3,2K
Najdelikatniejsza pianka rabarbarowo-truskawkowa na puszystym biszkopcie. To ciasto na letnie upalne dni. Część musu z rabarbaru i truskawek przeznaczamy na żelkę, dzięki czemu po przekrojeniu, ciasto ma kilka warstwa i wygląda naprawdę apetycznie. Polecam!
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24×24 cm)
Biszkopt:
5 jajek w temperaturze pokojowej
szczypta soli
150 g cukru
150 g mąki pszennej
Poncz:
1/4 szklanki wody z sokiem z cytryny i cukrem
Pianka rabarbarowo-truskawkowa:
500 g rabarbaru
500 g truskawek
150 g cukru
2 łyżki soku z cytryny
500 g śmietanki kremówki 30-36%, dobrze schłodzonej
20 g żelatyny w proszku
50 ml zimnej wody
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Biszkopt: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka oddzielić od żółtek i wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać w misce i również partiami wlewać do białek. Mąkę przesiać, wsypać do piany i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników.
Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 st.C przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i dopiero po wystudzeniu oddzielić boki biszkoptu od rantów przy pomocy noża. Biszkopt przekroić na dwa równe blaty.
Pianka rabarbarowo-truskawkowa: Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Rabarbar i truskawki umyć. Truskawki odszypułkować, z rabarbaru natomiast odciąć twarde końcówki. Pokroić na drobne kawałki. Umieścić w garnku, wsypać cukier i wlać sok z cytryny. Podgrzewać do zagotowania. Trzymać na ogniu kilka minut, aż rabarbar i truskawki zmiękną, zaczną się rozpadać i puszczą sporo soku. Zdjąć z palnika, zmiksować blenderem na puree. Od razu przetrzeć przez sito pozbywając się wszelkich włókien i pestek (tutaj uzbrójcie się w cierpliwość- potrwa to chwilę). Powinniśmy otrzymać 2,5 szklanki musu (700 g)- tyle potrzebujemy. Do jeszcze ciepłego wlać rozpuszczoną w mikrofalówce lub na małym ogniu żelatynę, dokładnie wymieszać. Mieszankę schłodzić w lodówce, aż zacznie tężeć.
Dolny blat biszkoptu umieścić w formie, w której był pieczony. Nasączyć go wodą z cytryną i cukrem. Na biszkopt wyłożyć 1 szklankę musu rabarbarowo-truskawkowego, który zaczął tężeć. Schować do lodówki.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wmieszać ją do tężejącego musu z rabarbaru i truskawek. Spróbować i w razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem (opcjonalnie, w zależności jak słodkie użyliśmy truskawki). Tak przygotowany krem wyłożyć na stężałą żelkę na biszkopcie. Wyrównać i przykryć drugim blatem biszkoptu, docisnąć.
Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
2 komentarze
Wygląda pysznie! Muszę wypróbować 🙂
http://www.missplanner.pl
super ciacho !