5,4K
Po tym czasie ciasto podzielić na 15 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, układając ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając dłonią. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do napuszenia. Za pomocą ostrego noża naciąć bułeczki pięciokrotnie na kształt tradycyjnych kajzerek.
Piec w 190 st.C przez około 15 minut, aż ładnie się zarumienią. Upieczone wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!
Kajzerka- mała, okrągła bułeczka z charakterystycznymi pięcioma promienistymi nacięciami na wierzchu. Znana i lubiana w wielu polskich rodzinach. U mnie w domu bardzo często goszczą te bułeczki, ale niestety ze sklepu. Postanowiłam to zmienić i upiec swojej rodzince domową wersję kajzerek. Mówię Wam, są pyszne! Mięciutkie, puszyste, najlepsze tuż po wyjęciu z pieca. Polecam na śniadanko 😉
Składniki: (na ok. 15 sztuk)
750 g maki pszennej
2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
14 g suchych drożdży
3/4 szkl ciepłego mleka
3/4 szkl ciepłej wody
1 jajko
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z drożdżami, solą oraz cukrem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego i gładkiego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto podzielić na 15 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, układając ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając dłonią. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do napuszenia. Za pomocą ostrego noża naciąć bułeczki pięciokrotnie na kształt tradycyjnych kajzerek.
Piec w 190 st.C przez około 15 minut, aż ładnie się zarumienią. Upieczone wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!
9 komentarzy
Mleko zimne czy cieple?
Już dopisuję do przepisu 🙂 Oczywiście ciepłe. Pozdrawiam!
Jestem w trakcie robienia bułeczek, napisze czy się udały.
Trzymam kciuki 😉
Udały się były przepyszne (nie została ani jedna):-)
Bardzo sie ciesze. Pozdrawiam! 😉
A mogą być świeże drożdże
A mogą być świeże drożdże
Tak oczywiscie 🙂 Prosze tylko pamietac, by dac ich 2x wiecej niz suchych czyli w tym przypadku 28 g oraz by przed dodaniem do reszty skladnikow zrobic z nich ROZCZYN. Pozdrawiam! 😉