Jeszcze przed świętami wstawiam przepis na cytrynowe babeczki z lukrem. Szybkie, proste i przyjemnie cytrynowe. Przygotujemy je brudząc zaledwie dwie miski i łyżkę/trzepaczkę. Zdążycie je zrobić jeszcze na Wielkanoc! Powodzenia 😉
Składniki: (na 12-14 sztuk)
Ciasto:
2 jajka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki mleka
sok i skórka z 1 cytryny
1/2 – 2/3 szklanki cukru
szczypta soli
250 g mąki pszennej
250 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier cytrynowy:
1 szklanka cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Suche składniki wymieszać (mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier). W innym naczyniu wymieszać ze sobą składniki mokre (jajka, olej, mleko, wyciśnięty sok i skórkę otartą z cytryny). Zawartość obydwu misek połączyć krótko mieszając trzepaczką lub łyżką.
Tak przygotowaną masę nałożyć do silikonowych foremek na babeczki z kominkiem (babeczki można upiec również w tradycyjnych papilotkach). Piec w 180 st.C przez ok. 18-20 minut do tzw. suchego patyczka, aż z piekarnika wydobywać się będzie piękny cytrynowy zapach, a babeczki się ładnie zarumienią. Upieczone wyjąć z piekarnika oraz foremek i przenieść na kratkę do studzenia.
W międzyczasie przygotować cytrynowy lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny do otrzymania gęstego lukru.
11 komentarzy
piękne , chcciałabym upiec babkę ,ale żeby ona nie była zaraz sucha jaki jest na to patent?
Ja, by uniknąć takiej sytuacji, upieczoną babkę czy babeczki owijam w folię spożywczą lub aluminiową, wkładam do pojemnika i szczelnie zamykam. Przechowuję w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce 🙂
W łatwy sposób można również babce przywrócić świeżość wkładając ją na kilka minut do nagrzanego piekarnika lub na chwilkę do mikrofalówki 🙂 Pozdrawiam!
Ale urocze babeczki. Do koszyczka taka jedna idealna.
śliczne babeczki 🙂
Bardzo ładne zdjęcia! Uwielbiam takie babeczki 🙂
Witam serdecznie 🙂
Czy te babeczki można zamrozić? Chciałabym oszczędzić sobie czasu i upiec je wcześniej 😉
Pozdrawiam,
Ania 🙂
Witam,
Oczywiście można mrozić. Najlepiej szczelnie zawinąć babeczki w folię, włożyć do woreczka i do zamrażarki ☺
Pozdrawiam!
Dziękuję ślicznie za tak szybką odpowiedź 😀
Pozdrawiam serdecznie 🙂
pyszne. pachnące i wilgotne. mniamu
Gdzie można kupić takie foremki na babeczki?
Ja swoje kupowałam bodajże w Aldi 😉