820
Delikatnie biszkopty przełożone słodką bitą śmietaną oraz
startą gorzką czekoladą. Efektowny deserek, który zachwyci każdego. Polecam!
Składniki: (na 6 wieżyczek)
startą gorzką czekoladą. Efektowny deserek, który zachwyci każdego. Polecam!
Składniki: (na 6 wieżyczek)
Biszkopciki:
3 jajka w temperaturze pokojowej
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki pszennej
3 jajka w temperaturze pokojowej
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki pszennej
Bita śmietana:
300 g śmietanki kremówki 36%
1 śmietan-fix
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
25 g startej, gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Biszkopciki: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,
stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując (źle ubite białka spowodują
rozlanie się biszkopcików podczas pieczenia!) Następnie dodawać po jednym
żółtku i dalej miksować. Mąkę, proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.
Wsypać do piany i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, aby piana nie opadła.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać porcje ciasta, tworząc
okrągłe biszkopciki o średnicy 6-7 cm ( powinno wyjść około 18 okręgów) Piec w
180 st.C około 10 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić kilka
minut na blaszce, następnie delikatnie oddzielić od papieru i całkowicie
wystudzić.
stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując (źle ubite białka spowodują
rozlanie się biszkopcików podczas pieczenia!) Następnie dodawać po jednym
żółtku i dalej miksować. Mąkę, proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.
Wsypać do piany i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, aby piana nie opadła.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać porcje ciasta, tworząc
okrągłe biszkopciki o średnicy 6-7 cm ( powinno wyjść około 18 okręgów) Piec w
180 st.C około 10 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić kilka
minut na blaszce, następnie delikatnie oddzielić od papieru i całkowicie
wystudzić.
Bita śmietana:
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder oraz śmietan-fix i zmiksować.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder oraz śmietan-fix i zmiksować.
Na 6 biszkopcików
wyłożyć troszkę bitej śmietany i posypać startą, gorzką czekoladą. Przykryć
kolejnymi biszkopcikami i powtórzyć czynność dwukrotnie Wierzch obficie posypać
startą czekoladą. Smacznego!
wyłożyć troszkę bitej śmietany i posypać startą, gorzką czekoladą. Przykryć
kolejnymi biszkopcikami i powtórzyć czynność dwukrotnie Wierzch obficie posypać
startą czekoladą. Smacznego!