Sezonowy paj, czyli kruchutkie maślane ciasto wypełnione owocowym nadzieniem: borówkami, malinami i truskawkami. Poza sezonem korzystaj z owoców mrożonych lub wymieniaj je na owoce świeże, które znajdziesz na targu ;). Mała ilość składników, dużo smaku i przyjemności. Upiecz koniecznie ;).
SKŁADNIKI:
(na jedno ciasto)
Ciasto kruche:
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 300 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
- 30 ml zimnej wody
Nadzienie:
- 150 g malin
- 150 g truskawek
- 400 g borówek amerykańskich
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 70 g cukru
Dodatkowo:
- odrobina masła i mąki pszennej do przygotowania formy
- 1 łyżka mąki migdałowej
- 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego do posypania
- lody do podania, np. waniliowe lub o smaku owoców leśnych
PRZYGOTOWANIE:
Kruche ciasto: masło pokrój w kostkę, wrzuć do malaksera/thermomixa wraz z cukrem pudrem, solą i mąką pszenną. Zmiksuj na sypką kruszonkę. Wlej wodę i raz jeszcze zmiksuj, aż składniki się połączą (ciasto możesz również przygotować w misce i zagnieść rękami). Następnie podziel je na dwie części (mniejszą i większą). Owiń w folię spożywczą, spłaszcz i schowaj do lodówki na 60 minut.
Po tym czasie większą część rozwałkuj na kształt formy bezpośrednio na arkuszu papieru do pieczenia podsypując odrobiną mąki, by ciasto nie kleiło się do wałka. Ja swoje ciasto piekłam w ceramicznej prostokątnej formie o dolnych wymiarach 15×21 cm (górnych 20×25 cm). Świetnie sprawdzi się też okrągła forma na tartę o średnicy około 24 cm. Rozwałkowane ciasto wyłóż do takiej formy, którą wysmaruj wcześniej masłem i oprósz mąką pszenną. Brzegi zetnij nożem. Na spód wysyp łyżkę mąki migdałowej.
Nadzienie: wszystkie składniki wymieszaj do połączenia. Owoce wyłóż na ciasto w formie.
Drugą część ciasto również rozwałkuj na papierze, po czym nałóż na owoce w formie, brzegi zetnij nożem, sklej z dolnym ciastem i zawiń do środka. Ponakłuwaj widelcem, wysmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posyp cukrem trzcinowym.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 60 minut do mocnego zrumienienia (czas pieczenia może się u każdego minimalnie różnić). Wyjmij z piekarnika.
Możliwości podania są dwie:
- Na gorąco, chwilę po wyjęciu z piekarnika. Nadzienie owocowe będzie płynne, ciasta nie pokroisz na ładne kawałki, możesz je jeść z miseczki. Koniecznie podawaj z lodami.
- Po wystudzeniu lub schłodzeniu. Wtedy możesz pokroić ciasto na ładne kawałki i podać na talerzyku, też z lodami wiadomo! ;).
Smacznego!
RADY:
- poza sezonem letnim, możesz użyć jagód mrożonych. Nie rozmrażaj ich wcześniej.
- zagniecione ciasto możesz pozostawić w lodówce na dwa dni i upiec, kiedy znajdziesz chwilę. Jeśli natomiast zależy Ci na czasie, wrzuć ciasto w folii do zamrażalnika na 20 minut. Po tym czasie wałkuj zgodnie z przepisem.
- ze ścinek ciasta upiecz kruche ciasteczka do kawy!
SPRAWDŹ WIĘCEJ PRZEPISÓW NA CIASTA KRUCHE!