4,7K
Ciasto kruche:
Krem z mascarpone:
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Ciasto kruche: Wszystkie składniki włożyć do miski. Najpierw wyrobić palcami na kruszonkę, a następnie zagnieść w kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie cienko rozwałkować i dużą szklanką wykrawać koła. Wykleić nimi foremki do kruchych babeczek, które uprzednio wysmarować masłem i posypać mąką.
Babeczki kilkakrotnie ponakłuwać widelcem. Z ciasta uformować również wałeczki, które wygiąć jak podkowy (będą to uchwyty koszyczków). Pamiętajcie, by szerokością nie były one większe od babeczek- muszą się później ładnie „wbić” do kremu. Foremki z ciastem, a także uchwyty wstawić do lodówki na 15 minut.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Schłodzone babeczki i uchwyty piec przez 15-20 minut do zezłocenia. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minutek w foremkach, następnie delikatnie wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Krem z mascarpone: Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder. W innym naczyniu zmiksować mascarpone. Serek dodać do ubitej śmietany. Całość krótko zmiksować do otrzymania puszystego jasnego kremu.
Babeczki napełnić kremem i posypać kolorowymi cukierkami. Do kremu wbić rączki koszyczków. Smacznego!
Wielkanocne koszyczki z ciasta kruchego wypełnione kremem z serka mascarpone i kremówki. Na każdym koszyczku znajduje się po kilku sztuk kolorowych cukiereczków. Pomysłowa propozycja na świąteczną przekąskę. Pomysł podpatrzony tutaj. Polecam! 😉
Składniki: (na ok. 18 sztuk)
Ciasto kruche:
180 g zimnego masła
260 g mąki pszennej
80 g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
Krem z mascarpone:
200 g śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
kolorowe cukiereczki w kształcie jajeczek
Przygotowanie:
Ciasto kruche: Wszystkie składniki włożyć do miski. Najpierw wyrobić palcami na kruszonkę, a następnie zagnieść w kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie cienko rozwałkować i dużą szklanką wykrawać koła. Wykleić nimi foremki do kruchych babeczek, które uprzednio wysmarować masłem i posypać mąką.
Babeczki kilkakrotnie ponakłuwać widelcem. Z ciasta uformować również wałeczki, które wygiąć jak podkowy (będą to uchwyty koszyczków). Pamiętajcie, by szerokością nie były one większe od babeczek- muszą się później ładnie „wbić” do kremu. Foremki z ciastem, a także uchwyty wstawić do lodówki na 15 minut.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Schłodzone babeczki i uchwyty piec przez 15-20 minut do zezłocenia. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minutek w foremkach, następnie delikatnie wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Krem z mascarpone: Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder. W innym naczyniu zmiksować mascarpone. Serek dodać do ubitej śmietany. Całość krótko zmiksować do otrzymania puszystego jasnego kremu.
Babeczki napełnić kremem i posypać kolorowymi cukierkami. Do kremu wbić rączki koszyczków. Smacznego!
1 komentarz
Jutro się za to zabieram *.*
http://by-paolka.blogspot.com/