Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCIMuffinki i babeczkiPrzepisy dla dzieci

Łaciate babeczki

by Justyna Dragan 2 listopada 2015
autor Justyna Dragan 2 listopada 2015
 

Babeczki to jedne z najprostszych wypieków. Wystarczy wymieszać suche i mokre składniki, a następnie połączyć je, np. za pomocą łyżki. Dziś zapraszam na ich łaciatą dwukolorową odsłonę. Mięciutkie i wilgotne za sprawą kwaśnej śmietany. To klasyczny, podstawowy przepis na babeczki. Jeśli szukasz prostych pomysłów na wypieki, które możesz upiec ze swoimi dziećmi, to dobrze trafiłeś ;).

 

Składniki: (na 12-14 sztuk)
 
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (225 g)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka
1/3 szklanki oleju
rzepakowego
1 szklanka kwaśnej śmietany 18% (250 g)
 
Dodatkowo:
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka, olej i śmietanę połączyć w misce. Do innego naczynia przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz dodać cukry i szczyptę soli. Mokre składniki przelać do suchych i za pomocą łyżki lub trzepaczki krótko wymieszać. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej wsypać 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki, wymieszać. 


Do 12-14 papilotek nakładać naprzemiennie jasne i ciemne ciasto (do 3/4 wysokości papilotek- babeczki urosną!). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. 


Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Dodatkowo można posypać je cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego!

  

kwaśna śmietana
31 komentarzy
18
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Ciasto francuskie- przepis podstawowy
następny
Makowiec zawijany

Zobacz również

Klasyczny hummus

Ciasto Poduszkowiec

Jadalne doniczki czekoladowe

Kruchy torcik w kształcie serca

Mini serniczki kawowo-czekoladowe (na zimno)

Dyniowe puchate bułki

Tort bezowy Banoffee

Makaroniki piernikowe

31 komentarzy

Beata Wesołowska 21 listopada 2015 - 15:32

Dziś upiekłam. Są przepyszne!! puszyste a smak.. rewelacyjny!! 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 21 listopada 2015 - 18:12

Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!

odpowiedz
Anita P 19 marca 2016 - 12:21

Babeczki REWELACJA !!!! Na pewno na stałe zagoszczą w naszym domu. Gratuluje wspaniałego bloga 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 19 marca 2016 - 13:43

Bardzo sie ciesze! Pozdrawiam 😉

odpowiedz
Anonimowy 10 sierpnia 2016 - 12:31

A mozna zamiast śmietanki dac jogurt naturalny?

odpowiedz
Justyna Dragan 10 sierpnia 2016 - 13:33

Tak 🙂 Tylko zeby byl w temperaturze pokojowej. Pozdrawiam!

odpowiedz
Anonimowy 19 sierpnia 2016 - 12:58

Sprawdziłam, upiekłam i polecam. Są pyszne nawet z jogutem 🙂 dziękuję

odpowiedz
Justyna Dragan 19 sierpnia 2016 - 12:59

Super! Bardzo się cieszę. Życzę smacznego 🙂 Pozdrawiam!

odpowiedz
Anonimowy 22 marca 2017 - 17:43

Przepis godny polecenia! Babeczki pyszne i dlugo pozostaja swieze:) pozdrawiam

odpowiedz
Justyna Dragan 22 marca 2017 - 19:19

Dziękuję za opinię 🙂
Cieszę sie ogromnie!

odpowiedz
Anonimowy 5 listopada 2017 - 20:24

Pięknie wyrosły i potem bardzo opadły 🙁

odpowiedz
Justyna Dragan 6 listopada 2017 - 05:14

Czy składniki były w temperaturze pokojowej? Ile czasu piekłaś/eś babeczki? 🙂

odpowiedz
Anonimowy 14 sierpnia 2018 - 15:48

Witam,
dodać słodką czy kwaśną śmietankę?

odpowiedz
Justyna Dragan 15 sierpnia 2018 - 15:12

Kwaśną. Pozdrawiam!

odpowiedz
Anonimowy 18 stycznia 2019 - 13:49

Witam 🙂 Czy zamiast śmietany 18% można dać kefir?
Pozdrawiam

odpowiedz
Justyna Dragan 18 stycznia 2019 - 17:43

Myślę, że tak, choć możliwe, że będzie trzeba wtedy wziąć poprawkę na ilość mąki (maślanka jest rzadsza od śmietany). Pozdrawiam!

odpowiedz
Anonimowy 18 stycznia 2019 - 19:02

Zaryzykowałam i dodałam kefir (wcześniej robiłam ze śmietaną), oprócz tego nic nie modyfikowałam. Ciasto wyszło ciut rzadsze, ale nie było dużej różnicy, wyszły lepsze niż wcześniej, także polecam! Dziękuję za odpowiedź 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 18 stycznia 2019 - 20:52

Cieszę się, smacznego!

odpowiedz
Anonimowy 12 marca 2019 - 22:01

Czy wyszłoby z tego przeoprz ciasto w keksowce? 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 13 marca 2019 - 05:40

Myślę, że tak. Czas pieczenia się jednak wydłuży 😉 Pozdrawiam!

odpowiedz
Anonimowy 14 marca 2019 - 20:33

Mam zamiar zrobić w sobotę ale mam pytanie czy można je upiec w silikonowej formie bez papierowych podkładek ??

odpowiedz
Justyna Dragan 14 marca 2019 - 22:09

Można 😉 jeśli będzie to jedna większa forma silikonowa, to czas pieczenia się wydłuży. Pozdrawiam!

odpowiedz
Ewelina W 30 marca 2019 - 09:42

Muszę w końcu kupić brytfanne do muffinek, bo te babeczki tak na mnie paczą 😀

odpowiedz
Anonimowy 24 sierpnia 2019 - 19:44

Babeczki wyszły pyszne. Polecam przepisy z tej strony, robiłam pieguska i też fajnie się udał. Na pewno będę tu często zaglądać:-)

odpowiedz
Justyna Dragan 26 sierpnia 2019 - 15:49

Cieszę się ogromnie 🙂

odpowiedz
Martyna 20 kwietnia 2020 - 20:03

Można cukier zastąpić erytrolem? Ile go dac?

odpowiedz
Justyna Dragan 20 kwietnia 2020 - 20:10

Cześć! Tak możesz. Erytrol jest mniej słodszy od cukru, więc daj go ciut więcej. Najlepiej spróbuj masy po wymieszaniu i ewentualnie dosłódź. Pozdrawiam!

odpowiedz
Ag 21 kwietnia 2020 - 10:12

Czym zastąpić kwaśna śmietana? Czy jogurt da radę?

odpowiedz
Justyna Dragan 21 kwietnia 2020 - 10:27

Tak, jogurt jak najbardziej 😉

odpowiedz
Ania 30 września 2020 - 05:47

Czy do babeczek mogę dodać pokrojoną czekoladę?

odpowiedz
Justyna Dragan 30 września 2020 - 06:52

Jasne;)

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK “CIASTA I DESERY BEZ PIECZENIA”

Popularne

  • 1

    Bułeczki bao z grillowanym halloumi, guacamole i warzywami

  • 2

    Klasyczny hummus

  • 3

    Sałatka Caprese

  • 4

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 5

    Ciasto Poduszkowiec

  • 6

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 7

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 8

    Sernik creme brulee

  • 9

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 10

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 11

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 12

    Szybka focaccia

  • 13

    Tradycyjne pączki

  • 14

    Serowe sakiewki z jabłkami i lukrem

  • 15

    Podstawowy chleb pszenny na zakwasie

  • 16

    Półkule czekoladowo-malinowe

Najnowsze komentarze

  • Aneta - Jagodzianki- najlepsze!
  • Marysia - Serowe sakiewki z jabłkami i lukrem
  • Bogusia - Jagodzianki- najlepsze!
  • Łukasz - Sernik z masłem orzechowym
  • Kasia - Jagodzianki- najlepsze!

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa Nutella olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Rafaello czy Ferrero Rocher? 🤭😎 Dajcie znać Rafaello czy Ferrero Rocher? 🤭😎 Dajcie znać!

Domową wersją tych ciemnych pralinek dzielę się w ebooku „Ciasta i desery bez pieczenia” 📚

Do jutra z kodem: SIERPIEŃ20
macie -20% na wszystkie ebooki 😘

Link w bio @justyna_dragan
Dobrego dnia!!

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#chocolateoreocake
Pizza dla przyciągnięcia uwagi 🍕🍕😁 Dzi Pizza dla przyciągnięcia uwagi 🍕🍕😁

Dzisiejszy post jest dokładnie dwutysięcznym postem na moim profilu 🤭🤯😅

‼️ Z tej okazji wrzucam Wam promkę na wszystkie ebooki ‼️ Wielu pytało, kiedy takowa będzie… wedle życzeń ⬇️ 😁

Z kodem: SIERPIEŃ20 
macie -20% na wszystkie produkty w sklepiku 😎 

Obowiązuje tylko do najbliższej soboty 20 sierpnia 😊 Korzystajcie 😘 Link w bio @justyna_dragan 🍽🍽

#foodphotography#instafood#instablog#life#food#motivation#food#followme#follow#photographer#polishgirl#photos#lifestyle#poland#polishgirl#instagood#love#photooftheday#foodphotographer#foodblogger
🫐 MINI PANCAKES Z BORÓWKAMI 🫐 ⬇️ PRZEPI 🫐 MINI PANCAKES Z BORÓWKAMI 🫐
⬇️ PRZEPIS PONIŻEJ ⬇️

Już kiedyś dzieliłam się z Wami tym przepisem 😁 To najlepsze pancakes na jogurcie:

✨ mięciutkie,
✨ puszyste,
✨ długo zachowują świeżość,
✨ bardzo dobrze się smażą.

Tym razem w wersji MINI placuszków. Do wyciskania najlepiej sprawdza się butelka dyspenser. Jeśli jej nie macie, możecie nakładać małe porcje ciasta łyżeczką 🥄

Zapiszcie ten post, przyda się! 🥰😋

SKŁADNIKI:

Placuszki:
🥞 2 jajka
🥞 szczypta soli
🥞 2 łyżki cukru
🥞 200 g jogurtu naturalnego
🥞 2 łyżeczki oleju rzepakowego + odrobina do natłuszczenia patelni
🥞 150 g mąki pszennej
🥞 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Do podania:
🥞 syrop klonowy
🥞 borówki amerykańskie

PRZYGOTOWANIE:

1️⃣ Jajka roztrzepać w misce, dodać wszystkie pozostałe składniki wraz z przesianą mąką i krótko zmiksować do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Ciasto przełożyć do butelki dyspensera.

2️⃣ Na rozgrzaną patelnię delikatnie natłuszczoną olejem wyciskać małe porcje ciasta. Placuszki smażyć z obu stron do zarumienienia, obracać wykałaczką. 

3️⃣ Podawać na ciepło z syropem klonowym i borowkami amerykańskimi. Smacznego!

#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#fitness#heatlhy#eatclean#gymtime#fit#jogurt
🍅🫑 BUŁECZKI BAO PEŁNE WARZYW Z GUACAMOLE I 🍅🫑 BUŁECZKI BAO PEŁNE WARZYW Z GUACAMOLE I GRILLOWANYM  HALLOUMI 🫑🍅

Coś pysznego i zasmakująco kolorowego 😎 Bułeczki Bao, czyli nasze polskie buchty/pampuchy w wersji wytrawnej i o nieco innym kształcie 😜 

ZAPISZ, PRZYGOTUJ DLA BLISKICH. Będziesz wracać do tego przepisu! 😁

SKŁADNIKI: (na ok. 15 bułeczek)

Bułeczki bao:
✨ 12 g suchych drożdży
✨ 550 g mąki pszennej
✨ 330 g letniego mleka
✨ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
✨ 30 g cukru
✨ 1 łyżeczka soli
✨ 30 ml oliwy/oleju + dodatkowo do posmarowania

Guacamole:
✨ 3 awokado
✨ 2 mniejsze ząbki czosnku
✨ sok z limonki do smaku
✨ sól, pieprz

Salsa pomidorowo-paprykowa:
✨ 2 pomidory
✨ po połowie papryk: żółtej, zielonej, czerwonej
✨ świeża kolendra 
✨ kukurydza z puszki
✨ kilka łyżek oliwy z oliwek
✨ sól, pieprz

Dodatkowo:
✨ ser halloumi
✨ orzeszki ziemne, posiekane
✨ papryczki chili
✨ awokado, pokrojone w plastry
✨ świeża kolendra do dekoracji
 

PRZYGOTOWANIE:

1️⃣ Bułeczki bao: wszystkie składniki wyrobić mikserem z hakiem. Odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 1,5 cm. Wykroić krążki o średnicy około 10 cm (lub większe). Wysmarować je oliwą/olejem, zgiąć w pół i umieścić na papierze do pieczenia (warto wcześniej wyciąć z papieru kwadraty tak, by każda bułeczka była na osobnym kawałku). Pozostawić na 20 minut. Gotować na parze przez 10-20 minut w zależności od wielkości bułeczek.

2️⃣ Salsa: pomidory i papryki umyć, a następnie pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z posiekaną kolendrą, oliwą oraz przyprawić solą i pieprzem.

3️⃣ Dodatkowo: awokado pokroić w plasterki. Kukurydzę odsączyć, papryczki chili pokroić w plasterki. Halloumi pokroić w grubsze plastry, usmażyć na grillowej patelni na złoty kolor.
Bułeczki nadziewać warzywami, halloumi i podawać z prażonymi, posiekanymi orzeszkami oraz świeżą kolendrą. Smacznego!

#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#bao#bułeczkibao#recipe#fitness#heatlhy#eatclean#gymtime#fit#avocado#salad#justynadragan
✨ KLASYCZNY HUMMUS ✨ Daj znać, jak tam Twoje ✨ KLASYCZNY HUMMUS ✨

Daj znać, jak tam Twoje „relacje” z hummusem 😁 Lubisz? Robisz? 😎

Łap moje proporcje i skromne wskazówki ❤️❤️

OBSERWUJ @justyna_dragan 

SKŁADNIKI:

Hummus:
✨ 400 g ugotowanej ciecierzycy (czyli ok. 170-200 g suchej)
✨ 1 łyżeczka sody oczyszczonej
✨ 180 g tahini
✨ 30 ml soku z cytryny
✨ 2 większe lub 3 małe ząbki czosnki
✨ ok. 80- 100 ml bardzo zimnej wody
✨ sól, kumin rzymski mielony

Do podania:
✨ oliwa z oliwek, kumin, czosnek niedźwiedzi, ugotowana ciecierzyca

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od ciecierzycy. Mamy tu dwie opcje do wyboru:
- opcja pierwsza ▶️ wersja szybka. Korzystamy z ugotowanej już ciecierzycy ze słoika lub w ostateczności z puszki.
- opcja druga ▶️ gotujemy ciecierzycę sami. I tę wersję polecam i omawiam poniżej :).

1️⃣ Suchą ciecierzycę płuczemy kilkukrotnie na sicie, po czym zalewamy w misce wodą do pokrycia (ciecierzyca wchłonie bardzo dużo wody, więc nie może być jej za mało). Odstawiamy na noc do namoczenia (na ok. 12 h).

2️⃣ Ponownie płuczemy, odcedzamy i umieszczamy w garnku. Zalewamy sporą ilością wody oraz dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej. Całość gotujemy, aż ziarna będą miękkie (ok. 20-60 minut). Ciecierzyca powinna bez problemu rozgnieść się w palcach. Podczas gotowania tworzącą się na powierzchni szumowinę należy zbierać i wyrzucać. Ugotowaną ciecierzycę odstawiamy do wystudzenia, najlepiej w wodzie, w której się gotowała. Jeśli najpierw ją odcedzimy i wtedy pozostawimy do wystudzenia, niestety wyschnie i uzyskanie kremowego hummusu będzie utrudnione … Przed blendowaniem usuwam łupinki. Jak? Pocieram w wodzie, łupinki unoszą się na powierzchnię, wylewam wodę z łupinkami. Czynność powtarzam kilka razy.

3️⃣ Blendujemy z tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i kuminem na gładką pastę sprawdzi się blender ręczny, malakser, thermomix). Stopniowo wlewamy zimną wodę i wciąż blendujemy (ilość wody kontrolujcie, może się okazać, że zużyjecie jej mniej/więcej).

4️⃣ Gotowy hummus polewamy oliwą, dekorujemy czosnkiem, kuminem, jak kto lubi :). Przechowujemy w lodówce do 5 dni. Smacznego!

#hummus#chleb#justynadragan#domowyhummus#sourdoughbread#homemade#foodblogger#foodphotography
Masz tylko jeden ruch 😎 Kręcisz owocowym kołe Masz tylko jeden ruch 😎
Kręcisz owocowym kołem fortuny i sięgasz po…. 🧐😅

Dawaj!
Moja dłoń zmierza po truskawki… lub borówki!!! Ajjj ciężko mi wybrać hehe 😜

#jogurtowce#jagody#blueberriesfoodie#delicious#lody#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#weekend#fit#fitness
🫒 SZYBKA FOCACCIA 🫒 Piekę ją regularnie, 🫒 SZYBKA FOCACCIA 🫒

Piekę ją regularnie, świetny pomysł na przekąskę/przystawkę 🖐😎 Moja ulubiona wersja to ta z filmiku: zielone oliwki, rozmaryn i sól. Wypróbuj!!

📩 …i zapisz koniecznie ten post! Kto wie, kiedy przyda Ci się ten przepis 📩

SKŁADNIKI

(na jedną focaccię)

Ciasto:
✨ 10 g świeżych drożdży
✨ 250 ml letniej wody
✨ 1 łyżka cukru
✨ 400 g mąki pszennej
✨ 1 i 1/4 łyżeczka soli
✨ 40 ml oliwy z oliwek

Dodatkowo:
✨ oliwa z oliwek

Propozycje dodatków:
✨ zielone oliwki, rozmaryn, gruboziarnista sól
✨ czerwona cebulka, pomidorki koktajlowe, gruboziarnista sól
✨ buraki, gorgonzola, zioła
✨ suszone pomidory, cytryna, pieprz
✨ szparagi, rozmaryn, gruboziarnista sól

PRZYGOTOWANIE

1️⃣ Ciasto: Na początku przygotować rozczyn drożdżowy. W tym celu świeże drożdże wkruszyć do miseczki, rozpuścić w 50 ml letniej wody z cukrem i 2 łyżkami mąki. Całość wymieszać i odstawić na 20 minut do ruszenia drożdży (rozczyn wyraźnie zwiększy swoją objętość).

2️⃣ Po tym czasie dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić mikserem z hakiem, aż ciasto będzie nawijać się na mieszadło, będzie elastyczne i lepkie (potrwa to kilka minut). Miskę przykryć ściereczką i pozostawić ciasto na 60-90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). 

3️⃣ Następnie wyłożyć ciasto do natłuszczonej oliwą formy (lub wyścielonej papierem do pieczenia), rozciągnąć na całą powierzchnię. Na wierzch wylać trochę oliwy, palcami zrobić wgłębienia. Focaccie odstawić na 20-30 minut. Ponownie zrobić wgłębienia i wyłożyć dowolne dodatki. 

4️⃣ Piec w 220 st.C przez 20-25 minut do ładnego zarumienienia. Wyjąć, podawać na ciepło. Smacznego!

RADY: 

✨ świeże drożdże możecie zastąpić suchymi. Dajemy ich wtedy 2x mniej niż świeżych i pomijamy przygotowanie rozczynu (od razu łączymy wszystkie składniki ciasta),

✨ im większą formę użyjecie, tym focaccia będzie niższa,

✨ w celu przywrócenia świeżości focacci, wystarczy podgrzać ją w mikrofalówce lub w piekarniku przez kilka minut.

#justynadragan#homemade#mniam#yummy#photography#instaphoto#baked#foodlover#breakfast#bułki#focaccia#rozmaryn#oliwa#cherry#pomidorkikoktajlowe#focaccia
💜 WYZWANIE #jagodziankidraganki 2022 … dobi 💜 WYZWANIE #jagodziankidraganki 2022 

… dobiegło końca 🫐🥰

🫐 grubo ponad pół miliona wyświetleń rolki 
🫐 ponad 16 tys. osób zapisało wideo, kilkaset osób skorzystało z przepisu i pochwaliło się efektami tutaj na IG 😎
🫐 z piekarników wyszło nam tysiące jagodzianek!
🫐 okradliśmy z jagód kilka lasów (🤪), 🫐 przerobiliśmy setki kilogramów mąki 🫣😅

Co to był za jagodowy lipiec!!

Tak jak obiecałam, w tym roku pragnę nagrodzić moimi ebookami 3 osoby, których materiały spodobały mi się najbardziej!

🤍 @juliet.lesniewicz 
🤍 @emilahyt 
🤍 @szalenstwo_w_quchni 

Gratuluję dziewczyny i zapraszam do kontaktu ▶️ PRIV 🫐🥰😘

Dzięki każdemu za udział! Dzięki za każde przysłane zdjęcie, relacje i wideo 🖐😎 Za rok powtarzamy! To już nasza fioletowa tradycja 🫐💜💜

#jagodzianki#blueberriesfoodie#delicious#cake#rolls#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#weekend
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT