5,K
Ugotować kaszę, wrzucić wszystko do jednego naczynia i zmiksować! Tyle roboty… ;). Na śniadanie, podwieczorek albo deser. Te placuszki sprawdzą się o każdej porze dnia. Kakaowe z kaszę gryczaną i to bez glutenu! Koniecznie polane zdrową polewą czekoladową. Skusisz się? Polecam!
Składniki: (na ok. 20 placuszków)
Placuszki gryczane:
100 g suchej kaszy gryczanej (nieugotowanej)
100 g suchej kaszy gryczanej (nieugotowanej)
szczypta soli
2 jajka
1 białko
1 białko
50 g miodu
100 ml mleka
40 g mąki ryżowej
100 ml mleka
40 g mąki ryżowej
2 łyżeczki naturalnego kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
odrobina oleju do natłuszczenia patelni
Fit polewa czekoladowa:
2 łyżki miodu
1 łyżeczka naturalnego kakao
Przygotowanie:
odrobina oleju do natłuszczenia patelni
Fit polewa czekoladowa:
2 łyżki miodu
1 łyżeczka naturalnego kakao
Przygotowanie:
Placuszki gryczane: Kaszę gryczaną ugotować na sypko we wrzącej wodzie. Wystudzić. Następnie przełożyć do wysokiego naczynia i zbledować ze wszystkimi składnikami placuszków na jednolitą masę. Pozostawić na 2 minutki.
Na rozgrzaną patelnię delikatnie natłuszczoną olejem nakładać porcje ciasta (1 łyżka masy= 1 placuszek). Smażyć z obu stron przewracając łopatką.
Fit polewa czekoladowa: Miód wymieszać z kakao do uzyskania jednolitej polewy. Polać nią jeszcze ciepłe placuszki. Smacznego!
Fit polewa czekoladowa: Miód wymieszać z kakao do uzyskania jednolitej polewy. Polać nią jeszcze ciepłe placuszki. Smacznego!
3 komentarze
pysznie wyglądają!
Zapraszam do mnie! 🙂
Bardzo ciekawy przepis. Robiłam takie placuszki z mąki gryczanej, ale z gotowanej kaszy jeszcze nie próbowałam 😉
Zatem polecam wypróbować! 😉