4,K
Krem kokosowy z białej czekolady:
50 g śmietanki kremówki 30% podgrzać na małym ogniu. Gdy będzie ciepła, ale nie gorąca dodać do niej posiekaną białą czekoladę i mieszać, aż się roztopi. W razie potrzeby podgrzać chwilkę w mikrofalówce lub na małym ogniu, by ułatwić rozpuszczanie. Odstawić do wystudzenia.
W końcu weekend i to w dodatku długi! 4 dni wolnego od szkoły to 4 dni na nadrobienie zaległości na blogu :-). By umilić Wam ten piątkowy wieczór, zapraszam na deser Rafaello z brzoskwiniowym akcentem.
Składniki: (na 4-6 porcji)
Krem kokosowy z białej czekolady:
250 g śmietanki kremówki 30%
200 g serka mascarpone
200 g białe czekolady, posiekanej
60 g wiórków kokosowych
2 łyżki likieru kokosowego, np. Amaretto
Dodatkowo:
słoiczek niskosłodzonego dżemu brzoskwiniowego, najlepiej z kawałkami owoców
30 g płatków migdałowych do dekoracji
pralinki Rafaello do dekoracji
Przygotowanie:
Krem kokosowy z białej czekolady:
50 g śmietanki kremówki 30% podgrzać na małym ogniu. Gdy będzie ciepła, ale nie gorąca dodać do niej posiekaną białą czekoladę i mieszać, aż się roztopi. W razie potrzeby podgrzać chwilkę w mikrofalówce lub na małym ogniu, by ułatwić rozpuszczanie. Odstawić do wystudzenia.
Pozostałą śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec serek mascarpone, likier, wiórki kokosowe oraz przestudzoną białą czekoladę. Wszystko krótko zmiksować do uzyskania puszystego kremu.
Na dno 4-6 pucharków lub szklanek wyłożyć po ok. 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego. Na dżem nałożyć krem kokosowy. Deserki posypać płatkami migdałowymi i udekorować pralinkami Rafaello. Smacznego!