22,7K
Ostatnio coś dużo jajek na blogu 😉 No cóż…taki urok Świąt Wielkanocnych! Dzisiaj mam dla Was kruche jajeczka przełożone dżemem. Wyglądają uroczo i smakują bajecznie. Serdecznie polecam!
Składniki:
Ciasto kruche:
125 g zimnego masła
180 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
50 g cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
Dodatkowo:
dżem morelowy lub pomarańczowy
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut (lub dłużej).
Po tym czasie cienko rozwałkować i za pomocą foremki wykrawać jajeczka. W połowie ilości zrobić dodatkową dziurkę na „żółtko”.
Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez 10-15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić na chwilkę na blaszce, następnie przenieść na kratkę do studzenia.
Ciasteczka z dziurką posypać cukrem pudrem. Na ciasteczka bez dziurki nałożyć troszkę dżemu morelowego i przykryć ciasteczkami posypanymi cukrem pudrem. Smacznego!
Inspiracja/ źródło: klik
Inspiracja/ źródło: klik
13 komentarzy
piekłam podobne w ubiegłym roku, były pyszne i pięknie wyglądały, bardzo polecam
Urocze! Nie mam takich jajeczkowych foremek, a te ciasteczka tak cudnie wyglądają!
Pozdrawiam serdecznie!
To zaden problem! 😀 Mozna narysowac na papierze lub tekturze kontury jajka, wyciac je i posluzyc sie nim zamiast foremki. Pozdrawiam! 🙂
Przepiękne
Ile czasu mogą poleżeć?
Upieczone kruche ciasteczka bez dżemu mogą być przechowywane nawet kilka tygodni w puszcze. Jednak przelożone dżemem najlepiej zjeść do 3 dni ;).
Jak dużo wychodzi tych ciasteczek z podanych wyżej proporcji?
ok. 20-25 sztuk. Zależy od wielkości użytej foremki. Pozdrawiam!
Ciasto ma być grubsze czy cienkie ?
3-4 mm 😉
Upiekłam ciasteczka i są przepyszne.Nie wyglądają tak pięknie ale zrobiły wrażenie 🤩
Extra! ❤️
Dziurki wyciąć nakrętką od butelki😊 sprawdza się. Polecam