Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
PIECZYWOPizzePrzepisy dla dzieciZ różnych stron świata

Pizza Margherita

by Justyna Dragan 6 maja 2016
autor Justyna Dragan 6 maja 2016


Ile razy zachwycaliśmy się pizzą z pizzerii? Ile razy przeszło Wam przez myśl, by spróbować odtworzyć ją w swojej kuchni? Przecież to żadna filozofia… trochę mąki, drożdży, soli. Do tego pomidorowy sos i mozzarella. Jeśli tu jesteście, to zapewne szukacie tego jedynego najlepszego przepisu na ciasto do pizzy. I tu muszę Was niestety zasmucić ;). Upieczenie rewelacyjnej pizzy przykładowo neapolitańskiej na cieniutkim spodzie, długodojrzewającej, o wyrośniętych, ale nie twardych brzegach jest praktycznie niewykonalne w domowych warunkach. Dlaczego? Rzecz w pieczeniu- tradycyjna pizza neapolitańska piecze się w piecu opalanym drewnem przez zaledwie 60-90 sekund, a temperatura sięga tam do 400-500 st.C! Wyobrażacie sobie to? To jest dopiero wypiek!


Patrząc realnie, w domowych warunkach wyciągniemy (w zależności od pieca) 250-300 st.C. To wciąż za mało, by uzyskać wymarzony efekt. I co teraz? Czy z tego powodu mamy rezygnować z pizzowych zachcianek? Oczywiście, że nie!

W domu da się przygotować naprawdę dobrą pizzę, inną niż ta z włoskiej pizzerii, ale wciąż bardzo smaczną. Przepis na to ciasto zaczepnęłam z książki „Mąka, woda, drożdże, sól“ /Ken Forkish/. Pizza ma cieniutkie ciasto i chrupki brzeg. Sos przygotowany jest z pomidorów z puszki z dodatkiem czosnku, oliwy i przypraw. Nie brakuje oczywiście mozzarelli i świeżej bazylii.

Z dzisiejszym przepisem poradzicie sobie bez problemu. Zanim jednak przystąpimy do pracy, warto zapoznać się ze sprzętem, który ułatwi nam pracę i zbliży do uzyskania pizzy idealnej.

SPRZĘT

  • waga kuchenna- jeśli wciąż jej nie macie, to koniecznie się w nią zaopatrzcie! Warto zakupić taką z dokładnością do 1 g, a nawet 0,1 g.
  • skrobka do ciasta (metalowa lub plastikowa)
  • Termometr z sondą. Potrzebny będzie zarówno do sprawdzenia temperatury ciasta, jak i do kontrolowania temperatury w piekarniku. Ja posiadam dwa termometry: jeden do piekarnika na zawieszenie lub postawienie oraz drugi z sondą, którym mierzę temperaturę ciasta.
  • duża tacka lub deska
  • grube rękawice kuchenne (będziemy pracować z gorącym piekarnikiem, trzeba zachować szczególną ostrożność.
  • Kawałek folii spożywczej lub/i foliowa reklamówka
  • łopatka do pizzy
  • piekarnik, który rozgrzewa się minimum do 250 st.C
  • kamień do pizzy (kupiłam na Allegro za kilkadziesiąt złotych)
  • radełko do pizzy

SKŁADNIKI

(na 5 pizz o średnicy 30 cm)

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej typ 00 + mąka do podsypywania
  • 700 g wody o temperaturze 32-35 st.C
  • 2 g suchych drożdży instant
  • 20 g drobnej soli (używam morskiej)

Sos pomidorowy:

  • 2 puszki pomidorów (2×400 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, oregano do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • 5 kulek mozzarelli (5×125 g)
  • listki świeżej bazylii
  • rukola do podania
  • oliwa z oliwek do podania

PRZYGOTOWANIE

Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie odważyć. Wodę (oprócz dwóch łyżek) wymieszać z mąką do połączenia (najlepiej ręcznie). Przykryć folią spożywczą i pozostawić na 20-30 minut (autoliza). W pozostałych dwóch łyżkach wody rozpuścić drożdże. Na ciasto w misce wysypać sól, wlać również wodę z drożdżami. Całość wyrabiać zwilżoną dłonią: łapiemy brzeg ciasta, rozciągamy i kładziemy na górę pozostałego ciasta. Czynność powtarzamy z pozostałych stron. Wyrabianie potrwa kilka minut. Temperatura wyrobionego ciasta powinna wynosić 25-26 st.C.

Czystą miskę o szerokiej podstawie natłuścić oliwą. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski. Nakryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 6 godzin. Po pierwszych 30-60 minutach należy ciasto złożyć. W tym celu wilgotnymi dłońmi naciągnąć brzeg od dołu do góry i nałożyć na wierzch po przeciwnej stronie. To samo zrobić z trzech pozostałych stron.

Po sześciu godzinach wyrastania ciasto wyraźnie podwoi swoją objętość. Przełożyć je na obsypany mąką blat. Skrobką podzielić na 5 równych części. Każdą porcję uformować w kulkę uważając, by jej nie odgazować- pracujemy delikatnie. Kulki przenieść, np. na tackę lub deseczkę koniecznie obsypaną mąką. Z góry ciasta również posypać mąką. Nakryć folią i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej, a następnie wstawić do lodówki na minimum 30-60 minut. Na tym etapie ciasto może przebywać w lodówce do dwóch dni. Im dłużej, tym wytworzy się więcej aromatów. Najbardziej lubię, gdy ciasto poleży przez noc w lodówce.

Piekarnik rozgrzać do najwyższej temperatury, jaka to możliwa z kamieniem umieszczonym na kratce w górnej części piekarnika (około 22 cm pod górną grzałką). U niektórych będzie to 250 st.C, u innych 300 st.C. Im wyższa, tym lepiej! Rozgrzewanie kamienia potrwa około 40 minut. Pod koniec zaleca się włączenie funkcji grill, by dodatkowo dogrzać kamień. Musi być on bardzo gorący! Nie pomijajcie tego etapu, to bardzo istotny moment.

Gdy ciasto chłodzi się w lodówce, a piekarnik nagrzewa, przygotować sos pomidorowy: pomidory z puszki odsączyć na sicie, następnie zblendować z czosnkiem, oliwią, na koniec przyprawić solą, pieprzem i oregano. Jeśli sos jest zbyt rzadki, zredukować przez kilka minut na małym ogniu.

Mozzarelle pokroić na plasterki o grubości 1 cm. Łopatkę do pizzy obsypać mąką. Wszystkie składniki do pizzy i potrzebny sprzęt należy mieć pod ręką, by ułatwić sobie pracę.

Schłodzoną porcję ciasta (pracujemy pojedynczo, pozostałe porcje przechowujemy w lodówce) przełożyć na omączony blat, środek ugnieść bardzo cienko pięścią/palcami pozostawiając nietknięty brzeg. Odwrócić ciasto na drugą stronę i powtórzyć czynność. Następnie podnieść ciasto i obracając w dłoniach rozciągać, trzymając za brzeg i uważając, by nie przerwać ciasta. Gdy już będzie dostatecznie cienkie, ułożyć na łopatce obsypanej mąką, uformować w okrągłą pizzę.

Na pizzy rozsmarować kilka łyżek sosu pomidorowego, na sos wyłożyć plasterki mozzarelli oraz listki świeżej bazylii.

Pizzę dynamicznym ruchem zsunąć z łopatki na gorący kamień w piekarniku. Piec z funkcją góra-dół przez około 5 minut, następnie włączyć funkcję grill i dopiec jeszcze przez około 2 minutki. Brzegi pizzy powinny się zarumienić i wyrosnąć. Czas pieczenia jest ściśle uzależniony od Waszego piekarnika. U niektórych całkowity czas będzie wynosił 7 minut, a u innych 10 minut. Im wyższa temperatura w piekarniku, tym krótszy czas pieczenia i smaczniejsza pizza. Miejcie to na uwadze.

Pizzę ściągnąć z kamienia zsuwając ostrożnie widelcem na deskę. Pokroić radełkiem. Podawać od razu ze świeżą rukolą, polewając oliwą. W taki sam sposób postępować z pozostałymi porcjami ciasta z lodówki. Smacznego!


RADY

  • z przepisu otrzymujemy 5 pizz, jeśli to dla Was za dużo, można zmniejszyć przepis i upiec, np. dwie pizze. Wtedy proporcje będą wyglądać następująco: 400 g mąki, 280 g wody, 8 g soli, 0,8 g suchych drożdży instant.
  • ciasta na pizze nigdy nie wałkujemy, należy pracować z nim delikatnie, by go nie odgazowywać.
  • zawsze staram się połączyć pieczenie pizzy z pieczeniem chleba. Najpierw piekę chleb, a przy okazji rozgrzewam sobie już kamień do pizzy. Polecam wykorzystać ten patent ;).

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

1 kawałek (1/8 pizzy) cała pizza
wartość energetyczna 143,7 1149 kcal
białko 7,1 g 56,8 g
tłuszcz 3,4 26,8 g
węglowodany 20,7 g 165,2 g

*wartości przybliżone, kaloryczność i poszczególne makroskładniki rukoli i oliwy do podania pizzy nie zostały wliczone.

bazyliaczosnekrukolaser mozzarella
10 komentarzy
3
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Czekoladowy sernik Prince Polo
następny
Lody śmietankowe

Zobacz również

Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

Ciasto Poduszkowiec

Jadalne doniczki czekoladowe

Kruchy torcik w kształcie serca

Sernik creme brulee

Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper...

Chleb żytni z mielonym kminkiem i miodem

Szybka focaccia

10 komentarzy

Karolina Gie 7 maja 2016 - 18:17

Przepysznie wygląda 🙂

odpowiedz
Kasia MF 1 sierpnia 2020 - 00:59

Dobry wieczór! Można zastąpić droższe suche mokrymi? Bardzo apetycznie wyglada! Muszę wypróbować!

odpowiedz
Justyna Dragan 1 sierpnia 2020 - 07:29

Tak, możesz użyć 6 g drożdży świeżych 😉

odpowiedz
Kasia MF 1 sierpnia 2020 - 23:42

Dziękuje!!

odpowiedz
Paulina K 20 czerwca 2017 - 18:26

smacznie wyglada.
bardzo fajny blog, obserwuje 🙂

odpowiedz
Anonimowy 30 sierpnia 2018 - 10:53

Już dawno wybraliśmy swojego dostawcę pizzy – http://www.szybkapizza.pl. Świetne ceny i naprawdę pyszne jedzenie!

odpowiedz
Marika 4 sierpnia 2020 - 10:55

Hej, mam pytanie. Z jakiego materiału i jakiej grubości masz kamień do wypiekania pizzy?
Pozdrawiam

odpowiedz
Justyna Dragan 5 sierpnia 2020 - 19:42

Cześć! Kupiłam dokładnie ten: https://allegro.pl/oferta/kamien-granit-do-pizzy-chleba-grastis-9430924684

odpowiedz
Grzegorz 25 listopada 2020 - 19:24

Czy można zastąpić drożdże instant- zakwasem? Jak powinno się przeliczać suche drożdże na świeże, ewentualnie na zakwas? Pracuje z chlebami wg Twojego przepisu, zrobiłem już na tym zakwasie chlebowym zakwas na żur, myślę, żeby zrobić następnie chleb pszenny, aby następnego dnia zrobić chleb serowy nacinany. Staram się wykorzystać zakwas jak najwięcej:) zrobiłem dwa, pszenny i żytni:)

odpowiedz
Justyna Dragan 29 listopada 2020 - 21:21

Hej! Swieze drozdze = 1/3 drozdzy instant i 1/2 drozdzy suszonych.
Drozdzy na zakwas nie przeliczam 🙂 to w duzym stopniu zalezy od tego, co chcemy uzyskac☺️

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK CROISSANTY W WARUNKACH DOMOWYCH

Popularne

  • 1

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 2

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 3

    Ciasto Poduszkowiec

  • 4

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 5

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 6

    Sernik creme brulee

  • 7

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 8

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 9

    Szybka focaccia

  • 10

    Tradycyjne pączki

  • 11

    Krem orzechowy-najlepszy!

Najnowsze komentarze

  • maja - Ciasto Poduszkowiec
  • Agnieszka - Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Iza - Ciasto zebra
  • Hania - Półkule czekoladowo-malinowe
  • Aleksandra - Pizzerinki

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Pierwsze, co pomyślałeś, widząc to zdjęcie? 😜😅 Pain au chocolat 🍫🍫 ajajaj poeezjaaa😍😋 W sklepiku znajdziecie DUUUŻEEE promki na ebooki! Warto skorzystać 😁😎 Sprawdźcie, co dla Was przygotowałam ❤️❤️ Link w bio @justyna_dragan 😁

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant#painauchocolat
Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mni Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mnie!

Nie ma nic gorszego niż zapychający, przesłodzony i mdły tort urodzinowy 😖

Co lubimy? ➡️ KONTRASTY!

A dokładnie kontrasty smakowe! 😎

Do wszelkich ciast i deserów nie bój się:

✨ używać soli!
✨ wprowadzać owocowe akcenty w postaci wkładek, żeli i frużelin!

Tartaletka ze zdjęcia to słodka beza, kwaśny lemon curd i chrupki spód. Wypiek perfekcyjnie skomponowany! Zgodzisz się? 🥰🙃

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe
🍋 #foodphotography 🍋 #instafood#instablog# 🍋 #foodphotography 🍋 

#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit#lemon#cytryny
Jem cały rok 🥰
Polska jabłkiem stoi ! 🍏🍎🍏
#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit##apples#jabłka
✨Moi Drodzy! ✨ Przypominam, że tylko do jutr ✨Moi Drodzy! ✨

Przypominam, że tylko do jutra (do soboty) ebook „Croissanty w warunkach domowych” jest w promocyjnej cenie 🥐😘

🥐 LINK W BIO @justyna_dragan 🥐

Oprócz podstawowego przepisu na te rogale, czeka na Was kilka inspiracji dodatkowych. Na zdjęciu croissanty wypełnione ganache czekoladowym 🥰😍

Jadłabyś? 😅😁

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant
… i wszystko jasne 🙃🤭 Choć wersja „aksa … i wszystko jasne 🙃🤭
Choć wersja „aksamitny krem” też brzmi dobrze! 😁

#justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#omom#blog#blogger#follow#weekend#merigue#beza#chocolate#chocolatecake#czekolada#chocolateideas
Aksamitny krem czy puszyste ubite białka? Strzel Aksamitny krem czy puszyste ubite białka? 
Strzelaj! 😅😁✨

✨ #foodphotography ✨

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#omom#blog#blogger#follow#weekend#
W 2020 roku stworzyłam obszerny wpis na temat pod W 2020 roku stworzyłam obszerny wpis na temat podstawowego pszennego chleba na zakwasie 🍞

Niezmiennie cieszy się dużą popularnością na blogu - to BARDZO przydatny poradnik dla tych, co są na początku przygody z bochenkami składanymi ☺️

W 2021 roku wypuściłam ebooka o tartach. Ten również miło został przez Was przyjęty! ❤️

⏩ Jeśli korzystasz z moich treści, to wiesz, że sumiennie OPISUJĘ I WYJAŚNIAM. Odpowiadam na pytania i zachęcam do eksperymentowania.

🥐 W najnowszych ebooku o CROISSANTACH chcę Ci udowodnić, że jesteś w stanie upiec takiego rogala, o takim przekroju, jak ze zdjęcia powyżej 😎

🔥 Podejmij ze mną to wyzwanie! Link zostawiam w bio @justyna_dragan 🔥

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT