1,9K
Te różyczki zrobiły furorę w internecie. Wyglądają na skomplikowane i trudne do zrobienia, lecz w rzeczywistości są banalnie proste. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku niedrogich składników. Różyczki mogą być świetnym prezentem, ale również piękną dekoracją, którą później bez wyrzutów sumienia można zjeść 🙂 Polecam!
Składniki: (na ok. 10 sztuk)
Składniki: (na ok. 10 sztuk)
1 arkusz ciasta francuskiego, np. domowej roboty
2 jabłka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie: (patrz zdjęcie powyżej)
1. Jabłka przekroić w pół.
2. Ostrym nożykiem lub łyżeczką wydrążyć gniazdka nasienne.
3. Pokroić w cieniutkie plasterki.
4. Ciasto francuskie rozwałkować, podzielić na równe paseczki o szerokości 2 cm.
5. Nakłuć widelcem.
6. Na każdym paseczku układać plastry jabłka.
7. Posypać je cukrem wymieszanym z cynamonem.
8. Część ciasta bez jabłek zagiąć i dobrze docisnąć.
9. Paseczki zwinąć w roladki.
10. Powstaną zgrabne różyczki ;).
11. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
12. Piec w 180 st.C przez około 25 minut do zezłocenia. Upieczone wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
1. Jabłka przekroić w pół.
2. Ostrym nożykiem lub łyżeczką wydrążyć gniazdka nasienne.
3. Pokroić w cieniutkie plasterki.
4. Ciasto francuskie rozwałkować, podzielić na równe paseczki o szerokości 2 cm.
5. Nakłuć widelcem.
6. Na każdym paseczku układać plastry jabłka.
7. Posypać je cukrem wymieszanym z cynamonem.
8. Część ciasta bez jabłek zagiąć i dobrze docisnąć.
9. Paseczki zwinąć w roladki.
10. Powstaną zgrabne różyczki ;).
11. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
12. Piec w 180 st.C przez około 25 minut do zezłocenia. Upieczone wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!