9,6K
W taką pogodę nie może być inaczej! Domowe lody śmietankowe, które w łatwy sposób przyrządzicie w domu, nawet bez maszynki. Idealnie kremowe i śmietankowe. Ich przygotowanie to zaledwie kilka minut+ chłodzenie. To jak… skusisz się? 😀
W taką pogodę nie może być inaczej! Domowe lody śmietankowe, które w łatwy sposób przyrządzicie w domu, nawet bez maszynki. Idealnie kremowe i śmietankowe. Ich przygotowanie to zaledwie kilka minut+ chłodzenie. To jak… skusisz się? 😀
Składniki:
250 ml śmietanki kremówki 30%
50 ml zimnego mleka
2 jajka (skorupki wcześniej sparzyć wrzątkiem)
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Przygotowanie:
Przygotować trzy miski. Białka oddzielić od żółtek (jajka należy wcześniej sparzyć wrzątkiem, by pozbyć się salmonelli). W pierwszej misce ubić na sztywno kremówkę, wlewając pod koniec strumyczkiem zimne mleko oraz kwaśną śmietanę. W drugiej misce ubić na sztywno białka, dodając pod koniec połowę cukru pudru, a w trzeciej ubić do jasności i puszystości żółtka z resztą cukru pudru. Zawartości wszystkich trzech misek delikatnie ze sobą połączyć, np. przy pomocy szpatułki lub łyżki.
Tak przygotowaną śmietankową masę przelać do plastikowego pojemnika, szczelnie go zamknąć i umieścić w zamrażalce na minimum 10 godzin. Dobrze jest kilka razy wyjąć pojemnik i zmiksować lody, by nie utworzyły się w nich kryształki lodu. Przechowywać w zamrażalce. Smacznego!
8 komentarzy
jakie to wspaniałe! 😀
Uwielbiam domowe lody,śmietankowe lub waniliowe, w tym roku jeszcze nie robiłam. Chętnie wykorzystam Twój przepis 🙂
cudowne:)
Uwielbiam !!! Pysznie wyglądają 🙂
najlepsze 🙂
Genialne te lody! Zapomniałem tylko o waflach ;p
Tylko zastanawiają mnie te jajka – a co z salmonellą? Nie mogę znaleźć info w jakiej temperaturze giną pałeczki.
Słuszna uwaga, dopiszę w przepisie.
Pałeczki Salmonelli giną w temperaturze powyżej 70 st.C. Warto skorupki jajek sparzyć wrzątkiem przed użyciem. Pozdrawiam!