4,K
Tradycyjny polski makowiec zawijany, który co roku gości na świątecznych stołach u wielu polskich rodzin. Mięciutki, wilgotny, zachowuję świeżość przez kilka dni. Nadziany pyszną, domową masą makową z mnóstwem bakalii. Z przepisu wychodzą 3 średniej wielkości makowce. Przepis znalazłam na blogu Domowa cookierenka Agi. Gorąco polecam! 😉
Składniki: (na 3 średniej wielkości makowce)
Ciasto:
750 g mąki pszennej
350 g masła
80 g świeżych drożdży
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru
1/3 łyżeczki soliMasa makowa:
400 g maku zmielonego
150 g masła
3/4 szkl płynnego miodu
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
100 g posiekanych orzechów, np. włoskich
100 g posiekanych migdałów
100 g rodzynek
2 łyżki ekstraktu migdałowego
½ szkl cukru
4 żółtka
6 białek
1/3 łyżeczki soliLukier mandarynkowy:
1 szkl cukru pudru
sok z połowy mandarynki
750 g mąki pszennej
350 g masła
80 g świeżych drożdży
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru
1/3 łyżeczki soliMasa makowa:
400 g maku zmielonego
150 g masła
3/4 szkl płynnego miodu
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
100 g posiekanych orzechów, np. włoskich
100 g posiekanych migdałów
100 g rodzynek
2 łyżki ekstraktu migdałowego
½ szkl cukru
4 żółtka
6 białek
1/3 łyżeczki soliLukier mandarynkowy:
1 szkl cukru pudru
sok z połowy mandarynki
Przygotowanie:
Ciasto: Masło wymieszać z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić rozczyn z cukru i świeżych drożdży. Gdy będzie płynny – wlać do mąki. Dodać śmietanę oraz żółtka. Ciasto dobrze wyrobić, uformować w kulę, następnie zanurzyć w zimnej wodzie. Gdy wypłynie na wierzch i zacznie pękać, należy wyjąć i ułożyć na desce, by obciekło z wody.
Masa makowa: Mak sparzyć wrzątkiem, ostudzić. Masło rozpuścić, dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz maku i białek) i dobrze wymieszać. Chwilkę podsmażyć, odstawić do wystudzenia. Połączyć z makiem. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy makowej.
Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na prostokąt, wysmarować masę makową, zostawiając około 2 cm margines z każdej strony. Wszystkie ciasta zwinąć w rulon, końce podwinąć pod spód. Rolady zawinąć w papier do pieczenia, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem, a papierem. Każdy z makowców umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć wykałaczką w kilku miejscach. Piec w 180 st.C przez 40-45 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
Lukier: Składniki utrzeć ze sobą do powstania gęstego lukru. Ostudzone makowce polać lukrem i udekorować, np. wiórkami kokosowymi i makiem. Smacznego!
6 komentarzy
Wyśmienity 🙂
baardzo udana strucla!uwielbiam taką domową ,świeżutką…zapraszam na ''ciasto piegusek z galaretką kiwi'' pozdrawiam
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/piegusek-z-kokosem-i-galaretka-kiwi.html
Cudo!
Robiłam na święta 2015 i był przepyszny 🙂 w tym roku również zagości na moim stole świątecznym 🙂
Szukałam takiego przepisu od dawna…Piekłam parę dni temu "na próbę", bałam sie tej śmietany w cieście,ale …..udał się wyśmienicie. Moja mama, która jest w naszej rodzinie Mistrzynią od wypieków drożdżowych, poprosiła mnie o ten przepis na święta ! 🙂 dodam , iż piekłam od Pani drożdżówki i 1 ciasto z jabłkami, i wiem , ze mogę być spokojna , ze wszystko sie udaje ! pozdrawiam 🙂 Iwona
Bardzo się cieszę! Życzę smacznego i również pozdrawiam 🙂