Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
CIASTASzarlotki i jabłecznikiTarty i ciasta kruche

Szarlotka miodowo-cytrynowa

by Justyna Dragan 27 października 2016
autor Justyna Dragan 27 października 2016
 
Klasyczna szarlotka na kruchym miodowym cieście obficie oblana cytrynowym lukrem. Ciasto wręcz prosi się, by upiec je na chłodne jesienne wieczory, które dopiero przed nami. Polecam!
 
 
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35×25 cm)
 
Blaty miodowe:
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
500 g mąki pszennej
175 g cukru
200 g zimnego masła lub margaryny do pieczenia
2 średnie jajka
 
Nadzienie:
2 kg kwaśnych jabłek
1 cytrynowa galaretka
 
Lukier:
sok z jednej cytryny
1 szkl cukru pudru (lub więcej, gdyby lukier był zbyt rzadki)

 

Przygotowanie:
 
Blaty miodowe: W garnuszku umieścić mleko, miód i sodę, podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy mieszanka zacznie się pienić, zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. 

Mąkę, masło lub margarynę, cukier i jajka wyrobić rękami na kruszonkę. Wlać zimną mieszankę z masła, miodu i sody, zagnieść ciasto rękami w kulę. Podzielić na dwie równe części. Każdą z części wyłożyć na dno blaszki o wymiarach 35×25 cm wcześniej wyścieloną papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez ok. 10 minut do zezłocenia. Jeżeli mamy dwie blaszki o powyższych wymiarach możemy piec jednocześnie dwa blaty. Jeśli posiadamy tylko jedną blaszkę- pracujemy z jedną częścią, a drugą w tym czasie przechowujemy w lodówce. Blaty pieczemy wtedy jedno po drugim. Upieczone odstawić do wystudzenia.

 

 

Nadzienie: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Starte jabłka umieścić w garnuszku i podsmażać przez około 10 minut, aż jabłka zmiękną i puszczą sok. Co jakiś czas mieszać, by się nie przypaliły. Po tym czasie garnuszek z jabłkiem zdjąć z palnika, wsypać do nich galaretkę i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Odstawić na bok do przestudzenia.

 

 
Na jeden z blatów ciasta umieścić w formie, w której był pieczony, wyłożyć na niego jeszcze ciepłe nadzienie z jabłek, przykryć drugim blatem ciasta miodowego i delikatnie docisnąć. 
 
Lukier: Cukier puder i sok z cytryny wymieszać, aż powstanie gęsty lukier. W razie potrzeby dosypać cukru pudru. Lukier rozsmarować na górnym cieście. Szarlotkę schłodzić w lodówce minimum 2 godziny, by nadzienie jabłkowe stężało. Ciasto najlepiej smakuje kolejnego dnia, gdy miodowe blaty zmiękną. Smacznego!
 


Źródło: My Sweet World, zmniejszyłam tylko rozmiar blaszki.

cytrynagalaretkajabłkamiód
13 komentarzy
0
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Ciasteczka z mikrofalówki
następny
Deser Rafaello z brzoskwiniami

Zobacz również

Ciasto Poduszkowiec

Kruchy torcik w kształcie serca

Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

Mini serniczki kawowo-czekoladowe (na zimno)

Bananowe FIT ciasto z czekoladą

Sernik creme brulee

Ebook “Świąteczne wypiekanie”

Brownie z masłem orzechowym

13 komentarzy

Arkadiusz 27 października 2016 - 08:32

Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 27 października 2016 - 10:41

Dziekuje i bardzo polecam!
Pozdrawiam! <3

odpowiedz
Wypieki Beaty 27 października 2016 - 09:38

Pyszny ten przepis, a do tego jak szybko można mieć szarlotkę 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 27 października 2016 - 10:38

To prawda 🙂 Nie jest pracochłonna. Pozdrawiam i polecam; )

odpowiedz
An etka 27 października 2016 - 09:44

Justynko, gratuluję Ci udziału w programie Ewy Wachowicz :). I podziwiam to jak pięknie rozwijasz swoją pasję :). Brawo 🙂 ! Tak trzymaj :).

odpowiedz
Justyna Dragan 27 października 2016 - 10:43

Bardzo dziękuję <3 Udział w programie był dla mnie super przygoda i kolejnym doświadczeniem. Pamiątka na całe życie 🙂

Pozdrawiam!

odpowiedz
megii013 28 października 2016 - 10:26

mmm piękne kosteczki)))

odpowiedz
Kasia 28 października 2016 - 12:38

Wygląda przepysznie, ale powiedz mi, czy ciastko wychodzi słodkie bardzo bardzo? Czy raczej nie mocno słodkie?

odpowiedz
Justyna Dragan 28 października 2016 - 14:45

Samo nadzienie jablkowe za sprawa galaretki jest kwaskowate. Jedynie lukier, którego jest sporo nadaje ciastu większej słodyczy. Zawsze można zrobić mniej lukru lub po prostu oprószyć szarlotkę cukrem pudrem jeśli nie lubi Pani zbyt słodkich ciast. Moim zdaniem szarlotka jest idealna- nie za słodka, kruchutka i bardzo aromatyczna: )
Pozdrawiam!

odpowiedz
Styx 16 listopada 2017 - 00:26

Jak to oprószyć cukrem pudrem? Bez lukru to będzie świętokradztwo 🙂 Sądząc po zdjęciu, to archetyp szarlotki. Każde odejście od przepisu oddali nas od ideału. Sam nie upiekę, nie ma siły, ale już mam plan, kogo by namówić. Pochłonę wszystko 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 16 listopada 2017 - 05:45

Miło to słyszeć 😉
Mam nadzieję, że szarlotka będzie smakować.
Pozdrawiam!

odpowiedz
Aleksandra Fert 24 sierpnia 2018 - 06:36

Ciasto pierwsza klasa! Jest przeeepyszne 🙂 Z racji tego, że wyszło mi dosyć niskie, a lukier był mało estetyczny (mój błąd 😉 ), to dodałam jeszcze jedną warstwę galaretki na górę – taką wersję też bardzo polecam 🙂 Pozdrawiam!

odpowiedz
Justyna Dragan 24 sierpnia 2018 - 07:40

Dziękuję za komentarz!
Pozdrowionka 😉

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK “CIASTA I DESERY BEZ PIECZENIA”

Popularne

  • 1

    Bułeczki bao z grillowanym halloumi, guacamole i warzywami

  • 2

    Klasyczny hummus

  • 3

    Sałatka Caprese

  • 4

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 5

    Ciasto Poduszkowiec

  • 6

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 7

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 8

    Sernik creme brulee

  • 9

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 10

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 11

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 12

    Szybka focaccia

  • 13

    Tradycyjne pączki

  • 14

    Serowe sakiewki z jabłkami i lukrem

  • 15

    Bazlama- turecki chleb z patelni

  • 16

    Półkule czekoladowo-malinowe

Najnowsze komentarze

  • Aneta - Jagodzianki- najlepsze!
  • Marysia - Serowe sakiewki z jabłkami i lukrem
  • Bogusia - Jagodzianki- najlepsze!
  • Łukasz - Sernik z masłem orzechowym
  • Kasia - Jagodzianki- najlepsze!

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa Nutella olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
🍅🫑 BUŁECZKI BAO PEŁNE WARZYW Z GUACAMOLE I 🍅🫑 BUŁECZKI BAO PEŁNE WARZYW Z GUACAMOLE I GRILLOWANYM  HALLOUMI 🫑🍅

Coś pysznego i zasmakująco kolorowego 😎 Bułeczki Bao, czyli nasze polskie buchty/pampuchy w wersji wytrawnej i o nieco innym kształcie 😜 

ZAPISZ, PRZYGOTUJ DLA BLISKICH. Będziesz wracać do tego przepisu! 😁

SKŁADNIKI: (na ok. 15 bułeczek)

Bułeczki bao:
✨ 12 g suchych drożdży
✨ 550 g mąki pszennej
✨ 330 g letniego mleka
✨ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
✨ 30 g cukru
✨ 1 łyżeczka soli
✨ 30 ml oliwy/oleju + dodatkowo do posmarowania

Guacamole:
✨ 3 awokado
✨ 2 mniejsze ząbki czosnku
✨ sok z limonki do smaku
✨ sól, pieprz

Salsa pomidorowo-paprykowa:
✨ 2 pomidory
✨ po połowie papryk: żółtej, zielonej, czerwonej
✨ świeża kolendra 
✨ kukurydza z puszki
✨ kilka łyżek oliwy z oliwek
✨ sól, pieprz

Dodatkowo:
✨ ser halloumi
✨ orzeszki ziemne, posiekane
✨ papryczki chili
✨ awokado, pokrojone w plastry
✨ świeża kolendra do dekoracji
 

PRZYGOTOWANIE:

1️⃣ Bułeczki bao: wszystkie składniki wyrobić mikserem z hakiem. Odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 1,5 cm. Wykroić krążki o średnicy około 10 cm (lub większe). Wysmarować je oliwą/olejem, zgiąć w pół i umieścić na papierze do pieczenia (warto wcześniej wyciąć z papieru kwadraty tak, by każda bułeczka była na osobnym kawałku). Pozostawić na 20 minut. Gotować na parze przez 10-20 minut w zależności od wielkości bułeczek.

2️⃣ Salsa: pomidory i papryki umyć, a następnie pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z posiekaną kolendrą, oliwą oraz przyprawić solą i pieprzem.

3️⃣ Dodatkowo: awokado pokroić w plasterki. Kukurydzę odsączyć, papryczki chili pokroić w plasterki. Halloumi pokroić w grubsze plastry, usmażyć na grillowej patelni na złoty kolor.
Bułeczki nadziewać warzywami, halloumi i podawać z prażonymi, posiekanymi orzeszkami oraz świeżą kolendrą. Smacznego!

#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#bao#bułeczkibao#recipe#fitness#heatlhy#eatclean#gymtime#fit#avocado#salad#justynadragan
✨ KLASYCZNY HUMMUS ✨ Daj znać, jak tam Twoje ✨ KLASYCZNY HUMMUS ✨

Daj znać, jak tam Twoje „relacje” z hummusem 😁 Lubisz? Robisz? 😎

Łap moje proporcje i skromne wskazówki ❤️❤️

OBSERWUJ @justyna_dragan 

SKŁADNIKI:

Hummus:
✨ 400 g ugotowanej ciecierzycy (czyli ok. 170-200 g suchej)
✨ 1 łyżeczka sody oczyszczonej
✨ 180 g tahini
✨ 30 ml soku z cytryny
✨ 2 większe lub 3 małe ząbki czosnki
✨ ok. 80- 100 ml bardzo zimnej wody
✨ sól, kumin rzymski mielony

Do podania:
✨ oliwa z oliwek, kumin, czosnek niedźwiedzi, ugotowana ciecierzyca

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od ciecierzycy. Mamy tu dwie opcje do wyboru:
- opcja pierwsza ▶️ wersja szybka. Korzystamy z ugotowanej już ciecierzycy ze słoika lub w ostateczności z puszki.
- opcja druga ▶️ gotujemy ciecierzycę sami. I tę wersję polecam i omawiam poniżej :).

1️⃣ Suchą ciecierzycę płuczemy kilkukrotnie na sicie, po czym zalewamy w misce wodą do pokrycia (ciecierzyca wchłonie bardzo dużo wody, więc nie może być jej za mało). Odstawiamy na noc do namoczenia (na ok. 12 h).

2️⃣ Ponownie płuczemy, odcedzamy i umieszczamy w garnku. Zalewamy sporą ilością wody oraz dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej. Całość gotujemy, aż ziarna będą miękkie (ok. 20-60 minut). Ciecierzyca powinna bez problemu rozgnieść się w palcach. Podczas gotowania tworzącą się na powierzchni szumowinę należy zbierać i wyrzucać. Ugotowaną ciecierzycę odstawiamy do wystudzenia, najlepiej w wodzie, w której się gotowała. Jeśli najpierw ją odcedzimy i wtedy pozostawimy do wystudzenia, niestety wyschnie i uzyskanie kremowego hummusu będzie utrudnione … Przed blendowaniem usuwam łupinki. Jak? Pocieram w wodzie, łupinki unoszą się na powierzchnię, wylewam wodę z łupinkami. Czynność powtarzam kilka razy.

3️⃣ Blendujemy z tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i kuminem na gładką pastę sprawdzi się blender ręczny, malakser, thermomix). Stopniowo wlewamy zimną wodę i wciąż blendujemy (ilość wody kontrolujcie, może się okazać, że zużyjecie jej mniej/więcej).

4️⃣ Gotowy hummus polewamy oliwą, dekorujemy czosnkiem, kuminem, jak kto lubi :). Przechowujemy w lodówce do 5 dni. Smacznego!

#hummus#chleb#justynadragan#domowyhummus#sourdoughbread#homemade#foodblogger#foodphotography
Masz tylko jeden ruch 😎 Kręcisz owocowym kołe Masz tylko jeden ruch 😎
Kręcisz owocowym kołem fortuny i sięgasz po…. 🧐😅

Dawaj!
Moja dłoń zmierza po truskawki… lub borówki!!! Ajjj ciężko mi wybrać hehe 😜

#jogurtowce#jagody#blueberriesfoodie#delicious#lody#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#weekend#fit#fitness
🫒 SZYBKA FOCACCIA 🫒 Piekę ją regularnie, 🫒 SZYBKA FOCACCIA 🫒

Piekę ją regularnie, świetny pomysł na przekąskę/przystawkę 🖐😎 Moja ulubiona wersja to ta z filmiku: zielone oliwki, rozmaryn i sól. Wypróbuj!!

📩 …i zapisz koniecznie ten post! Kto wie, kiedy przyda Ci się ten przepis 📩

SKŁADNIKI

(na jedną focaccię)

Ciasto:
✨ 10 g świeżych drożdży
✨ 250 ml letniej wody
✨ 1 łyżka cukru
✨ 400 g mąki pszennej
✨ 1 i 1/4 łyżeczka soli
✨ 40 ml oliwy z oliwek

Dodatkowo:
✨ oliwa z oliwek

Propozycje dodatków:
✨ zielone oliwki, rozmaryn, gruboziarnista sól
✨ czerwona cebulka, pomidorki koktajlowe, gruboziarnista sól
✨ buraki, gorgonzola, zioła
✨ suszone pomidory, cytryna, pieprz
✨ szparagi, rozmaryn, gruboziarnista sól

PRZYGOTOWANIE

1️⃣ Ciasto: Na początku przygotować rozczyn drożdżowy. W tym celu świeże drożdże wkruszyć do miseczki, rozpuścić w 50 ml letniej wody z cukrem i 2 łyżkami mąki. Całość wymieszać i odstawić na 20 minut do ruszenia drożdży (rozczyn wyraźnie zwiększy swoją objętość).

2️⃣ Po tym czasie dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić mikserem z hakiem, aż ciasto będzie nawijać się na mieszadło, będzie elastyczne i lepkie (potrwa to kilka minut). Miskę przykryć ściereczką i pozostawić ciasto na 60-90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). 

3️⃣ Następnie wyłożyć ciasto do natłuszczonej oliwą formy (lub wyścielonej papierem do pieczenia), rozciągnąć na całą powierzchnię. Na wierzch wylać trochę oliwy, palcami zrobić wgłębienia. Focaccie odstawić na 20-30 minut. Ponownie zrobić wgłębienia i wyłożyć dowolne dodatki. 

4️⃣ Piec w 220 st.C przez 20-25 minut do ładnego zarumienienia. Wyjąć, podawać na ciepło. Smacznego!

RADY: 

✨ świeże drożdże możecie zastąpić suchymi. Dajemy ich wtedy 2x mniej niż świeżych i pomijamy przygotowanie rozczynu (od razu łączymy wszystkie składniki ciasta),

✨ im większą formę użyjecie, tym focaccia będzie niższa,

✨ w celu przywrócenia świeżości focacci, wystarczy podgrzać ją w mikrofalówce lub w piekarniku przez kilka minut.

#justynadragan#homemade#mniam#yummy#photography#instaphoto#baked#foodlover#breakfast#bułki#focaccia#rozmaryn#oliwa#cherry#pomidorkikoktajlowe#focaccia
💜 WYZWANIE #jagodziankidraganki 2022 … dobi 💜 WYZWANIE #jagodziankidraganki 2022 

… dobiegło końca 🫐🥰

🫐 grubo ponad pół miliona wyświetleń rolki 
🫐 ponad 16 tys. osób zapisało wideo, kilkaset osób skorzystało z przepisu i pochwaliło się efektami tutaj na IG 😎
🫐 z piekarników wyszło nam tysiące jagodzianek!
🫐 okradliśmy z jagód kilka lasów (🤪), 🫐 przerobiliśmy setki kilogramów mąki 🫣😅

Co to był za jagodowy lipiec!!

Tak jak obiecałam, w tym roku pragnę nagrodzić moimi ebookami 3 osoby, których materiały spodobały mi się najbardziej!

🤍 @juliet.lesniewicz 
🤍 @emilahyt 
🤍 @szalenstwo_w_quchni 

Gratuluję dziewczyny i zapraszam do kontaktu ▶️ PRIV 🫐🥰😘

Dzięki każdemu za udział! Dzięki za każde przysłane zdjęcie, relacje i wideo 🖐😎 Za rok powtarzamy! To już nasza fioletowa tradycja 🫐💜💜

#jagodzianki#blueberriesfoodie#delicious#cake#rolls#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#weekend
MINI JOGURTOWCE Z JAGODAMI 😎 Deser na letnie dn MINI JOGURTOWCE Z JAGODAMI 😎 Deser na letnie dni! Bez pieczenia 🫐 

Przepis poniżej, a ja przypominam, że tylko do jutra (do niedzieli) czekam na Wasze #jagodziankidraganki 😁🫐🫐 To ostatni moment, by wziąć udział w tegorocznym wyzwaniu 😎

SKŁADNIKI:

Spód:
🫐 100 g prażonych orzeszków ziemnych lub migdałów (bez skórki)
🫐 10 g naturalnego gorzkiego kakao
 🫐 35 g miodu

Warstwa biała:
🫐 300 g jogurtu greckiego
🫐 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
🫐 30 g ksylitolu (lub więcej)
🫐 6 g żelatyny w proszku + 30 ml zimnej wody

Warstwa jagodowa:
🫐 250 g jogurtu greckiego
🫐 100 g jagód
🫐 40 g ksylitolu (lub więcej)
🫐 6 g żelatyny w proszku + 30 ml zimnej wody

Do dekoracji:
🫐 świeże borówki
🫐 listki mięty

PRZYGOTOWANIE:

1️⃣ Spód: orzechy lub migdały zmielić z kakao na pyłek. Następnie wymieszać z miodem. Masę wyłożyć do kilku małych rantów cukierniczych (u mnie 4 ranty o średnicy 8 cm). Schłodzić w lodówce.

2️⃣ Warstwa biała: żelatynę namoczyć kilka minut w zimnej wodzie, następnie podgrzać do rozpuszczenia. Jogurt wymieszać z ksylitolem, dodać żelatynę, wymieszać. Masę wylać na schłodzone spody w rantach. Ponownie umieścić w lodówce do stężenia.

3️⃣ Warstwa jagodowa: żelatynę namoczyć kilka minut w zimnej wodzie, następnie podgrzać do rozpuszczenia. Jagody i jogurt zblendować, przetrzeć przez sito, by pozbyć się “skórek” jagód. Dodać ksylitol oraz rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Jagodową masę wylać na stężałą warstwę białą. Schłodzić do zastygnięcia.

4️⃣ Mini jogurtowce z jagodami oddzielić nożykiem od rantów, udekorować borówkami i świeżą miętą. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

RADY:

🫐 jeśli mini jogurtowce z jagodami mają postać kilka godzin w temperaturze pokojowej, warto dodać do poszczególnych warstw nieco więcej żelatyny- będą stabilniejsze.

#jogurtowce#jagody#blueberriesfoodie#delicious#lody#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#weekend#fit#fitness
🍫 MINI SERNICZKI Z OREO (na zimno) 🍫 Ile pr 🍫 MINI SERNICZKI Z OREO (na zimno) 🍫

Ile przyjemności, gdy wtapiając widelczyk natrafiamy na kawałek oreo 😅

Koniecznie wypróbujcie te mini serniczki, a przepis szukajcie w ebooku „Ciasta i desery bez pieczenia” 😁

Dla tych, którzy wciąż go nie mają ▶️ zostawiam link w bio @justyna_dragan ❤️

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#oreocake#oreo#chocolateoreocake#oreocheesecake
😎 SERNIK BEZ SERA 😎 … na kwaśnej śmieta 😎 SERNIK BEZ SERA 😎

… na kwaśnej śmietanie 18% 😁

Pewniak na każdą imprezę! Śmiało zmieniaj owoce 🍓🍒🫐 Zapisz post, by nie zniknął wśród innych

SKŁADNIKI:
(na blaszkę o wymiarach 33×22 cm)

Ciasto kruche:
✨ 480 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki)
✨ 5 żółtek
✨ 100 g cukru pudru
✨ 250 g zimnego masła
✨ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śmietankowa:
✨ 5 białek
✨ szczypta soli
✨ 1 i 1/4 szklanki cukru
✨ 1200 g kwaśnej śmietany 18%
✨ 2 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (2×40 g)

Dodatkowo:
✨ 400 g drobnych owoców (malin, truskawek, borówek, porzeczek itp.)
✨ cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

1️⃣ Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagnieść w jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części. Owinąć je w folię spożywczą i umieścić w zamrażalniku na 3 godziny (lub dłużej, można pozostawić na całą noc. Gdy nie mam czasu, zostawiam na godzinę i też jest okej ;)).

2️⃣ Jedną część ciasta zetrzeć na tarce na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie podociskać dłonią. Spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez ok. 15 minut do lekkiego zarumienienia.

3️⃣ Masa śmietankowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (to ważne!). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Wlać śmietanę, wsypać przesiane budynie i całość krótko zmiksować lub wymieszać szpatułką (tylko do połączenia).

4️⃣ Masę śmietankową wyłożyć na spód ciasta, wyrównać. Na wierzchu wysypać owoce (truskawki warto wcześniej pokroić na mniejsze kawałki). Całość posypać II częścią startego ciasta. 

5️⃣ Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 50 minut, aż ciasto urośnie, popęka, a górna kruszonka się zezłoci. Po tym czasie pozostawić w uchylonym piekarniku do przestudzenia. Następnie schłodzić w lodówce kilka godzin. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#strawberries#recipe#cake#gymtime#fit#chocolatecake#chocolate#czekolada
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT