2,5K
Ciasto: Drożdże rozpuścić w 50 ml ciepłego mleka z dodatkiem cukru. Wsypać 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do ruszenia drożdży. Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać resztę mąki i mleka, sól oraz jajko. Całość dobrze wyrobić do uzyskania elastycznego i delikatnie lepkiego ciasta, dodając pod koniec miękkie masło. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 60-90 minut.
Pszenne bułeczki na drożdżach w kształcie kwiatuszków nadziane parówką. Przed pieczeniem posmarowałam je roztrzepanym jajkiem i posypałam sezamem (mak też się sprawdzi!). Mięciutkie, najlepsze na świeżo. Polecam!
Składniki: (na 8 sztuk)
Ciasto:
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
380 g mąki pszennej
200 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
1 jajko
50 g miękkiego masła
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
sezam do posypania
8 parówek
Przygotowanie:
Ciasto: Drożdże rozpuścić w 50 ml ciepłego mleka z dodatkiem cukru. Wsypać 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do ruszenia drożdży. Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać resztę mąki i mleka, sól oraz jajko. Całość dobrze wyrobić do uzyskania elastycznego i delikatnie lepkiego ciasta, dodając pod koniec miękkie masło. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 60-90 minut.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść na stolnicy i podzielić na 8 równych części. Każdą rozwałkować na owalny placuszek, położyć parówkę i zwinąć w rulon. Pokroić na 6 części tak, by do końca przekroić parówkę, jednak bez dolnego ciasta, które powinno pozostać nieprzecięte. Rulonik uformować w kwiatuszek składając w podkowę, a następnie wywijając kawałki parówek (pięć na zewnątrz i jeden w środek).
Bułeczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i
odstawić przykryte ściereczką na 30 minut do napuszenia. Wysmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około
20 minut do zarumienienia. Wyjąć i wystudzić na kratce. Smacznego!
Inspiracja: klik
20 minut do zarumienienia. Wyjąć i wystudzić na kratce. Smacznego!
Inspiracja: klik