2,7K
Składniki:
Ciasto kruche:
Beza:
Mus malinowy:
Bita śmietana:
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, zbitego ciasta. Uformować z niego kulę, następnie owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalniku na około 30 minut. Po tym czasie podzielić na dwie równe części. Obydwie części wykleić do dwóch blaszek o wymiarach 35×24 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Każdą wysmarować dżemem malinowym.
Beza: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką. Pianę podzielić na dwie części i rozsmarować je na ciastach wysmarowanych dżemem. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Obydwa placki piec w 170 st.C około 35-40 minut do zarumienienia się bezy. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia (jeśli nie posiadamy dwóch identycznych form, można piec ciasta po kolei)
Mus malinowy: Galaretki rozpuścić w 600-700 ml wrzącej wody, przestudzić. Dodać puree z malin i dobrze wymieszać. Mus schłodzić do lekkiego stężenia.
Bita śmietana: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać do niej kilka łyżek śmietany i energicznie wymieszać (zapobiegnie to zważeniu się masy). Strumieniem wlewać stopniowo do śmietany, zmiksować.
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć ½ bitej śmietany, schłodzić, aż śmietana stężeje. Następnie wyłożyć na nią mus malinowy i ponownie schłodzić w lodówce. Na malinowym musie rozsmarować resztę bitej śmietany i przykryć drugim blatem ciasta. Tak przygotowaną „Malinową Chmurkę” schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego!
To ciasto podbiło moje serce dawno temu, podbiło je zarówno swoją smaczną nazwą, ale przede wszystkim obłędnym smakiem. Kruche blaty ciasta, słodka beza, mus malinowy, migdały i bita śmietana. Niebo w gębie. Serdecznie polecam!
Składniki:
Ciasto kruche:
500 g mąki pszennej
6 żółtek
½ szkl. cukru pudru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
Beza:
6 białek
1 ¼ szkl cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mus malinowy:
2 galaretki malinowe
500 g zmiksowanych na puree malin
Bita śmietana:
500 ml śmietany 30-36%
½ łyżeczki żelatyny w proszku
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
dżem malinowy
100 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, zbitego ciasta. Uformować z niego kulę, następnie owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalniku na około 30 minut. Po tym czasie podzielić na dwie równe części. Obydwie części wykleić do dwóch blaszek o wymiarach 35×24 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Każdą wysmarować dżemem malinowym.
Beza: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką. Pianę podzielić na dwie części i rozsmarować je na ciastach wysmarowanych dżemem. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Obydwa placki piec w 170 st.C około 35-40 minut do zarumienienia się bezy. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia (jeśli nie posiadamy dwóch identycznych form, można piec ciasta po kolei)
Mus malinowy: Galaretki rozpuścić w 600-700 ml wrzącej wody, przestudzić. Dodać puree z malin i dobrze wymieszać. Mus schłodzić do lekkiego stężenia.
Bita śmietana: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać do niej kilka łyżek śmietany i energicznie wymieszać (zapobiegnie to zważeniu się masy). Strumieniem wlewać stopniowo do śmietany, zmiksować.
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć ½ bitej śmietany, schłodzić, aż śmietana stężeje. Następnie wyłożyć na nią mus malinowy i ponownie schłodzić w lodówce. Na malinowym musie rozsmarować resztę bitej śmietany i przykryć drugim blatem ciasta. Tak przygotowaną „Malinową Chmurkę” schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego!
5 komentarzy
Wspaniałe ciacho, poproszę taki duuuży kawałek 🙂
Już kroję 😀
Mmm, aż ślinka cieknie 🙂
Polecam! 😉
Pycha 🙂