5,3K
Dzisiaj połączenie kruchych czekoladowych ciastek ze słodką masą krówkową i prażonymi orzeszkami ziemnymi, które warto posolić dla kontrastu. Będą ozdobą niejednego stołu, ich bogaty smak urzeknie wszystkich gości. Do kawy, herbaty, na drugie śniadanie. Polecam!
Składniki: (na 16-17 sztuk)
Ciasto:
50 g gorzkiej czekolady
150 g miękkiego masła
80 g cukru pudru
szczypta soli
szczypta soli
1 żółtko
200 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
10 g naturalnego ciemnego kakao
Dodatkowo:
200 g masy krówkowej z puszki
150 g prażonych orzeszków ziemnych
30 g gorzkiej czekolady
1-2 łyżeczki mleka
Przygotowanie:
Ciasto: Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do puszystości. Dodać szczyptę soli, żółtko oraz przestudzoną płynną czekoladę. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao, zmiksować do połączenia.
Po tym czasie z czekoladowego ciasta odrywać kawałeczki (u mnie po 30 g), formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczać w dłoniach na płaskie krążki. Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odległości.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 12-14 minut do wyrośnięcia i delikatnego popękania. Następnie wyjąć, a po chwili przenieść na kratkę do studzenia.
Ostudzone ciasteczka wysmarować masą krówkową i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi (dla kontrastu smakowego warto je posolić). Udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z mlekiem (polecam przełożyć czekoladę do foliowego woreczka lub tutki z papieru do pieczenia. Odciąć koniuszek i tak udekorować ciastka). Smacznego!
Rady:
– zamiast orzeszków ziemnych polecam również nerkowce, pekan, orzechy włoskie i migdały.
15 komentarzy
Wyglądają obłędnie i na pewno tak smakują, bo na liście składników same cudowności <3
Aż by mi było szkoda tego jeść, tak pięknie wygląda 😉
Pychota!
proste i pyszne <3
Nie dość, że przepyszne te Twoje desery to jeszcze genialne zdjęcia im robisz. Zazdro 😉
Bardzo mi miło 🙂
Przepyszne.
Upiekłam wczoraj i dzisiaj nie ma już po nich śladu. Pyszne ciasteczka 🙂
Extra!! 😀
Great post.thank you so much.Love this blog.
Thank you!!!
Uwielbiam takie ciacha! Idealne do kawy i na insta 😀
hhehe dzięki 😉
Witam serdecznie, jak długo mogą stać re ciastka?
Chodziło mi o to czy mogę zrobić ciastka np tydzień przed świętami? 😊