Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
PIECZYWOPizzePrzepisy dla dzieciZ różnych stron świata

Pizza Margherita

by Justyna Dragan 6 maja 2016
autor Justyna Dragan 6 maja 2016


Ile razy zachwycaliśmy się pizzą z pizzerii? Ile razy przeszło Wam przez myśl, by spróbować odtworzyć ją w swojej kuchni? Przecież to żadna filozofia… trochę mąki, drożdży, soli. Do tego pomidorowy sos i mozzarella. Jeśli tu jesteście, to zapewne szukacie tego jedynego najlepszego przepisu na ciasto do pizzy. I tu muszę Was niestety zasmucić ;). Upieczenie rewelacyjnej pizzy przykładowo neapolitańskiej na cieniutkim spodzie, długodojrzewającej, o wyrośniętych, ale nie twardych brzegach jest praktycznie niewykonalne w domowych warunkach. Dlaczego? Rzecz w pieczeniu- tradycyjna pizza neapolitańska piecze się w piecu opalanym drewnem przez zaledwie 60-90 sekund, a temperatura sięga tam do 400-500 st.C! Wyobrażacie sobie to? To jest dopiero wypiek!


Patrząc realnie, w domowych warunkach wyciągniemy (w zależności od pieca) 250-300 st.C. To wciąż za mało, by uzyskać wymarzony efekt. I co teraz? Czy z tego powodu mamy rezygnować z pizzowych zachcianek? Oczywiście, że nie!

W domu da się przygotować naprawdę dobrą pizzę, inną niż ta z włoskiej pizzerii, ale wciąż bardzo smaczną. Przepis na to ciasto zaczepnęłam z książki „Mąka, woda, drożdże, sól“ /Ken Forkish/. Pizza ma cieniutkie ciasto i chrupki brzeg. Sos przygotowany jest z pomidorów z puszki z dodatkiem czosnku, oliwy i przypraw. Nie brakuje oczywiście mozzarelli i świeżej bazylii.

Z dzisiejszym przepisem poradzicie sobie bez problemu. Zanim jednak przystąpimy do pracy, warto zapoznać się ze sprzętem, który ułatwi nam pracę i zbliży do uzyskania pizzy idealnej.

SPRZĘT

  • waga kuchenna- jeśli wciąż jej nie macie, to koniecznie się w nią zaopatrzcie! Warto zakupić taką z dokładnością do 1 g, a nawet 0,1 g.
  • skrobka do ciasta (metalowa lub plastikowa)
  • Termometr z sondą. Potrzebny będzie zarówno do sprawdzenia temperatury ciasta, jak i do kontrolowania temperatury w piekarniku. Ja posiadam dwa termometry: jeden do piekarnika na zawieszenie lub postawienie oraz drugi z sondą, którym mierzę temperaturę ciasta.
  • duża tacka lub deska
  • grube rękawice kuchenne (będziemy pracować z gorącym piekarnikiem, trzeba zachować szczególną ostrożność.
  • Kawałek folii spożywczej lub/i foliowa reklamówka
  • łopatka do pizzy
  • piekarnik, który rozgrzewa się minimum do 250 st.C
  • kamień do pizzy (kupiłam na Allegro za kilkadziesiąt złotych)
  • radełko do pizzy

SKŁADNIKI

(na 5 pizz o średnicy 30 cm)

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej typ 00 + mąka do podsypywania
  • 700 g wody o temperaturze 32-35 st.C
  • 2 g suchych drożdży instant
  • 20 g drobnej soli (używam morskiej)

Sos pomidorowy:

  • 2 puszki pomidorów (2×400 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, oregano do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • 5 kulek mozzarelli (5×125 g)
  • listki świeżej bazylii
  • rukola do podania
  • oliwa z oliwek do podania

PRZYGOTOWANIE

Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie odważyć. Wodę (oprócz dwóch łyżek) wymieszać z mąką do połączenia (najlepiej ręcznie). Przykryć folią spożywczą i pozostawić na 20-30 minut (autoliza). W pozostałych dwóch łyżkach wody rozpuścić drożdże. Na ciasto w misce wysypać sól, wlać również wodę z drożdżami. Całość wyrabiać zwilżoną dłonią: łapiemy brzeg ciasta, rozciągamy i kładziemy na górę pozostałego ciasta. Czynność powtarzamy z pozostałych stron. Wyrabianie potrwa kilka minut. Temperatura wyrobionego ciasta powinna wynosić 25-26 st.C.

Czystą miskę o szerokiej podstawie natłuścić oliwą. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski. Nakryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 6 godzin. Po pierwszych 30-60 minutach należy ciasto złożyć. W tym celu wilgotnymi dłońmi naciągnąć brzeg od dołu do góry i nałożyć na wierzch po przeciwnej stronie. To samo zrobić z trzech pozostałych stron.

Po sześciu godzinach wyrastania ciasto wyraźnie podwoi swoją objętość. Przełożyć je na obsypany mąką blat. Skrobką podzielić na 5 równych części. Każdą porcję uformować w kulkę uważając, by jej nie odgazować- pracujemy delikatnie. Kulki przenieść, np. na tackę lub deseczkę koniecznie obsypaną mąką. Z góry ciasta również posypać mąką. Nakryć folią i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej, a następnie wstawić do lodówki na minimum 30-60 minut. Na tym etapie ciasto może przebywać w lodówce do dwóch dni. Im dłużej, tym wytworzy się więcej aromatów. Najbardziej lubię, gdy ciasto poleży przez noc w lodówce.

Piekarnik rozgrzać do najwyższej temperatury, jaka to możliwa z kamieniem umieszczonym na kratce w górnej części piekarnika (około 22 cm pod górną grzałką). U niektórych będzie to 250 st.C, u innych 300 st.C. Im wyższa, tym lepiej! Rozgrzewanie kamienia potrwa około 40 minut. Pod koniec zaleca się włączenie funkcji grill, by dodatkowo dogrzać kamień. Musi być on bardzo gorący! Nie pomijajcie tego etapu, to bardzo istotny moment.

Gdy ciasto chłodzi się w lodówce, a piekarnik nagrzewa, przygotować sos pomidorowy: pomidory z puszki odsączyć na sicie, następnie zblendować z czosnkiem, oliwią, na koniec przyprawić solą, pieprzem i oregano. Jeśli sos jest zbyt rzadki, zredukować przez kilka minut na małym ogniu.

Mozzarelle pokroić na plasterki o grubości 1 cm. Łopatkę do pizzy obsypać mąką. Wszystkie składniki do pizzy i potrzebny sprzęt należy mieć pod ręką, by ułatwić sobie pracę.

Schłodzoną porcję ciasta (pracujemy pojedynczo, pozostałe porcje przechowujemy w lodówce) przełożyć na omączony blat, środek ugnieść bardzo cienko pięścią/palcami pozostawiając nietknięty brzeg. Odwrócić ciasto na drugą stronę i powtórzyć czynność. Następnie podnieść ciasto i obracając w dłoniach rozciągać, trzymając za brzeg i uważając, by nie przerwać ciasta. Gdy już będzie dostatecznie cienkie, ułożyć na łopatce obsypanej mąką, uformować w okrągłą pizzę.

Na pizzy rozsmarować kilka łyżek sosu pomidorowego, na sos wyłożyć plasterki mozzarelli oraz listki świeżej bazylii.

Pizzę dynamicznym ruchem zsunąć z łopatki na gorący kamień w piekarniku. Piec z funkcją góra-dół przez około 5 minut, następnie włączyć funkcję grill i dopiec jeszcze przez około 2 minutki. Brzegi pizzy powinny się zarumienić i wyrosnąć. Czas pieczenia jest ściśle uzależniony od Waszego piekarnika. U niektórych całkowity czas będzie wynosił 7 minut, a u innych 10 minut. Im wyższa temperatura w piekarniku, tym krótszy czas pieczenia i smaczniejsza pizza. Miejcie to na uwadze.

Pizzę ściągnąć z kamienia zsuwając ostrożnie widelcem na deskę. Pokroić radełkiem. Podawać od razu ze świeżą rukolą, polewając oliwą. W taki sam sposób postępować z pozostałymi porcjami ciasta z lodówki. Smacznego!


RADY

  • z przepisu otrzymujemy 5 pizz, jeśli to dla Was za dużo, można zmniejszyć przepis i upiec, np. dwie pizze. Wtedy proporcje będą wyglądać następująco: 400 g mąki, 280 g wody, 8 g soli, 0,8 g suchych drożdży instant.
  • ciasta na pizze nigdy nie wałkujemy, należy pracować z nim delikatnie, by go nie odgazowywać.
  • zawsze staram się połączyć pieczenie pizzy z pieczeniem chleba. Najpierw piekę chleb, a przy okazji rozgrzewam sobie już kamień do pizzy. Polecam wykorzystać ten patent ;).

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

1 kawałek (1/8 pizzy) cała pizza
wartość energetyczna 143,7 1149 kcal
białko 7,1 g 56,8 g
tłuszcz 3,4 26,8 g
węglowodany 20,7 g 165,2 g

*wartości przybliżone, kaloryczność i poszczególne makroskładniki rukoli i oliwy do podania pizzy nie zostały wliczone.

bazyliaczosnekrukolaser mozzarella
10 komentarzy
4
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Czekoladowy sernik Prince Polo
następny
Lody śmietankowe

Zobacz również

Piekarnik do zabudowy – jak wybrać? 5 najbardziej...

Bułeczki bao z grillowanym halloumi, guacamole i warzywami

Klasyczny hummus

Sałatka Caprese

Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

Ciasto Poduszkowiec

Jadalne doniczki czekoladowe

Kruchy torcik w kształcie serca

10 komentarzy

Karolina Gie 7 maja 2016 - 18:17

Przepysznie wygląda 🙂

odpowiedz
Kasia MF 1 sierpnia 2020 - 00:59

Dobry wieczór! Można zastąpić droższe suche mokrymi? Bardzo apetycznie wyglada! Muszę wypróbować!

odpowiedz
Justyna Dragan 1 sierpnia 2020 - 07:29

Tak, możesz użyć 6 g drożdży świeżych 😉

odpowiedz
Kasia MF 1 sierpnia 2020 - 23:42

Dziękuje!!

odpowiedz
Paulina K 20 czerwca 2017 - 18:26

smacznie wyglada.
bardzo fajny blog, obserwuje 🙂

odpowiedz
Anonimowy 30 sierpnia 2018 - 10:53

Już dawno wybraliśmy swojego dostawcę pizzy – http://www.szybkapizza.pl. Świetne ceny i naprawdę pyszne jedzenie!

odpowiedz
Marika 4 sierpnia 2020 - 10:55

Hej, mam pytanie. Z jakiego materiału i jakiej grubości masz kamień do wypiekania pizzy?
Pozdrawiam

odpowiedz
Justyna Dragan 5 sierpnia 2020 - 19:42

Cześć! Kupiłam dokładnie ten: https://allegro.pl/oferta/kamien-granit-do-pizzy-chleba-grastis-9430924684

odpowiedz
Grzegorz 25 listopada 2020 - 19:24

Czy można zastąpić drożdże instant- zakwasem? Jak powinno się przeliczać suche drożdże na świeże, ewentualnie na zakwas? Pracuje z chlebami wg Twojego przepisu, zrobiłem już na tym zakwasie chlebowym zakwas na żur, myślę, żeby zrobić następnie chleb pszenny, aby następnego dnia zrobić chleb serowy nacinany. Staram się wykorzystać zakwas jak najwięcej:) zrobiłem dwa, pszenny i żytni:)

odpowiedz
Justyna Dragan 29 listopada 2020 - 21:21

Hej! Swieze drozdze = 1/3 drozdzy instant i 1/2 drozdzy suszonych.
Drozdzy na zakwas nie przeliczam 🙂 to w duzym stopniu zalezy od tego, co chcemy uzyskac☺️

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK “Świąteczne wypiekanie. Część II”

Popularne

  • 1

    Tortilla z jajecznicą i awokado

  • 2

    Pączki pistacjowe

  • 3

    Ebook “Świąteczne wypiekanie. Część II”

  • 4

    Piekarnik do zabudowy – jak wybrać? 5 najbardziej przydatnych funkcji.

  • 5

    Bułeczki bao z grillowanym halloumi, guacamole i warzywami

  • 6

    Klasyczny hummus

  • 7

    Sałatka Caprese

  • 8

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 9

    Ciasto Poduszkowiec

  • 10

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 11

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 12

    Sernik creme brulee

  • 13

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 14

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 15

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 16

    Szybka focaccia

  • 17

    Tradycyjne pączki

  • 18

    Serowe sakiewki z jabłkami i lukrem

  • 19

    Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

  • 20

    Podstawowy chleb pszenny na zakwasie

Najnowsze komentarze

  • Daria - Owsiane ciastka z syropem klonowym
  • M - Pączki pistacjowe
  • Anna - Tort czekoladowy- ciężki i wilgotny
  • Ewa - Chleb orkiszowo- żytni wieloziarnisty
  • Edyta - Ciasto czekoladowe z dynią

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny marmolada masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Pistacjowe serniczki w szklankach 😎 Kremowa mas Pistacjowe serniczki w szklankach 😎
Kremowa masa serowa, chrupki spód i polewa pistacjowa. Uzależniające 🙃😊

Zapisz ten przepis 🙌👇🏻

Składniki: (na 3 porcje)

Spód:
50 g kruchych ciasteczek
20 g masła, stopionego

Masa serowo-pistacjowa:
300 g tłustego i gęstego twarogu mielonego
150 g słonego serka śmietankowego
50 g miodu
50 g masła pistacjowego @maslove.pl 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa pistacjowa:
20 g masła pistacjowego Maslove
40 g białej czekolady
30 g śmietanki kremówki 30%

Dodatkowo:
garść posiekanych pistacji

Przygotowanie:

Spód: ciastka pokrusz, wymieszaj z masłem i wysyp do trzech niedużych szklanek lub słoiczków. Całość dociśnij.

Masa serowo-pistacjowa: wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę. Wyłóż na ciasteczkowe spody.

Polewa pistacjowa: składniki rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Polewą oblej desery. 

Całość posyp posiekanymi pistacjami. Przechowuj w lodówce. Smacznego!

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#sernik#cheesecake#whitechocolate#mango#justynadragan#coffee#kawa#coffeecheesecake#chocolatecheesecake#matcha#matchacheesecake#pistacje#pistachio#współpraca
A było to tak… kręcę dla Was rolkę, po czym A było to tak… kręcę dla Was rolkę, po czym wpada Piter @piotrkravitz i zjada 3/4 tego galette 🤣😂❤️ 

To jest dopiero rekomendacja hehe 😜
Galette to maślane, lekko listkujące ciasto z dodatkiem śmietankowego serka, które upiekłam z sezonowym rabarbarem i płatkami migdałowymi. 
Kocham miłością wielką i piekę (podobnie jak wielu z Was🥰) od dobrych kilku lat! 

Zapisz ten przepis! ❤️👇🏻

SKŁADNIKI

Ciasto kruche:
✨ 120 g zimnego masła
✨ 160 g maki pszennej + odrobina do podsypania
✨ 30 g cukru
szczypta soli
✨ 80 g serka śmietankowego typu Almette 

Nadzienie:
✨ 500 g rabarbaru 
✨ 2 łyżki soku z cytryny
✨ 150 g cukru
✨ 30 g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
✨ 1 łyżka mąki migdałowej
✨ 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
✨ 1 łyżka płatków migdałowych
✨ lody waniliowe/śmietankowe 

PRZYGOTOWANIE

➡️ Ciasto kruche: Składniki dokładnie odważyć, umieścić w malakserze/thermomixie i zmiksować do połączenia. Owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć i schować do lodówki na 60 minut.

➡️ Nadzienie: Rabarbar umyć (nie obierać), odciąć końce. Pokroić na 1-2 cm kawałki, wrzucić do miski, zasypać cukrem i zalać sokiem z cytryny. Wymieszać i pozostawić na 30 minut, aż rabarbar puści sok. Po tym czasie dobrze odsączyć. Sok przelać do garnuszka, odstawić na bok. Do rabarbaru wsypać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, by skrobia nie była widoczna.

➡️ Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na kształt koła o średnicy 30-32 cm. Na ciasto wysypać łyżkę mąki migdałowej, na to nałożyć rabarbar zostawiając wolne marginesy dookoła. Brzegi zgiąć do środka, docisnąć. Ciasto wraz z papierem przenieść na płaską blaszkę, wstawić do lodówki na 40-60 minut.

➡️ Brzegi ciasta wysmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypać płatkami migdałowymi. Piec w 200 st.C przez 35-40 minut do ładnego koloru.

➡️ Sok pozostały w garnuszku po odsączeniu rabarbaru zagotować na średniej mocy palnika, by zgęstniał. Zdjąć i przestudzić.

➡️ Upieczone galette wyjąć z piekarnika, polać odrobiną gęstego syropu. Podawać z lodami. Smacznego!

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#galette#rabarbar
Brownie z masłem orzechowym 🙌 Przypominam Wam Brownie z masłem orzechowym 🙌
Przypominam Wam też przepis! Warto zapisać i upiec na weekend 😁

SKŁADNIKI

Brownie:
150 g masła
200 g czekolady gorzkiej
3 duże jajka
200 g cukru
większa szczypta soli
90 g mąki pszennej

Dodatkowo:
2-3 łyżki masła orzechowego 100% (czysty skład, płynna konsystencja, polecam @maslove.pl :))
sól- ilość wedle upodobań

PRZYGOTOWANIE

Brownie: masło stopić w garnuszku, zdjąć z palnika. Wrzucić posiekaną gorzką czekoladę, po chwili wymieszać do uzyskania gładkiej błyszczącej polewy. Pozostawić do przestudzenia. Jajka ubić mikserem z cukrem i solą do jasności i puszystości. Strumyczkiem wlewać przestudzoną czekoladową polewę, miksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną, wymieszać szpatułką do połączenia.
Czekoladowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, której dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Na wierzch wyłożyć masło orzechowe, które wcześniej dosolić do smaku. Wykałaczką przemieszać (zrobić esy-floresy). Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 25-30 minut, aż na powierzchni utworzy się chrupiąca skorupka. Im krócej będziemy piekli, tym bardziej wilgotne brownie uzyskamy. Wyjąć i wystudzić.

Propozycja podania: polewa z ciemnej czekolady + prażone orzechy laskowe.

#foodblogger#recipe#foodphotography#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#czekolada#justynadragan#brownie
Maliny + biała czekolada Niezawodne połączeni Maliny + biała czekolada 

Niezawodne połączenie 😎
Tu w formie tarty bez pieczenia 🤍
To 1 z 20 przepisów z ebooka „Ciasta i desery bez pieczenia”

Hihi.. cieszę się na sezon truskawkowy, porzeczkowy itd., ale czekam z niecierpliwością na JAGODY! Wy już wiecie, co będzie pieczone 😜😁

#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#strawberries#recipe#cake#gymtime#fit#chocolatecake#chocolate#czekolada
🙌 KAJMAKOWY SERNIK GOTOWANY Z PORZECZKĄ 🙌 🙌 KAJMAKOWY SERNIK GOTOWANY Z PORZECZKĄ 🙌

… czyli trochę o tym, że sernik nie musi być pieczony lub na zimno 😁

Przepis w ebooku „Ciasta i desery bez pieczenia” ❤️ 

‼️ UWAGA ‼️
z kodem: MAJ15
-15% na wszystko w sklepiku 🥰😁
*kod wpisz w koszyku 😘

Link w bio @justyna_dragan

Baaardzo polecam ! 😁😎🙌

#autopromocja#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#cheesecake#chocolatecheesecake
Sezon grillowy trwa! 🥗🫒🫑 Mam dla Ciebie e Sezon grillowy trwa! 🥗🫒🫑
Mam dla Ciebie extra sałatkę na grilla 😎😁
Z tortellini, suszonymi pomidorami @helcompoland , oliwkami i grillowaną papryką. Co więcej, pokusiłam się o przygotowanie do niej domowych grillowanych chlebków 😊🫑 Skuś się przy najbliższej okazji! I pamiętaj - grill to nie tylko kiełbaski 😁

Składniki: (na 3-4 porcje)

Sałatka:
250 g tortellini ze szpinakiem i ricottą
1 czerwona papryka
7 pomidorów suszonych połówki w oleju @helcompoland
80 g oliwek bez pestek (czarnych i zielonych) 
100 g roszponki
3 łyżki orzechów nerkowca, prażonych i posiekanych

Dressing:
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka musztardy
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
przyprawy: sól, pieprz, suszone zioła prowansalskie

Domowe chlebki z patelni:
250 g mąki pszennej
100 ml letniej wody
80 ml mleka
7 g suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oregano

PRZYGOTOWANIE

1️⃣ Domowe chlebki z patelni: wszystkie składniki umieść w misie miksera, wyrób na jednolite ciasto i odstaw na 60 minut (lub na całą noc w lodówce). Po tym czasie podziel na 4 równe części, rozwałkuj na okrągłe placki podsypując mąką. Smaż na suchej i mocno rozgrzanej patelni grillowej (lub na grillu) przewracając chlebki co chwilę, by utworzyła się charakterystyczna pusta “kieszonka” w środku. Potrwa to kilka minut, chlebki urosną i się zarumienią.

2️⃣ Sałatka: tortellini ugotuj w osolonej wrzącej wodzie, odcedź. Paprykę umyj, pokrój w kostkę, grilluj na patelni z odrobiną oliwy, następnie przypraw solą i pieprzem. Wystudź. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wyłóż na talerze lub do półmisków.

3️⃣ Dressing: składniki wymieszaj w misce. Spróbuj sosu i ewentualnie dopraw wedle uznania. Polej sałatkę, podawaj z grillowanym chlebkiem. Smacznego!

Rady:
- do sałatki możesz wykorzystać również kapary, które znajdziesz w słoiczku,
- dla podkręcenia smaku zetrzyj na górę sałatki dobrej jakości parmezan.

#helcom #współpraca #pomidorysuszone @zyciemasmak_tasteoflife 

#justynadragan#foodphotography#foodblogger#food#salad#driedtomatoes#grill#sałatka#tortellini#pasta#pepper#bread#pity#yummy#foodinsta#dinner#lunch
☀️💦🇪🇸 Orki z MAJorki ☀️💦🇪🇸
@gregklukowski @yetkayetkowska ❤️☀️🍊

#majorka#spain#mallorca#hiszpania#vacation#polishgirl#photos#lifestyle#poland#friends
🇮🇹🍕☀️ #italy #milano#włochy#mediola 🇮🇹🍕☀️ #italy

#milano#włochy#mediolan#vacation#polishgirl#photos#lifestyle#poland
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT