Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Boże NarodzenieCIASTAPierniki i makowce

Piernik ananasowo-orzechowy

by Justyna Dragan 30 grudnia 2017
autor Justyna Dragan 30 grudnia 2017
 
To był hit tegorocznych świąt! Kombinacja smaków, która bardzo zaciekawiła moich gości. Ananas, orzechy, piernikowe ciasto typu murzynek. Z dnia na dzień coraz smaczniejsze, jeszcze bardziej wilgotne. Długo zachowuje świeżość, więc na kilkudniowe święta doskonały.. Ten piernik się obronił, nie to, co świąteczny sernik, który pozostawiał wiele do życzenia (nie do końca udany eksperyment, ale kilka poprawek i będzie extra ;)). Polecam tego aromatycznego przekładańca nie tylko na Boże Narodzenie, w ciągu roku pomijając przyprawę do piernika, można uzyskać naprawdę pysznego czekoladowego murzynka z ananasowym kremem i chrupiącymi orzechami w miodzie.
 
 
Składniki:
 
Piernik:
140 g masła
200 g cukru
szczypta soli
80 g miodu
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
1 szkl mleka w temperaturze pokojowej
320 g mąki pszennej tortowej
30 g naturalnego kakao
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżki przyprawy do piernika
2 duże jajka w temperaturze pokojowej
 
Krem ananasowy:
300 g plastrów ananasa z puszki
3 łyżki cukru
40 g masła 
2 łyżki soku z cytryny
50 g syropu ananasowego z puszki
1 jajko
20 g mąki ziemniaczanej
30 g cytrynowej galaretki
 
Chrupiące orzechy w miodzie:
150 g mieszanki orzechów (laskowe, włoskie, ziemne, nerkowca itp.)
2 łyżki miodu
1 łyżeczka masła
 
Polewa czekoladowa:
50 g mlecznej czekolady
20 ml mleka
 
Dodatkowo:
odrobina masła i mąki do przygotowania formy




Przygotowanie:


Piernik: Pierwsze 5 składników (masło, cukier, sól, miód, kawę) umieścić w garnuszku, podgrzać, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Zdjąć z palnika, pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego wystudzenia. Następnie do mieszanki dodać dżem i wlać mleko, wymieszać.
 
Do czystej miski przesiać mąkę pszenną, kakao, imbir, proszek do pieczenia, sodę oraz wsypać przyprawę do piernika. Całość wymieszać.
 
Jajka ubić do spienienia i zwiększenia objętości. Połączyć z czekoladową mieszanką oraz suchymi składnikami krótko miksując.
 
Tak przygotowane ciasto na piernik przelać do keksówki o dolnych wymiarach około 28×8 cm wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej mąką pszenną. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez około 50 minut, aż piernik wyrośnie, zacznie pięknie pachnieć, a wbity do ciasta patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika, a po lekkim przestudzenia również z keksówki i umieścić na kratce do całkowitego wystudzenia.
 
 
Krem ananasowy: Plastry ananasa (300 g) zmiksować blenderem do gładkości. Przełożyć do garnuszka, wsypać cukier, wlać sok z cytryny i dodać masło. Podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie w miseczce roztrzepać jajko, wlać syrop ananasowy, dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać by nie było grudek. Mieszaninę wlać do gotującej się masy ananasowej w garnuszku, cały czas mieszając gotować do ponownego zagotowania i zgęstnienia. Następnie zdjąć z ognia, a po chwili wsypać cytrynową galaretkę, wymieszać. Krem pozostawić do całkowitego wystudzenia.
 
Keksówkę, w której piekliśmy piernik wyłożyć folią spożywczą (zarówno dno jak boki). Ostudzony piernik przekroić wzdłuż na trzy blaty ścinając ewentualne nierówności z góry (a takowe na pewno będą- piernik rośnie z górką). Pierwszy dolny blat umieścić w formie, wysmarować go kremem ananasowym, przykryć II blatem piernika, na niego wyłożyć resztę kremu i przykryć ostatnim ciastem piernikowym. Całość docisnąć dłońmi. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, aż krem stężeje.
 
W międzyczasie przygotować chrupiące orzechy w miodzie: Orzechy podprażyć na suchej patelni. Gdy zaczną się rumienić, dodać miód oraz masło i mieszać, aż orzechy oblepią się w miodzie. Zdjąć z ognia, przełożyć na papier do pieczenia do zastygnięcia. Ostudzone orzechy posiekać nożem.
 
Polewa czekoladowa: Mleko podgrzać, czekoladę posiekać. W ciepłym mleku rozpuścić czekoladę do uzyskania gęstej polewy.
 
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, odwrócić do góry nogami na talerz ściągając keksówkę oraz folię. Wierzch piernika polać polewą czekoladową. Na polewę, która będzie szybko zastygać, wyłożyć obficie chrupiące orzechy w miodzie, docisnąć zwilżoną w wodzie dłonią. Smacznego!
 
 
 
A poniżej fajny patent na miksowanie kremów bez bałaganu ;). Zobaczcie, przyda się nie raz!
 
 
Przepis dodaję do akcji „Ciasto jak z obrazka” na Durszlak.pl :).
#beko #ciastojakzobrazka
 
Ciasto jak z obrazka
ananasczekolada mlecznamiódorzechy laskoweorzechy nerkowcaorzechy włoskieorzeszki ziemne
2 komentarze
1
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Makowe kokosanki
następny
Babka serowa

Zobacz również

Torcik brownie malinowy

Tort bezowy Dacquoise

Tarta Creme Brulee

Sernik z masłem orzechowym

Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

Makaroniki piernikowe

Limonkowy sernik z białą czekoladą

Jagielnik kokosowo-jagodowy

2 komentarze

Małgorzata Ćwiklińska 30 grudnia 2017 - 15:45

Aż ślinka cieknie:)

odpowiedz
BlingBlingMakeUp 30 grudnia 2017 - 16:34

Niesamowite polaczenie 😀

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

Popularne

  • 1

    Kardamonki

  • 2

    Torcik brownie malinowy

  • 3

    Migdałowa panna cotta z owocowym akcentem

  • 4

    Tort bezowy Dacquoise

  • 5

    Tarta Creme Brulee

  • 6

    Sernik z masłem orzechowym

  • 7

    Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

  • 8

    Tradycyjne pączki

  • 9

    Piernik staropolski

  • 10

    Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

  • 11

    Perfekcyjne bezy-PORADY

  • 12

    Ciasto Kaloria

Najnowsze komentarze

  • Marta o Torcik brownie malinowy
  • Robal o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Aleksandra o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Marian o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Marta o Kardamonki

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby pomarańcza porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
CIASTO DROŻDŻOWE 🥰 Miłość i słabość zar CIASTO DROŻDŻOWE 🥰 Miłość i słabość zarazem 😅 Cześć Kochani!! W ten środowy wieczór podsyłam Wam do herbatki pyszną drożdżówę 😁 Skusisz się? Jeśli chcesz zrobić ją w swojej kuchni, to zajrzyj do bio @justyna_dragan 😘 #justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#patissiere#ciasto#cake#drożdżowe#żurawina
Lubię takie dni! 🙌 Dwudniowe szkolenie z @che Lubię takie dni! 🙌 Dwudniowe szkolenie z @chefmaciejrosinski na czele i garstką fajnych ludzi 😁 Takie bodźce są potrzebne! 🥰 Po stokroć dziękuję i do zobaczenia, mam nadzieję, jak najszybciej ❤️🍫🍩 Przesuńcie w bok, by zobaczyć relację. Zaciskajcie też kciuki, by ciacha dotrwały do domu - przed nami kilkaset km 🚂🚂😅 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#szkolenie#łódź
Dzień dobry!!! Nowy tydzień i nowe wyzwania!! Dzień dobry!!! Nowy tydzień i nowe wyzwania!! Jestescie ciekawi, co to za obłędne bułeczki na zdjęciu? Już wieczorkiem wszystko będzie jasne 😁😋 A tymczasem informuję, że wlasnie dzisiaj rusza konkurs Bake&Play @akademia_mistrza dla młodych cukierników (15-19 lat) ❤️ Temat: Wielkanocne Wypieki 😎 Śmigajcie do bio- tam czeka link do szczegółów. Przesuńcie też palcem w bok, by zobaczyć grafiki konkursowe i nagrody, które można wygrać w tym roku 😘 Trzymam za Was mocno kciuki!! #justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#patissiere#ciasto#cake#drożdżowe#bakeandplay2021
Nooo, Walentynki! To już pojutrze!! Gotowi? 😁 Nooo, Walentynki! To już pojutrze!! Gotowi? 😁 To brownie malinowe na pewno wywoła uśmiech na twarzy bliskiej Ci osoby ❤️ Tyle czekolady, masełka i malin.. Ahh 😍😍 Aktywny link do przepisu w bio @justyna_dragan 🤍 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#raspberries#maliny
Tak tylko zostawię, gdyby ktoś miał niedobór g Tak tylko zostawię, gdyby ktoś miał niedobór glutenu i tłuszczyku po dniu dzisiejszym 🤪🤪😁 To były pracowite dwa dni! 425 donacików i cztery ✋🤚✋🤚 Dzięki @_krecik_ za współpracę 😁 Kochani! Wam Dziękuję za wszystkie zdjęcia, oznaczenia i wiadomości! Wyzwanie #tłustyujusty ponownie szczyciło się SPOOORYM zainteresowaniem 💞 Jestescie niezawodni!! #tłustyujusty#justynadragan#NastoletnieWypiekanie#cake#food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#oponki#donut#doughnuts#weekend#ptysie
❤️ W A L E N T Y N K I ❤️ Moi Kochani! Mam ❤️ W A L E N T Y N K I ❤️ Moi Kochani! Mam dla Was prawdziwą walentynkową propozycję 😎 Wiem, że wielu z Was czekało na to ciacho- dzięki za cierpliwość 😉 TORCIK BROWNIE MALINOWY 🥰 Nie zastanawiaj się, jak to mówią „przez żołądek do serca” 😁 Podejmiesz wyzwanie? 😉 Aktywny link do przepisu w bio @justyna_dragan 🤍 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#raspberries#maliny
A gdyby tak Drogie Panie lub Panowie, przyszykować na Walentynki SZYBCIUTKI deser- migdałową pannę cottę z owocowym akcentem? Dwa dwóch osób😁 Na blogu czeka prosta i smakowita propozycja! Gdzie przepis? No jak zwykle aktywny link umieściłam w bio @justyna_dragan ❤️ Wypróbujcie 😘😘 ❤️ i dobrego dnia dla Was!! #foodie#delicious#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#blueberries#pannacotta#rasberries#strasberries#cream#walentynki#valentines
Dzień dobry! Wstali? A może już w pracy? Z same Dzień dobry! Wstali? A może już w pracy? Z samego rana zapraszam Was na stronę! 😎 Tort bezowy Dakłas: dwa blaty bezowe przełożone rewelacyjnym kremem kajmakowo-kawowym z posiekanymi daktylami i orzechami pekan. Gotowi? 😁 Wpadajcie do bio @justyna_dragan ❤️❤️ #foodie#delicious#cake#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#bezy#meringue#cookies#ciasto#justynadragan#dates#pekan
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2020 - Justyna Dragan
Polityka prywatności


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT