2,K
3/4 szkl białego ryżu
Przygotowanie:
Do garnka wlać mleko oraz ziarenka wanilii. Lekko podgrzać. Wsypać ryż i gotować na małym ogniu około 15 minut, cały czas mieszając, aby ryż się nie przypalił. Pod koniec dodać masło i 1 łyżeczkę cukru, dobrze wszystko wymieszać. W międzyczasie maliny zagotować z resztą cukru, do powstania sosu. Ugotowany ryż wyłożyć na talerz, polać sosem malinowym. Smacznego!
Inspiracja/ źródło: Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Pożywna, zdrowa propozycja, np. na śniadanko ;). Ryż gotowany na mleku z dodatkiem wanilii, podany z sosem malinowym…Skusisz się? Serdecznie polecam! 😀
Składniki: (na 2 porcje)
Składniki: (na 2 porcje)
3/4 szkl białego ryżu
niecałe 2 szkl mleka
laska wanilii
maliny
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Do garnka wlać mleko oraz ziarenka wanilii. Lekko podgrzać. Wsypać ryż i gotować na małym ogniu około 15 minut, cały czas mieszając, aby ryż się nie przypalił. Pod koniec dodać masło i 1 łyżeczkę cukru, dobrze wszystko wymieszać. W międzyczasie maliny zagotować z resztą cukru, do powstania sosu. Ugotowany ryż wyłożyć na talerz, polać sosem malinowym. Smacznego!
Inspiracja/ źródło: Gotowanie, czyli hobby dla każdego
3 komentarze
smak dzieciństwa 🙂
dokładnie smak dzieciństwa, ja najbardziej lubię z truskawkami 🙂
Mmmm uwielbiam 🙂