1,8K
Składniki: (na ok. 2 słoiczki średniej wielkości)
Nektarynki obrać, wyjąć pestki i pokroić w drobną kostkę. Umieścić w garnuszku z grubszym dnem, zasypać cukrem i zalać wodą oraz sokiem z cytryny. Postawić na ogniu. Od zagotowania gotować ok. 20-30 minut, aż owoce zmiękną, ale nie do końca się rozpadną i powstanie gęsta konfitura. Zalecam co jakiś czas przemieszać konfiturę, by się nie przypaliła.
To druga konfitura na blogu. Pierwsza była pomarańczowo-grejpfrutowa (klik), teraz przyszedł czas na nektarynkową. Równie smaczna, trochę słodsza, z dużymi kawałki owoców. Uprzedzając pytania- nektarynki można zastąpić brzoskwiniami. Efekt będzie podobny :-).
Składniki: (na ok. 2 słoiczki średniej wielkości)
1 kg dojrzałych nektarynek
100 ml wody
150 g cukru (lub więcej)
sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Nektarynki obrać, wyjąć pestki i pokroić w drobną kostkę. Umieścić w garnuszku z grubszym dnem, zasypać cukrem i zalać wodą oraz sokiem z cytryny. Postawić na ogniu. Od zagotowania gotować ok. 20-30 minut, aż owoce zmiękną, ale nie do końca się rozpadną i powstanie gęsta konfitura. Zalecam co jakiś czas przemieszać konfiturę, by się nie przypaliła.
Gorącą przełożyć do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręcić i odwrócić do góry nogami (wskazana jest również pasteryzacja). Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu do kilku miesięcy. Smacznego!
2 komentarze
Konfitura wyszła świetnie, dzieciaki zjadły ze smakiem i chcą więcej! 🙂
Bardzo się cieszę! Pozdrawiam! 😘