24,5K
Okrągłe biszkopciki, czerwona galaretka z malinami i ta leciutka malinowa pianka na wierzchu! To jest właśnie moja malinowa kostka, czyli dosyć wysokie ciasto bez pieczenia, w żadnym stopniu nie przesłodzone, raczej kwaśne i to z dużą ilością malin. Nie poprzestaniecie na jednym kawałku… ;). Jak zrobicie, to dajcie znać, co myślcie!
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24×24 cm)
Spód:
około 150 g okrągłych biszkopcików
Warstwa galaretkowa:
3 galaretki malinowe
1 litr gorącej wody
500 g malin
Pianka malinowa:
400 g malin
5 łyżek wody
1 galaretka malinowa
600 g śmietanki kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
100 g białej czekolady, startej
Przygotowanie:
Biszkopciki umieścić w kwadratowej blaszce o wymiarach 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przestrzenie pomiędzy nimi również uzupełnić biszkopcikami łamiąc je, by dopasować do luk.
Warstwa galaretkowa: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, po wystudzeniu wstawić do lodówki do momentu, aż galaretka zacznie tężeć.
Warstwa galaretkowa: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, po wystudzeniu wstawić do lodówki do momentu, aż galaretka zacznie tężeć.
Maliny ułożyć na biszkopcikach w blaszce, ostrożnie zalać tężejącą galaretką (bardzo powoli, by biszkopciki nie uniosły się na powierzchnię galaretki). Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.
Pianka malinowa: Maliny umieścić w garnuszku, zagotować z 5 łyżkami wody. Gdy maliny puszczą sok przetrzeć je przez sitko, by pozbyć się pestek. Powstały malinowy syrop ponownie przelać do garnuszka i zagotować. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia, wsypać galaretkę malinową i energicznie mieszać, aż się rozpuści. Odstawić na bok do całkowitego wystudzenia.
Śmietankę kremówkę (koniecznie dobrze schłodzoną w lodówce) ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Do ubitej śmietany z pudrem strumyczkiem wlewać ostudzony syrop malinowy, miksować do powstania różowego i puszystego musu.
Śmietankę kremówkę (koniecznie dobrze schłodzoną w lodówce) ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Do ubitej śmietany z pudrem strumyczkiem wlewać ostudzony syrop malinowy, miksować do powstania różowego i puszystego musu.
Malinowy mus wyłożyć na stężałą galaretkę na biszkopcikach, wyrównać szpatułką. Wierzch ciasta posypać startą białą czekoladą. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego!
13 komentarzy
cudownie wygląda 🙂
Pięknie wygląda. Pianka udała się super! Jutro biegnę do sklepu po maliny 🙂
Koniecznie!! 😉
Ojejku wygląda przecudnie, muszę koniecznie sprawdzić jak smakuje! <3
Aż zgłodniałam na sam widok takiej pyszności 🙂
obserwuję i pozdrawiam
Nie mam malin. Zastana się czy z dżemem pozeczkoeym by przeszło? Tzn zamiast maliny w piance to dżem pozeczkoey, a w galaretce nic ☺?
Myślę, że powinno być okey 😉
na pewno jest pyszne! 🙂
Czy można użyć mrożonych malin? Rozmrażamy wcześniej?
Można użyć mrożonych, rozmrażanie nie jest konieczne 😉
Jest pyszna, tylko co zrobić, żeby biszkopt tak nie nasiąkł galaretką?
galaretka musi być tężejąca 🙂
Czy mozna zrobić w tortownicy ?