Na blogu jest już przepis na ciabattę, ale tą stosunkowo szybką w przygotowaniu (klik). Dzisiaj również ten rodzaj pieczywa, choć w nieco bardziej wymagającej wersji- na zaczynie biga. Zaczyn potrzebuje kilkunastu godzin leżakowania, ale uwierzcie mi na słowo, że pokochacie te bułeczki i będziecie wracać do tego przepisu baaardzo często ;). Przepis z książki Piotra kucharskiego “Chleb. Domowa piekarnia”.
Składniki: (na 8 sztuk)
Zaczyn biga:
2 g świeżych drożdży
100 ml letniej wody
200 g mąki pszennej typ 750
Ciasto właściwe:
cały powyższy zaczyn
250 ml letniej wody
5 g świeżych drożdży
300 g mąki pszennej typ 750
15 g soli
20 ml oliwy z oliwek (zastąpiłam olejem rzepakowym)
Przygotowanie:
Zaczyn biga: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić przykrywając ściereczką w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin do fermentacji.
Ciasto właściwe: Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, wsypać do nich mąkę i sól, wymieszać. Dodać zaczyn. Wyrabiać ciasto w misce przez ok. 5-6 minut, dodając pod koniec oliwę. Ciasto będzie bardzo luźne i klejące, dlatego polecam podczas wyrabiania posłużyć się mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego.
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 2-3 godziny do pierwszego wyrastania lub wstawić do lodówki na całą noc- ja tak zrobiłam. W połowie tego czasu zwilżoną dłonią odgazować ciasto uderzając w nie pięścią. Nie jest to konieczne, ale dzięki temu Ciabatty będą bardziej puszyste.
Po tym czasie przełożyć ciasto na natłuszczony oliwą blat. Polać je oliwą, by się nie kleiło. Delikatnie rozciągnąć na prostokąt o wymiarach ok. 10×20 cm tak, by nie odgazować ciasta. Ponownie posmarować oliwą i ostrym nożem podzielić ciasto na 8 części.
Przy pomocy noża przełożyć Ciabatty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 20 minut do garowania w ciepłe miejsce. Bułeczki nie muszą być równiusieńkie i okrągłe. To właśnie ich różny, nieokreślony kształt nadaje im uroku.
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 250 st.C. Blaszkę z bułeczkami wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 12-15 minut. Następnie wyjąć i odstawić na kratkę do studzenia. Smacznego!