Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCIPączki i faworkiTłusty Czwartek

Pomarańczowe pączki z lukrem

by Justyna Dragan 21 lutego 2017
autor Justyna Dragan 21 lutego 2017

W ostatni weekend były u mnie takie oto pączki. Jest biała obręcz, jest aromat pomarańczy oraz pyszne pomarańczowe nadzienie i lukier! Normalnie sama pomarańczka ;). Bardzo orzeźwiające i leciutkie, nie tak słodkie, jak te z marmoladą. Wyrobione ciasto ma piękny pomarańczowy kolor za sprawą soku i żółtek. Uwielbiam ten moment, gdy po wyrośnięciu wyciągam ciasto z miski i na 99% jestem pewna, że pączki usmażą się z tą upragnioną jasną obrączką wokół. Świadczy ona m.in. o dużej lekkości i puszystości pączków, o dobrej proporcji składników, prawidłowym wyrobieniu i usmażeniu. Mam nadzieję, że z tym przepisem uda Wam się osiągnąć taki efekt! Proszę również zwrócić uwagę na ilość pączków, jaka wychodzi z poniższych proporcji. Jeśli macie dużą rodzinkę, polecam podwoić porcję.

 
Składniki: (na 8 pączków)
Rozczyn:
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
4 łyżki ciepłego soku pomarańczowego
40 g mąki pszennej
Ciasto:
cały powyższy rozczyn
300 g mąki pszennej tortowej, przesianej + mąka do podsypywania
50 g cukru
1/4 łyżeczki soli
125 ml ciepłego soku pomarańczowego
1 łyżeczka octu lub spirytusu
2 żółtka
25 g masła stopionego i przestudzonego

Nadzienie pomarańczowe:
450 ml soku pomarańczowego
4 łyżki cukru
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
1 żółtko

Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
kilka łyżek soku z pomarańczy

Dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia
skórka z pomarańczy do dekoracji


Przygotowanie:

Rozczyn: Świeże drożdże wkruszyć do miseczki, wsypać cukier, zalać ciepłym sokiem pomarańczowym (wcześniej należy go lekko podgrzać), wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Następnie wsypać mąkę i raz jeszcze wymieszać do uzyskania gęstej pasty bez grudek mąki. Miseczkę z rozczynem położyć w ciepłym miejscu, np. koło grzejnika lub na lodówkę. Pozostawić na 20 minut. Rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość dwu- a nawet i trzykrotnie.

Ciasto: Wszystkie składniki oprócz masła umieścić w misce, wyrabiać mikserem z hakiem, aż będzie jednolite i elastyczne. Pod koniec wyrabiania wlać stopione i przestudzone masełko, jeszcze chwilę miksować. Dobra wyrobione ciasto nawija się na mieszadła miksera, ma piękny pomarańczowy jednolity kolor, jest sprężyste i nieco klejące. Pozostawić je w misce, którą przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 60-90 minut. Ciasto w tym czasie zwiększy swoją objętość i będzie bardzo lekkie oraz napowietrzone. W międzyczasie, gdy ciasto “odpoczywa” można przygotować nadzienie pomarańczowe…
Nadzienie pomarańczowe: 350 ml soku pomarańczowego zagotować z cukrem i otartą skórką z pomarańczy (sparzonej). W reszcie soku dokładnie rozpuścić budyń i żółtko tak, by nie było grudek. Mieszankę wlać do gotującego się soku z cukrem. Cały czas mieszając gotować do zagotowania oraz zgęstnienia masy i otrzymania pomarańczowego budyniu. Zdjąć z ognia, a wierzch przykryć folią spożywczą, by uniknąć powstania kożucha. Odstawić do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce, gdzie pomarańczowe nadzienie dodatkowo zgęstnieje.

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść rękami podsypując mąką, a następnie spłaszczyć dłońmi na grubość około 2 cm. Szklanką wykroić okrągłe krążki, które umieścić np. na stolnicy oprószonej mąką. Pozostawić pączki do napuszenia na 30-40 minut.
Pod koniec tego czasu w garnku rozgrzać olej. Gdy osiągnie on temperaturę około 175 st.C delikatnie “wrzucać” partiami pączki. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Jeśli cały proces przygotowywania ciasta łącznie z wyrabianiem i wyrastaniem był prawidłowy, to jasna obrączka na pączkach gwarantowana :). Po usmażeniu odsączać na ręczniku papierowym.
Jeszcze ciepłe pączki nadziać budyniem pomarańczowym- najlepiej przy pomocy szprycy cukierniczej z długą cienką okrągłą końcówką. Można nadziewać od spodu lub tak jak ja- od boku. Nie żałujcie nadzienia, jest go wystarczająco dużo i na pewno odrobina Wam zostanie.
Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z pomarańczy do uzyskania niezbyt gęstego lukru (powinien swobodnie spływać z łyżki). Polać nim wierzch pączków. Udekorować sparzoną wcześniej skórką z pomarańczy. Smacznego!

budyńpomarańcza
21 komentarzy
1
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Galaretkowiec
następny
Piwne kokardki

Zobacz również

Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

Jadalne doniczki czekoladowe

Mini serniczki kawowo-czekoladowe (na zimno)

Makaroniki piernikowe

Zeppole- pączki z ricotty

Rugelach- żydowskie rogaliki

Półfrancuskie śmietankowe ciastka z glazurą białkową i orzechami...

Owsiane ciastka z syropem klonowym

21 komentarzy

Monika S. 21 lutego 2017 - 10:39

A można nadziać pączki przed smażeniem?

odpowiedz
Justyna Dragan 21 lutego 2017 - 11:39

Można, ale zalecam nadziewać po usmażeniu, by uniknąć wypłynięcia nadzienia 🙂

odpowiedz
Szefer w kuchni 21 lutego 2017 - 12:39

Idealne 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 21 lutego 2017 - 15:41

😙😙✌☺

odpowiedz
Badacz Sweevil 21 lutego 2017 - 19:47

Ślinka leci na sam widok (mi na pewno nie wiem jak reszcie), a jak zobaczyłam przepis dostałam ślinotoku. 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 21 lutego 2017 - 19:49

💛😊 Polecam!

odpowiedz
latarenka81 21 lutego 2017 - 20:23

oj ja też się zasliniłam – jutro smażę, trzeba wypróbować 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 22 lutego 2017 - 04:37

Powodzenia ✊👍😊

odpowiedz
latarenka81 22 lutego 2017 - 09:24

Ijuż napotkałam problem – ciasto jest bardzo rzadkie 🙁 dosypuję mąkę i zobaczymy co dalej z tego wyjdzie

odpowiedz
Justyna Dragan 22 lutego 2017 - 09:37

Nie bez powodu w przepisie napisałam, że najlepiej wyrabiać mikserem z hakiem ☺ Ciasto można podsypywać odrobiną mąki, ale nie za dużo. 😊

odpowiedz
latarenka81 22 lutego 2017 - 12:52

Po dosypaniu mąki wyszły i są bardzo smaczne.

odpowiedz
Justyna Dragan 22 lutego 2017 - 12:56

Cieszę się ogromnie. Smacznego! 🙂

odpowiedz
Pieguska 21 lutego 2017 - 23:39

A jak sok pomarańczowy polecasz ?

odpowiedz
Justyna Dragan 22 lutego 2017 - 04:37

Najlepiej 100% z pomarańczy 🙂

odpowiedz
Pieguska 22 lutego 2017 - 07:36

Będę dzisiaj robić – dam znać jak wyszły:) dziękuję za poradę 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 22 lutego 2017 - 08:12

Czekam na opinię ☺

odpowiedz
Magdalena Dytko 23 lutego 2017 - 16:48

Przepyszne wyszły, tyle co zrobione i zjedzone 😀

odpowiedz
Justyna Dragan 23 lutego 2017 - 17:34

💟💟 cieszę się ogromnie!! 😘

odpowiedz
Aga 23 lutego 2017 - 19:58

Zrobiłam z córkami podwójna porcję, będzie jeszcze na jutro 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 24 lutego 2017 - 04:59

Smacznego 😘

odpowiedz
Patrycja 15 lutego 2021 - 07:34

Przepyszne 😍 robię drugi rok z rzedu

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK CROISSANTY W WARUNKACH DOMOWYCH

Popularne

  • 1

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 2

    Ciasto Poduszkowiec

  • 3

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 4

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 5

    Sernik creme brulee

  • 6

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 7

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 8

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 9

    Szybka focaccia

  • 10

    Tradycyjne pączki

  • 11

    Bananowe FIT ciasto z czekoladą

  • 12

    Półkule czekoladowo-malinowe

Najnowsze komentarze

  • Emilia - Jadalne doniczki czekoladowe
  • Daniela92 - Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”
  • Iza - Domowe masło+ maślanka gratis
  • Basia - Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”
  • Marek - Bazlama- turecki chleb z patelni

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Jagody pomału się pokazują, szykujcie się (jak Jagody pomału się pokazują, szykujcie się (jak co roku) na wyzwanie #jagodziankidraganki 😎😁 Kto będzie piekł w tym roku razem ze mną? 😁😁 Już nie mogę się doczekać! ❤️🙌

A tymczasem zachęcam do korzystania z innych przepisów z sezonowymi owocami 🥰 Szukaj na blogu, szukaj tutaj na IG i oczywiście w ebookach ❤️

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#oreocake#oreo#chocolateoreocake
🖤beza nie musi być nudna 🤍 Zostawiam na do 🖤beza nie musi być nudna 🤍  Zostawiam na dobranoc! 🥰 #justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#omom#blog#blogger#follow#weekend#merigue#beza#chocolate#chocolatecake#czekolada#chocolateideas @foodfluffer
Mniej analizowania, więcej działania. Byśmy odp Mniej analizowania, więcej działania.
Byśmy odpuścili z tym: „a co ktoś sobie pomyśli…”
Pytajmy, prośmy o pomoc, niech myśl o porażce nas nie blokuje.

Dziecięcej radości nam wszystkim! ❤️🥰 
PS. Przepis na doniczki szukajcie w rolkach😘😘 
#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#oreocake#oreo#chocolateoreocake
A jaki jest Twój ulubiony przepis na rabarbar? 😎
Ukryty w cieście, w drożdżówce, w musie, a może karmelizowany? Daj znać!! ❤️

A przepisu na drożdżówki ze zdjęcia szukaj w poprzednim poście ❤️❤️

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend##rabarbar#drożdżówki @hautescuisines @foodfluffer
Pierwsze, co pomyślałeś, widząc to zdjęcie? 😜😅 Pain au chocolat 🍫🍫 ajajaj poeezjaaa😍😋 W sklepiku znajdziecie DUUUŻEEE promki na ebooki! Warto skorzystać 😁😎 Sprawdźcie, co dla Was przygotowałam ❤️❤️ Link w bio @justyna_dragan 😁

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant#painauchocolat
Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mni Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mnie!

Nie ma nic gorszego niż zapychający, przesłodzony i mdły tort urodzinowy 😖

Co lubimy? ➡️ KONTRASTY!

A dokładnie kontrasty smakowe! 😎

Do wszelkich ciast i deserów nie bój się:

✨ używać soli!
✨ wprowadzać owocowe akcenty w postaci wkładek, żeli i frużelin!

Tartaletka ze zdjęcia to słodka beza, kwaśny lemon curd i chrupki spód. Wypiek perfekcyjnie skomponowany! Zgodzisz się? 🥰🙃

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe
🍋 #foodphotography 🍋 #instafood#instablog# 🍋 #foodphotography 🍋 

#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit#lemon#cytryny
Jem cały rok 🥰
Polska jabłkiem stoi ! 🍏🍎🍏
#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit##apples#jabłka
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT