1,9K
Wspaniała, jadalna dekoracja świątecznego stołu. Piernikowe choinki pięknie się prezentują i wybornie smakują. Zapakowane w ozdobnym woreczku będą doskonałym prezentem bożonarodzeniowym. Jeśli choinki miałyby Wam posłużyć tylko jako dekoracja, to polecam podwoić składniki na lukier. Ładnie wyglądają, gdy lukru jest dużo i gdy wypływa on spomiędzy pierniczków 🙂
Składniki: (na ok. 10 piernikowych choinek)
Ciasto:
200 g płynnego miodu
125 g masła
150 g cukru
500 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
20 g przyprawy do piernika (lub 1,5 łyżki domowej przyprawy)
szczypta soli
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Lukier królewski:
2 białka, schłodzone minimum 12 godzin w lodówce
350 g cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie:
Ciasto: Miód, cukier i masło umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia składników, następnie zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Mąkę, kakao, sodę, przyprawę do pieczenia i sól wymieszać. Dodać jajko i ostudzoną mieszankę. Wszystko dobrze wyrobić rękami do uzyskania gęstego, jednolitego ciasta. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc).
Mąkę, kakao, sodę, przyprawę do pieczenia i sól wymieszać. Dodać jajko i ostudzoną mieszankę. Wszystko dobrze wyrobić rękami do uzyskania gęstego, jednolitego ciasta. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc).
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm. Za pomocą różnej wielkości foremek o takim samym kształcie wykrawać pierniczki. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 10 minut (czas pieczenia zależy od wielkości naszych pierniczków!) Upieczone wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Lukier: Białka umieścić w misce i zacząć ubijać. Gdy lekko się spienią dodawać przesiany cukier puder. Miksować na najniższych obrotach miksera przez 10-15 minut do powstania gęstego, białego lukru. Na koniec dodać sok z cytryny. Jeśli lukier jest za rzadki- dodać trochę cukru pudru. Jeśli za gęsty- dodać jeszcze troszkę soku z cytryny. Lukier ma odpowiednią konsystencję, gdy nie spływa z łyżki.
Największe pierniczki obficie wysmarować lukrem, przykryć mniejszymi pierniczkami. I tak do końca. Na górze umieścić najmniejsze pierniczki jako gwiazdki choinek. Choinki odstawić do wyschnięcia lukru. Przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach do kilku miesięcy. Smacznego!