4,5K
No proszę, kolejna wariacja na temat wafelków Prince Polo. Ostatnio było ciasto o tej nazwie, teraz mam dla Was sernik 😉 Trudno powiedzieć, które z tych ciast jest smaczniejsze, bo oba warte są dużej uwagi! Ten serniczek składa się z herbatnikowego spodu, jasnej masy serowej, wafelków Prince Polo oraz ciemnej masy serowej. Wierzch pokryty jest polewą czekoladową, a dodatkowo sernik posypujemy pokrojonymi na kawałeczki wafelkami. Koniecznie musicie wypróbować! Sycący, obłędnie czekoladowy i słodki sernik Prince Polo!
Składniki: (na kwadratową blaszkę o wymiarach 24×24 cm)
Spód z herbatników:
250 g kakaowych herbatników
80 g masła
1 łyżka mleka
Masa serowa:
1 kg twarogu, zmielonego dwukrotnie (można użyć z wiaderka)
200 g jogurtu greckiego
1 szkl cukru
4 duże jajka
2 łyżki kaszy manny
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka naturalnego kakao
Polewa czekoladowa:
150 g gorzkiej czekolady
75 g masła
Dodatkowo:
ok. 13 wafelków Prince Polo
Przygotowanie:
Spód z herbatników: Masełko stopić, a herbatniki drobno pokruszyć, np. w malakserze lub tak jak ja- przy pomocy wałka. Do ciastek dodać roztopione, jeszcze ciepłe masełko oraz łyżkę mleka. Wyrobić rękami jak kruszonkę. Masa powinna przypominać mokry piasek. W razie potrzeby dodać jeszcze łyżkę mleka.
Herbatnikową masę wysypać do kwadratowej blaszki o wymiarach 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze wklepać w dno formy, po czym wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Ja zostawiłam na całą noc, tak by rano od razu zabrać się za pieczenia 😉
Schłodzony spód z herbatników podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez ok. 10-15 minut. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Więcej przeczytasz tutaj. Twaróg, jogurt, cukier, jajka oraz kaszę mannę umieścić w dużej misce i krótko zmiksować mikserem tylko do połączenia składników. Połowę masy serowej wylać na podpieczony spód z herbatników. Na masie delikatnie umieścić wafelki Prince Polo. Powinno zmieścić się ok. 10 sztuk. Pozostałe odstawcie na bok- posłużą do dekoracji sernika.
Sernik piec w 180 st.C przez ok. 15 minut.
W międzyczasie gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a gdy lekko przestygnie wlać ją do reszty masy serowej i dodać łyżkę kakao, zmiksować.
Po 15 minut pieczenia sernika otworzyć drzwiczki piekarnika i na wafelki Prince Polo wylać czekoladową masę serową. Dalej piec, tym razem w 170 st.C przez ok. 45 minut, aż sernik będzie ścięty z wierzchu. Dla wyjaśnienia: sernik pieczemy na dwa razy, by uniknąć zmieszania się białej masy serowej z ciemną 🙂
Upieczony sernik wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
Polewa czekoladowa: Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy przestygnie rozprowadzić ją na serniku. Wierzch posypać pokrojonymi na kawałki wafelkami Prince Polo, które nie zmieściły się na masie serowej. Sernik schłodzić całą noc w lodówce. Smacznego!
3 komentarze
Wygląda obłędnie! 🙂
ależ cudowny!
czy jak się nie schłodzi przez całą noc to coś się stanie ?