Dzisiaj ciasto z wykorzystaniem wczorajszej konfitury nektarynkowej. Po pierwszym spróbowaniu kokosowych kostek można odnieść wrażenie, że to zwykłe kokosanki. Tak… smakują bardzo podobnie, jednak nektarynkowa konfitura i podanie ciasta w postaci niewielkich kostek, daje wypiekowi naprawdę zadowalający efekt i smak :-). Kostki najbardziej zasmakowały mojej Mamie, która uwielbia kokosowe ciasta. Inspiracją do stworzenia tego przepisu była książka „Ciasta”. Polecam!
Składniki: (na kwadratową blaszkę o boku 20 cm)
Ciasto kokosowe:
150 g miękkiego masła
3 żółtka
120 g cukru
75 g mąki pszennej
280 g wiórek kokosowych
1 op. cukru waniliowego (16 g)
75 g białej czekolady, startej
Dodatkowo:
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka mleka
2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Ciasto kokosowe: Miękkie masło utrzeć z żółtkami i zwykłym cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę, wiórki kokosowe, cukier waniliowy i startą białą czekoladę, zmiksować.
Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20×20 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 20-30 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie kokosowy zapach, a ciasto ładnie się przyrumieni. Wyjąć z piekarnika.
Gdy ciasto ostygnie, przekroić je wzdłuż na dwa blaty. Dolny blat wysmarować konfiturą nektarynkową, przykryć II blatem. Wierzch ciasta ozdobić rozpuszczoną z mlekiem w kąpieli wodnej czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto pokroić w kostki. Smacznego!
2 komentarze
Mi też by te kostki na pewno smakowały 🙂
Moja babcia takie robiła. Ehhh.. teraz tylko wspominam tamte czasy. Lubiłem podjadać wiórki kokosowe.