3,5K
Rozczyn drożdżowy: Świeże drożdże wkruszyć do małej miseczki, zasypać cukrem, wlać ciepłą wodę, wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie wsypać przesianą mąkę i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany. Miseczkę z rozczynem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie drożdże powinny zacząć pracować, rozczyn będzie miał gąbczastą strukturę pełną pęcherzyków powietrza.
Ciasto: W międzyczasie, gdy rozczyn wyrasta do dużej miski przesiać obydwie mąki (podczas przesiewania mąki pełnoziarnistej na sicie pozostaną otręby. Wsypujemy je do przesianych mąk w misce). Dodać sól, mak, letni kefir (lekko go podgrzać lub wcześniej wyjąć z lodówki) i wyrośnięty rozczyn. Całość wyrobić mikserem z hakiem.
Wyrobione ciasto krótko zagnieść dłońmi na stolnicy oprószonej mąką (ciasto jest luźne i lepkie). Uformować z niego kulę, przełożyć do czystej, naoliwionej miski. Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (na około 60 minut) lub wstawić na całą noc do lodówki (wtedy o poranku będziemy mieć świeże bułeczki na śniadanie).
Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je na stolnicę obsypaną mąką, krótko zagnieść rękami i podzielić na 6 równych części (po ok. 100-105 g). Z każdej części uformować podłużną bułeczkę, po czym wysmarować ją z góry wodą i posypać lub „zamoczyć” w maku. Umieścić na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odległości. Uformowane bułki pozostawić na 30 minut do napuszenia (jeśli nasze ciasto wyrastało przez noc w lodowce, czas wyrastania uformowanych już bułek może się wydłużyć).
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Bułeczki wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 minut, aż wyrosną i lekko się zarumienią. Wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
Ten przepis utwierdził mnie w przekonaniu, że kefir dodany do ciast, bułek itp. nadaje im wilgotności i przedłuża świeżość. Te bułeczki to marzenie każdego dziecka! Dużo maku na górze, nic tylko wysmarować masełkiem, nadziać serem, szynką, sałatą i pomidorkiem, zawinąć w śniadaniowy woreczek i włożyć dziecku do plecaka jako drugie śniadanie. Przepyszne! A żeby były świeże na śniadanie, polecam ciasto przygotować wieczorem, a rano tylko upiec- ja często tak robię :).
Składniki: (na 6 sztuk)
Rozczyn:
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
50 g ciepłej wody
40 g mąki pszennej
Ciasto:
cały powyższy rozczyn
1 łyżka maku
200 g letniej kefiru
1 łyżeczka soli
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
250 g mąki pszennej
Dodatkowo:
woda do wysmarowania bułeczek
mak do posypania
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Rozczyn drożdżowy: Świeże drożdże wkruszyć do małej miseczki, zasypać cukrem, wlać ciepłą wodę, wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie wsypać przesianą mąkę i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany. Miseczkę z rozczynem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie drożdże powinny zacząć pracować, rozczyn będzie miał gąbczastą strukturę pełną pęcherzyków powietrza.
Ciasto: W międzyczasie, gdy rozczyn wyrasta do dużej miski przesiać obydwie mąki (podczas przesiewania mąki pełnoziarnistej na sicie pozostaną otręby. Wsypujemy je do przesianych mąk w misce). Dodać sól, mak, letni kefir (lekko go podgrzać lub wcześniej wyjąć z lodówki) i wyrośnięty rozczyn. Całość wyrobić mikserem z hakiem.
Wyrobione ciasto krótko zagnieść dłońmi na stolnicy oprószonej mąką (ciasto jest luźne i lepkie). Uformować z niego kulę, przełożyć do czystej, naoliwionej miski. Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (na około 60 minut) lub wstawić na całą noc do lodówki (wtedy o poranku będziemy mieć świeże bułeczki na śniadanie).
Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je na stolnicę obsypaną mąką, krótko zagnieść rękami i podzielić na 6 równych części (po ok. 100-105 g). Z każdej części uformować podłużną bułeczkę, po czym wysmarować ją z góry wodą i posypać lub „zamoczyć” w maku. Umieścić na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odległości. Uformowane bułki pozostawić na 30 minut do napuszenia (jeśli nasze ciasto wyrastało przez noc w lodowce, czas wyrastania uformowanych już bułek może się wydłużyć).
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Bułeczki wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 minut, aż wyrosną i lekko się zarumienią. Wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
1 komentarz
Bułki wyszły przepyszne! Super ten przepis