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby pomarańcza porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
CIASTO DROŻDŻOWE 🥰 Miłość i słabość zar CIASTO DROŻDŻOWE 🥰 Miłość i słabość zarazem 😅 Cześć Kochani!! W ten środowy wieczór podsyłam Wam do herbatki pyszną drożdżówę 😁 Skusisz się? Jeśli chcesz zrobić ją w swojej kuchni, to zajrzyj do bio @justyna_dragan 😘 #justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#patissiere#ciasto#cake#drożdżowe#żurawina
Lubię takie dni! 🙌 Dwudniowe szkolenie z @che Lubię takie dni! 🙌 Dwudniowe szkolenie z @chefmaciejrosinski na czele i garstką fajnych ludzi 😁 Takie bodźce są potrzebne! 🥰 Po stokroć dziękuję i do zobaczenia, mam nadzieję, jak najszybciej ❤️🍫🍩 Przesuńcie w bok, by zobaczyć relację. Zaciskajcie też kciuki, by ciacha dotrwały do domu - przed nami kilkaset km 🚂🚂😅 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#szkolenie#łódź
Dzień dobry!!! Nowy tydzień i nowe wyzwania!! Dzień dobry!!! Nowy tydzień i nowe wyzwania!! Jestescie ciekawi, co to za obłędne bułeczki na zdjęciu? Już wieczorkiem wszystko będzie jasne 😁😋 A tymczasem informuję, że wlasnie dzisiaj rusza konkurs Bake&Play @akademia_mistrza dla młodych cukierników (15-19 lat) ❤️ Temat: Wielkanocne Wypieki 😎 Śmigajcie do bio- tam czeka link do szczegółów. Przesuńcie też palcem w bok, by zobaczyć grafiki konkursowe i nagrody, które można wygrać w tym roku 😘 Trzymam za Was mocno kciuki!! #justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#patissiere#ciasto#cake#drożdżowe#bakeandplay2021
Nooo, Walentynki! To już pojutrze!! Gotowi? 😁 Nooo, Walentynki! To już pojutrze!! Gotowi? 😁 To brownie malinowe na pewno wywoła uśmiech na twarzy bliskiej Ci osoby ❤️ Tyle czekolady, masełka i malin.. Ahh 😍😍 Aktywny link do przepisu w bio @justyna_dragan 🤍 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#raspberries#maliny
Tak tylko zostawię, gdyby ktoś miał niedobór g Tak tylko zostawię, gdyby ktoś miał niedobór glutenu i tłuszczyku po dniu dzisiejszym 🤪🤪😁 To były pracowite dwa dni! 425 donacików i cztery ✋🤚✋🤚 Dzięki @_krecik_ za współpracę 😁 Kochani! Wam Dziękuję za wszystkie zdjęcia, oznaczenia i wiadomości! Wyzwanie #tłustyujusty ponownie szczyciło się SPOOORYM zainteresowaniem 💞 Jestescie niezawodni!! #tłustyujusty#justynadragan#NastoletnieWypiekanie#cake#food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#oponki#donut#doughnuts#weekend#ptysie
❤️ W A L E N T Y N K I ❤️ Moi Kochani! Mam ❤️ W A L E N T Y N K I ❤️ Moi Kochani! Mam dla Was prawdziwą walentynkową propozycję 😎 Wiem, że wielu z Was czekało na to ciacho- dzięki za cierpliwość 😉 TORCIK BROWNIE MALINOWY 🥰 Nie zastanawiaj się, jak to mówią „przez żołądek do serca” 😁 Podejmiesz wyzwanie? 😉 Aktywny link do przepisu w bio @justyna_dragan 🤍 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#raspberries#maliny
A gdyby tak Drogie Panie lub Panowie, przyszykować na Walentynki SZYBCIUTKI deser- migdałową pannę cottę z owocowym akcentem? Dwa dwóch osób😁 Na blogu czeka prosta i smakowita propozycja! Gdzie przepis? No jak zwykle aktywny link umieściłam w bio @justyna_dragan ❤️ Wypróbujcie 😘😘 ❤️ i dobrego dnia dla Was!! #foodie#delicious#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#blueberries#pannacotta#rasberries#strasberries#cream#walentynki#valentines
Dzień dobry! Wstali? A może już w pracy? Z same Dzień dobry! Wstali? A może już w pracy? Z samego rana zapraszam Was na stronę! 😎 Tort bezowy Dakłas: dwa blaty bezowe przełożone rewelacyjnym kremem kajmakowo-kawowym z posiekanymi daktylami i orzechami pekan. Gotowi? 😁 Wpadajcie do bio @justyna_dragan ❤️❤️ #foodie#delicious#cake#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#bezy#meringue#cookies#ciasto#justynadragan#dates#pekan
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2020 - Justyna Dragan
Polityka prywatności


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT