22,4K
Sernik marzenie… kremowy, słodki, pieczony na przepysznej masie orzechowej, która z serem komponuje się doskonale! Ładnie się prezentuję i zachwyca swoim nieziemskim smakiem. Jest równy, a podczas studzenia nie opada. Jeśli lubicie orzechy i serniki, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Będziecie bardzo zadowoleni 😉 Polecam!
Składniki: (na tortownice o średnicy 23 cm)
Ciasteczkowy spód:
200 g pokruszonych ciasteczek owsianych
60 g stopionego masła
Masa orzechowa:
2/3 szkl miodu
70 g masła
1 łyżka brązowego cukru
2 jaja
1 1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masa serowa:
4 jajka
750 g twarogu sernikowego, dwukrotnie zmielonego
1 szkl cukru
2 łyżki mąki pszennej
2/3 szkl śmietanki kremówki 30- 36%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
orzechy włoskie do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasteczkowy spód: Drobno pokruszone ciasteczka wymieszać z jeszcze ciepłym masełkiem. Wylepić w dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (boki niczym nie wykładamy). Ciasteczkowy spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez ok. 10 minut. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Masa orzechowa: Masło stopić w garnuszku, dodać resztę składników i gotować ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, by masa się nie przypaliła- powinna zgęstnieć. Ciepłą wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Odstawić na bok.
Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka krótko ubić mikserem, dodać pozostałe składniki i zmiksować tylko do połączenia. Masę serową wylać na orzechy.
Sernik piec w nagrzanym do 170 st.C piekarniku przez ok. 60 minut, aż będzie ścięty (więcej przeczytasz tutaj). Studzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Przed podaniem udekorować orzechami włoskimi. Smacznego!
Inspiracja/ źródło: klik
7 komentarzy
Wow 🙂 Cudnie się prezentuje 🙂 Zwłaszcza ten spód kusi 🙂
Mmmm bardzo pyszny sernik. Polecam 🙂 dzięki za przepis. Milena
Przecież te jajka w masie orzechowej gotowane kilka minut stworzą jajecznicę z orzechami… Jak to zrobić, żeby tak się nie stało?
Proszę mi zaufać, jajecznicy nie będzie ;). Trzeba tylko pamiętać o mieszaniu i postępować zgodnie z przepisem. Pozdrawiam!
Rzadko komentuje, ale tym razem muszę. Przepis znalazłam miesiąc temu, zostawiłam w zakładkach z myślą- zrobie w wigilie. 24.12 w nocy zabrałam się za ciasto, doszłam do etapu masy orzechowej i się załamalam. Nie mialam wyboru, z racji na czas, wiec wrzucilam wszystko do tego rondelka, zagotowalam, zgestnialo. Widzialam nitki scietego bialka, zalamalam sie zupelnie, ale trudno- trzeba dokonczyc. Po nastu godzinach(juz po schlodzeniu) zabralam sie za krojenie – po nitkach bialka nie bylo sladu, sernik „nie siadl”, a w smaku OBŁĘDNY. kazdy z gosci pytal o przepis. Bardzo dziekuje za przepis, polecam każdemu!
Proszę napisac jaki ser kupić do tego sernika, może konkretnie markę i sklep. Kupić jakiś ser do serników i dwa razy jeszcze zmielić? Taka maszynka jak do mięsa? Proszę mi wytłumaczyć. Nigdy nie piekłam sernika. Ten jadłam i jest obłędny. Chciałabym zrobić 🙂
Jaki ser wybrać?
Nada sie cream cheese?