3,5K
Chrupiące ciastka przełożone słodkim kremem czekoladowym. Są wspaniałe! Smakują podobnie jak te kupne, ale jednak troszkę inaczej 😀 Ktoś ma ochotę? Polecam! <3
Składniki:
Ciasto:
Krem:
Przygotowanie:
Ciasto: Składniki ciasta szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitej masy. Uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i za pomocą szklanki/ foremki wykrawać okrągłe ciasteczka. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 10 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia na kratce.
Krem: Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać mleko i kakao, dobrze zmiksować. Ostudzone ciastka przełożyć kremem. Smacznego!
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
1 jajo
2 łyżki masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
125 g cukru
Krem:
1/2 szkl mleka w proszku
100 g masła
3-4 łyżki ciemnego kakao
1/4 szkl cukru pudru
Przygotowanie:
Ciasto: Składniki ciasta szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitej masy. Uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i za pomocą szklanki/ foremki wykrawać okrągłe ciasteczka. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 10 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia na kratce.
Krem: Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać mleko i kakao, dobrze zmiksować. Ostudzone ciastka przełożyć kremem. Smacznego!
Inspiracja/ źródło: Miłość w brzuchu mam
8 komentarzy
Kusisz tymi słodkościami.
Domowa wersja jest 100 razy lepsza! 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Smacznie 🙂
Uwielbiam takie ciasteczka. Nigdy nie umiem poprzestać na jednym 😉
Pozdrawiam
Nie wpadłabym na to!
Kocham HITy całym serduchem (muszę zrecenzować!) .. Taka wersja chyba również by mi podpasowała. Wyglądają świetnie!
Co zamiast mleka w proszku?
Raczej jest konieczne 🙂 Można spróbować bez, ale wtedy będzie to całkiem inne nadzienie. Pozdrawiam!
W podobny sposób tworzymy z żoną sosy do lodów i jesteśmy bardzo zadowoleni. Nie bylo chyba przypadku aby nam nie wyszły 🙂