Linzer Cookies to kruche ciasteczka z uroczą dziurką wypełnione gęstą konfiturą malinową bądź dżemem. Na koniec obficie oprósza się je cukrem pudrem. Moje ciastka wzbogaciłam o cytrynową skórkę, która dodaje świeżości. Warto wspomnieć, że ciasteczka oprócz walorów smakowych, pięknie wyglądają i mogą stanowić świetną jadalną dekorację stołu. Wystarczy położyć je, np. na białym talerzyku- prezentują się wspaniale :).
Składniki: (na 20-25 sztuk po złożeniu)
Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej tortowej
100 g cukru pudru
150 g zimnego masła
2 żółtka
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
skórka otarta z 1/2 cytryny
Dodatkowo:
słoiczek gęstej konfitury malinowej
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę wraz z cukrem pudrem. Dodać sól, cynamon, skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać żółtka oraz pokrojone w kostkę masło, posiekać wszystko nożem. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć, zagnieść je dłońmi do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Ciasto owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć i schować do lodówki na 60 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować (nie za cienko) i wykrawać okrągłą foremką ciasteczka. W połowie inną mniejszą foremką zrobić dodatkową dziurkę. Ciasteczka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie (podczas pieczenia nie zmieniają kształtu). Schłodzić w lodówce przez ok. 15 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Ciasteczka piec w powyższej temperaturze przez około 6-10 minut kontrolując czas, by się nie przypaliły- mają się jedynie lekko zarumienić.
Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika, a po lekkim przestudzeniu, gdy stwardnieją, zdjąć z blaszki przy pomocy łopatki i przenieść na kratkę do studzenia.
Ciasteczka bez dziurki wysmarować konfiturą malinową. Te z dziurką oprószyć obficie cukrem pudrem i umieścić na konfiturze lekko dociskając. Smacznego!
Rady:
– Konfiturę malinową można zastąpić malinowym dżemem.
– Ilość ciasteczek bez dziurki musi być taka sama jak z dziurką tak, by po upieczeniu złączyć je parami.
– Na jednej blaszce nie pomieszczą się wszystkie ciasteczka- będą potrzebne co najmniej dwie blaszki. W związku z tym pamiętajcie, by blaszkę z ciasteczkami, która czeka na pieczenie, schować do lodówki.
– Czas pieczenia ciastek może się nieco różnić w zależności od ich grubości i wielkości. Najlepiej nie oddalać się od piekarnika- szybko się rumienią.
2 komentarze
uwielbiam takie ciasteczka 😉
Przepiękne zdjęcia.