3,2K
Crumble to deser, który niejednokrotnie może nas uratować, gdy:
> mamy niezapowiedzianych gości,
> mamy gorszy dzień i tylko coś słodkiego może postawi nas do pionu,
> nie mamy pomysłu na wykorzystanie zalegających owoców.
Moja dzisiejsza wersja crumble, czyli owoców pod kruszonką, jest dosyć nietypowa. Maślana kruszonka przygotowana z dodatkiem mielonych orzechów, a pod tą chrupiącą „skorupką” znajdziemy owoce tropikalne takie jak ananas i granat (świetnie sprawdzi się również kiwi). Nie macie się nad czym zastanawiać, rach-ciach i gotowe! 😉
> mamy niezapowiedzianych gości,
> mamy gorszy dzień i tylko coś słodkiego może postawi nas do pionu,
> nie mamy pomysłu na wykorzystanie zalegających owoców.
Moja dzisiejsza wersja crumble, czyli owoców pod kruszonką, jest dosyć nietypowa. Maślana kruszonka przygotowana z dodatkiem mielonych orzechów, a pod tą chrupiącą „skorupką” znajdziemy owoce tropikalne takie jak ananas i granat (świetnie sprawdzi się również kiwi). Nie macie się nad czym zastanawiać, rach-ciach i gotowe! 😉
Składniki: (na 1-2 porcje)
1/4 świeżego ananasa
pestki z 1/3 granatu
50 g orzeszków ziemnych
40 g cukru
40 g mąki pszennej
30 g zimnego masła + odrobina do wysmarowania naczynia
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Ananasa obrać ze skórki, pozbawić twardych części i pokroić w kosteczkę. Wymieszać z pestkami wydobytymi z 1/3 granatu.
Orzeszki ziemne zmielić na piasek, np. w młynku do kawy. Dodać do nich cukier, mąkę oraz zimne masło. Całość rozetrzeć palcami na sypką kruszonkę.
Niewielkie naczynie do zapiekania (u mnie o pojemności ok. 600 ml) wysmarować odrobiną masła. Przełożyć do niego wymieszane owoce, posypać orzechową kruszonką.
Piec w 180 st.C przez 30-35 minut do ładnego zarumienienia kruszonki. Wyjąć, oprószyć cukrem pudrem i podawać na ciepło, np. z gałką ulubionych lodów. Smacznego!
Rady:
– orzeszki ziemne można zastąpić dowolnymi innymi, np. orzechami włoskimi.
1 komentarz
Oj mysle ze jutro takie przygotuje 😀