11,2K
Składniki: (na 1 bochenek)
90 g mąki żytniej typ 720
80 g ciepłej wody
Ciasto właściwe:
cały powyższy zakwas
cały powyższy zakwas
100 g mąki jaglanej
200 g mąki żytniej typ 720
150 g ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej
150 g letniej wody
1 łyżka syropu klonowego
10 g soli
Dodatkowo:
odrobina oleju do wysmarowania formy
odrobina oleju do wysmarowania formy
3 łyżki płatków jaglanych
Przygotowanie:
DZIEŃ PRZED PIECZENIEM
Zakwas: Składniki dokładnie wymieszać w dużej misce (mąkę przesiać). Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na 8-10 godzin w temperaturze pokojowej. Zakwas po tych godzinach powinien wyrosnąć i mieć gąbczastą strukturę pełną pęcherzyków powietrza. Powinien również mieć charakterystyczny kwaskowaty zapach.
W DNIU PIECZENIA
Ciasto właściwe: Po tych 8-10 godzinach do aktywnego już zakwasu dodać wszystkie składniki ciasta właściwego i krótko zmiksować mikserem, aż składniki się połączą (mąki najpierw przesiać). Miskę ponownie przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na kolejne 8-10 godzin do wyrastania.
Keksówkę o wymiarach około 20×10 cm wysmarować olejem i posypać łyżką płatków jaglanych. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy, wyrównać łyżką. Odstawić na 3 godziny do garowania w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrosnąć po same brzegi formy. Czas ten może się skrócić lub wydłużyć w zależności od temperatury w pomieszczeniu i mocy naszego zakwasu.
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C umieszczając na dole naczynie z wodą (dzięki pieczeniu z parą wodną chlebek będzie miał chrupiącą skórkę).
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C umieszczając na dole naczynie z wodą (dzięki pieczeniu z parą wodną chlebek będzie miał chrupiącą skórkę).
Formę z ciastem wstawić do piekarnika. Piec przez około 40 minut, po czym ostrożnie wyjąć chlebek z formy i piec jeszcze przez 5-10 minut na płaskiej blaszce bez formy. Po tym czasie przenieść chlebek na kratkę do studzenia. Smacznego!
Rady:
- 150 g ugotowanej kaszy jaglanej to około 50 g przed ugotowaniem.
- syrop klonowy można zastąpić płynnym miodem.
A poniżej ten sam chlebek w nieco innej wersji- na zakwasie pszennym (zakwas wyhodowany na mące pszennej razowej typ 2000) i bez dodatku płatków jaglanych na zewnątrz. Forma natłuszczona i obsypana mąką. Równie pyszny! 🙂
6 komentarzy
pyszny 🙂
Cudnie wyszedł, mi na zakwasie nie wychodzi jak do tej pory
Wygraj konkurs przemiana miesiąca i zgarnij 10.000 złotych na http://www.igortreneronline.pl !
Chcesz wyglądać seksownie i atrakcyjnie?
Chcesz cieszyć się wspaniała sylwetką?
Chcesz pokazać wszystkim, że możesz się zmienić?
Wejdź teraz na stronę: http://www.igortreneronline.pl
Innowacyjne metody treningowe, nowoczesne plany żywieniowe, fachowa suplementacja.
Dzięki nim zmiany zachodzą ekstremalnie szybko!
Wejdź teraz na stronę: http://www.igortreneronline.pl
Pozbądź się tłuszczu na zawsze, zbuduj piękna smukłą sylwetkę lub wspaniałe muskularne ciało!
Wygraj konkurs przemiana miesiąca i zgarnij 10.000 złotych na http://www.igortreneronline.pl
Dziś robię drugi raz ten chleb, pierwszy raz robiłam na śniadanie wielkanocne, wyszedł pyszny, taki trochę kleisty, idealny wprost. Gościom smakował bardzo
Bardzo się cieszę 🙂
Ile gramów aktywnego zakwasu należy użyć? Akurat mam piąty dzień i jutro będę piec chlebek 🙂