5,4K
Kochani życzę Wam zdrowych, spokojnych i radosnych świąt w gronie najbliższych. Smacznego jajka i mokrego dyngusa! 😉 Odpocznijcie troszkę od codziennych obowiązków, by po świętach wrócić z akumulatorami naładowanymi do pełna!
Wiem, że wielu z Was korzystało z przepisów zamieszczonych na Nastoletnich… mam nadzieję, że wszystko wyszło tak, jak powinno?! Dzisiaj coś drobnego w postaci krucho- drożdżowych rogalików nadzianych kajmakiem i orzechami. Polecam!
Składniki: (na ok. 20-25 sztuk)
Ciasto krucho-drożdżowe:
100 g zimnego masła
1 szkl mąki pszennej
80 g cukru pudru
1 łyżeczka suchych drożdży
1 żółtko
2 łyżki jogurtu naturalnego
Masa kajmakowo-orzechowa:
140 g masy kajmakowej z puszki
50 g posiekanych orzechów włoskich/ ziemnych
Dodatkowo:
kilka łyżek masy kajmakowej z puszki do wysmarowania rogalików
kilka łyżek posiekanych orzechów do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto krucho-drożdżowe: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować, aż mikser odmówi posłuszeństwa. Wtedy zagnieść ciasto rękami. W razie potrzeby dodać jeszcze łyżkę jogurtu lub dosypać mąki. Z ciasta uformować kulę i owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.
W międzyczasie przygotować masę kajmakowo-orzechową: Kajmak wymieszać z posiekanymi orzechami.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i pokroić w podłużne trójkąty. Na każdym trójkącie w jego szerszej części ułożyć po łyżeczce masy kajmakowo-orzechowej. Zwijać w kierunku wierzchołka trójkątów. Uformowane rogaliki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić 15 minut w lodówce.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez ok. 15-20 minut na złoty kolor. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Następnie wysmarować odrobiną masy kajmakowej i posypać posiekanymi orzeszkami. Smacznego!
3 komentarze
Zdrowych, rodzinnych Świąt.
Wow! Wygląda smakowicie 🙂 Wesołych!
Ale ci zazdroszczę tylu pyszności na blogu! Ja mam 20 pare lat a nie wiele potrafie piec 🙂