1,4K
Składniki: (na 8 sztuk)
Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki (olej pod sam koniec) i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest sprężyste i jednolite. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto i dłonie mąką.
Przełożyć do czystej miski, oprószonej wcześniej mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W połowie tego czasu można odgazować ciasto dłonią, dzięki czemu bułeczki będą bardziej puszyste.
Zielony jęczmień to bogactwo witamin z grupy B, żelaza, cynku, wapnia, magnezu i wielu innych cennych składników. Oprócz tego ma silne właściwości przeciwutleniające i dzięki wysokiej zawartości błonnika wspomaga odchudzanie. Do tych bułeczek użyłam jęczmienia zielonego w proszku, który znaleźć możecie w większych sklepach. To właśnie dzięki niemu, bułeczki mają zielonkawy kolor. Poza tym są puszyste i delikatne w smaku. Ja przed pieczeniem posypałam kilka sezamem, co dodatkowo wzbogaciło smak. Serdecznie polecam!
Składniki: (na 8 sztuk)
Ciasto:
500 g mąki pszennej typ 650
2 łyżeczki młodego jęczmienia w proszku
25 g świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody
15 g otrąb pszennych
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
50 ml oleju
3 łyżki ziaren słonecznika
Dodatkowo:
sezam do obtoczenia (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ciasto: Drożdże wymieszać z 100 ml ciepłej wody. Dodać cały cukier i 2 łyżki mąki pszennej, ponownie wymieszać i odstawić na 30 minut do „ruszenia drożdży”.
Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki (olej pod sam koniec) i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest sprężyste i jednolite. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto i dłonie mąką.
Przełożyć do czystej miski, oprószonej wcześniej mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W połowie tego czasu można odgazować ciasto dłonią, dzięki czemu bułeczki będą bardziej puszyste.
Wyrośnięte ciasto zagnieść rękami i podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować owalną bułeczkę i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki można teraz wysmarować odrobiną wody i obtoczyć w sezamie. Odstawić na 30-40 minut do napuszenia. Przed pieczeniem za pomocą ostrego noża naciąć bułki wzdłuż.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st.C. Bułki piec przez 15-20 minut do lekkiego zarumienienia. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!