1,3K
Hot Cross Buns to tradycyjnie angielskie bułeczki przygotowywane w okresie Wielkanocy. Rodzynki nadają im słodyczy, a konfitura sprawa, że są błyszczące. Bardzo lekkie i puszyste, najlepsze z masełkiem lub dżemem. Polecam upiec na świąteczne śniadanie!
Składniki: (na ok. 10 sztuk)
Ciasto:
7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych
500 g mąki pszennej
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
100 g rodzynek
50 g startej skórki z pomarańczy
1/2 łyżeczki cynamonu
300 ml mleka
50 g stopionego i przestudzonego masła
Na krzyż:
75 g mąki pszennej
50 g wody
1 łyżka oleju
Glazura:
kilka łyżek konfitury morelowej
Przygotowanie:
Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąką, cukrem pudrem i solą (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (wyrobione ciasto jest sprężyste, w razie potrzeby podsypać mąką). Uformować z ciasta kulę i umieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 2 godziny).
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić w cieple na 30 minut do napuszenia.
W międzyczasie przygotować masę na krzyż: Mąkę wymieszać z wodą i olejem- masa powinna być gęsta, by dała się wyciskać, ale nie może być zbyt rzadka, bo będzie się rozlewać na bułkach.
Masę przełożyć do foliowego woreczka z odciętym rogiem lub do szprycy cukierniczej i wyciskać na wyrośnięte bułeczki- najpierw poziomo, później pionowo tworząc krzyż.
Bułeczki piec w 200 st.C przez ok. 15-20 minut, aż ładnie się zarumienią. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Jeszcze ciepłe wysmarować konfiturą morelową. Smacznego!