20,5K
Ze złotą rosą kojarzy nam się przede wszystkim Sernik Złota Rosa. Czas to zmienić! Co powiecie na wilgotny makowiec na kruchym spodzie z lekką pianką, na której widać złociste kropelki?? To jest hit, takie makowce tylko tutaj ;). Polecam!
Składniki: (na blaszkę 35×25 cm)
Ciasto kruche:
150 g zimnego masła
100 g cukru pudru
3 żółtka
280 g mąki pszennej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
1200 g gotowej masy makowej z puszki
150 g cukru
100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
120 g miękkiego masła
1 łyżeczka aromatu migdałowego
4 łyżki kaszy manny
4 duże jajka
Pianka:
8 białek w temperaturze pokojowej
1 i 1/4 szkl cukru pudru
Przygotowanie:
Ciasto kruche: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem na stolicę. Dodać pokrojone w plasterki masło i żółtka. Wszystkie składniki szybko zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Wylepiamy nim wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach 35×25 cm. Tak przygotowany spód chłodzić w lodówce minimum 30 minut, a następnie podpiec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C do ładnego zarumienienia. Wyjąć i przestudzić.
Masa makowa: Do masy z puszki dodać cukier, posiekane orzechy, miękkie masło, aromat, kaszę mannę oraz żółtka jaj. Całość utrzeć drewnianą łyżką, aż składniki się połączą, a masło przestanie być widoczne. Białka ubić w osobnym naczyniu na sztywną, lśniącą pianę. Delikatnie wmieszać do masy makowej.
Na wystudzony spód ciasta wyłożyć masę makową, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez ok. 35-45 minut (masa makowa powinna się ściąć z wierzchu). Pod koniec tego czasu przygotować piankę…
Pianka: Białka (koniecznie w temperaturze pokojowej!) ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać przesiany cukier puder, cały czas miksując.
Po tych 35-45 minutach pieczenia makowca, uchylić piekarnik i szybciutko wyłożyć na wierzch ubitą pianę z białek. Wyrównać i przy pomocy skrobki zrobić na piance delikatne fale (fale sprzyjają powstawaniu kropelek rosy- w ich szczelinach lubią się tworzyć ;)).
Zapiekać jeszcze przez około 15 minut w 150-160 st.C. Temperatura nie może być za wysoka, a czas pieczenia makowca już z pianką nie może być zbyt długi. Jeśli pianka zbyt mocno się przyrumieni- nici z kropelek rosy! Ja często, gdy widzę, że po 10 minutach pieczenia pianka nabiera koloru, wyłączam piekarnik i pozostawiam w nim ciasto jeszcze na ok. 5-10 minut. Pianka w tym czasie dochodzi do siebie.
Upieczony makowiec wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Kropelki rosy podczas chłodzenia ciasta powinny się uwidaczniać. Po całkowitym wystudzeniu schłodzić w lodówce. Smacznego!
Zobacz również:
6 komentarzy
Pycha
wszystko co ma mak musi być pyszne
Zrobiłam na Święta, znikł w mgnieniu oka!
No i pięknie!! 😀 Bardzo się cieszę!
Pozdrawiam i dziękuję za opinię 😉
Makowca już nie ma, zjedzony co do ostatniego okruszka. Dziś, dzień po Świętach, rodzina już pyta kiedy zrobię kolejnego 🙂 Więc będzie też na Sylwestra 🙂
Cudownie! Życzę smacznego 🙂