
Babka drożdżowa- królowa polskiego, wielkanocnego stołu! Wilgotna, aromatyczna, a ponadto pulchna, miękka i z mnóstwem rodzynków w środku. Dodatek kurkumy do ciasta nadaje babce ładnego żółtawego kolorku. Babkę przygotować można również ze świeżych drożdży. Pamiętajcie jednak, by dać ich 2x więcej niż suchych i przed dodaniem do reszty składników sporządzić z nich rozczyn! Serdecznie polecam!
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki pszennej
20 g suchych
drożdży
drożdży
1 jajko
1 żółtko
150 g cukru
szczypta soli
100 g rodzynek
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
3/4 szkl ciepłego mleka
1/4 łyżeczki kurkumy
skórka otarta z 1 cytryny
110 g stopionego masła
Dodatkowo:
masło i bułka tarta do formy
cukier puder lub lukier do dekoracji babki
Przygotowanie:
Rodzynki zalać wrzątkiem do przykrycia i odstawić na 30 minut do nasiąknięcia. Następnie odcedzić i dobrze osuszyć.
Ciasto: Mąkę wymieszać w misce z drożdżami, solą, osuszonymi rodzynkami, kurkumą oraz skórką z cytryny. Jajko i żółtko ubić z cukrem na puszystą masę. Gdy masa zwiększy swoją objętość dodać do niej mąkę z dodatkami oraz wlać ciepłe mleko i ekstrakt cytrynowy. Wyrabiać ciasto mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, dodając pod koniec stopione masełko. Ciasto będzie się kleić, ale tak ma być. Ważne, by było jednolite oraz gładkie. Proces wyrabiania może potrwać nawet do 10 minut.
Dopiero dobrze wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie dużą formę na babkę z kominkiem wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia na ok. 30-60 minut.
Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 170 st.C. Babkę piec przez ok. 30-40 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie piękny cytrynowy zapach, a babka ładnie się zarumieni. Proces pieczenia może się skrócić lub wydłużyć- wszystko zależy od naszego piekarnika, dlatego zalecam doglądać co kilka minut jak się nasza baba ma 😉 Zbyt długo pieczona może okazać się zbyt sucha!
Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, a po kilku minutach również z formy i przenieść na kratkę do studzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego!

5 komentarzy
Dawno nie widziałam tak puszystej babki drożdżowej. Fantastyczna 🙂
Świetna drożdżówka! Wybierasz się może do Kielc na spotkanie bloggerów Blogotok? Organizowane jest w kwietniu 🙂
Bardzo bym chciała, jednak w tym roku muszę jeszcze odmówić :/ Trochę daleko…. za rok kto wie! 😉
Jak się będziesz wybierać daj znać. Z chęcią poznam Cię osobiście 🙂
Ja również!! 🙂