3,7K
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 33×22 cm)
Ciasto kruche:
Masa śmietankowa:
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Ciasto kruche: Wszystkie składniki posiekać na stolnicy, po czym szybko zagnieść dłońmi do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować z niego kulę, a następnie podzielić na dwie równe części. Owinąć je w folię spożywczą i umieścić w zamrażalniku na 3 godziny (lub dłużej, można pozostawić na całą noc).
Po tym czasie jedną część ciasta zetrzeć na tarce na spód prostokątnej blaszki o wymiarach 33×22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie podociskać dłonią. Spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15 minut do lekkiego zarumienienia. W międzyczasie zetrzeć II część ciasta z zamrażalnika oraz przygotować masę śmietankową…
Masę śmietankową wyłożyć na gorący spód ciasta, wyrównać. Na wierzchu poukładać owoce (truskawki warto wcześniej pokroić na mniejsze kawałki). Całość posypać II częścią startego ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 50 minut, aż ciasto urośnie, popęka, a górna kruszonka się zezłoci. Po tym czasie pozostawić w uchylonym piekarniku do przestudzenia. Następnie schłodzić w lodówce kilka godzin. Smacznego!
Źródło: klik
To ciasto, choć nie zawiera nawet grama sera, smakuje bardzo podobnie jak sernik. Znane jest również pod dziwną nazwą „Styropian”. Nie wiem, dlaczego akurat tak je nazwano, ale jest warte uwagi! Kruchutki spód, sernik bez sera, owoce i kruszonka smakują razem wyśmienicie. Ja użyłam sezonowym owoców (truskawek, malin i borówek), ale można zastąpić je innymi. Każdy, kto jadł to ciasto, był przekonany, że to klasyczny sernik… naprawdę tak smakuje! Musicie wypróbować ten przepis.
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 33×22 cm)
Ciasto kruche:
480 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki)
5 żółtek
100 g cukru pudru
250 g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
5 białek
szczypta soli
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki cukru
1200 g kwaśnej śmietany 18%
2 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (2×40 g)
Dodatkowo:
400 g drobnych owoców (malin, truskawek, borówek, porzeczek itp.)
Przygotowanie:
Ciasto kruche: Wszystkie składniki posiekać na stolnicy, po czym szybko zagnieść dłońmi do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować z niego kulę, a następnie podzielić na dwie równe części. Owinąć je w folię spożywczą i umieścić w zamrażalniku na 3 godziny (lub dłużej, można pozostawić na całą noc).
Po tym czasie jedną część ciasta zetrzeć na tarce na spód prostokątnej blaszki o wymiarach 33×22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie podociskać dłonią. Spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15 minut do lekkiego zarumienienia. W międzyczasie zetrzeć II część ciasta z zamrażalnika oraz przygotować masę śmietankową…
Masa śmietankowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (to ważne!). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Wlać śmietanę, wsypać przesiane budynie i całość krótko zmiksować lub wymieszać szpatułką (tylko do połączenia).
Masę śmietankową wyłożyć na gorący spód ciasta, wyrównać. Na wierzchu poukładać owoce (truskawki warto wcześniej pokroić na mniejsze kawałki). Całość posypać II częścią startego ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 50 minut, aż ciasto urośnie, popęka, a górna kruszonka się zezłoci. Po tym czasie pozostawić w uchylonym piekarniku do przestudzenia. Następnie schłodzić w lodówce kilka godzin. Smacznego!
Źródło: klik
7 komentarzy
Czy śmietanę możnaby zastąpić jogurtem naturalnym?
Tak, jak najbardziej. Będzie to zdrowsza wersja 🙂
Pozdrawiam!
Mam zamiar jutro zrobić i chcę się upewnić czy na prwno- 1200g śmietany? 😉
Tak 🙂 1,2 kg
Dzisiaj upiękłam i jestem mega zadowolona . Dziękuję za przepis 🙂
Super!! !
Chciałabym upiec ten serniczek ,ale w Niemczech nie ma śmietany 18%,jest 24%albo 30% jest też 15% Czy można użyć którąś z tych śmietan,czy lepiej Jogurt.Bardzo proszę o podpowiedź .Dzięki.